Jean van Lingen

Kunu

Onias Landveld i.s.m. Productiehuis WOSU
vr 30 jun ’23 20:45
Wat is de vloek, die jou vasthoudt in je vicieuze cirkel?
vr 30 jun ’23
20:45
  • vr 30 jun ’23
    20:45
    Philipszaal

De humeurige Afrikaanse God Elegua is mensen moe. Hij vindt ze onverteerbaar, koppig en willen niet leren. Waarom zou hij zijn tijd verspillen aan onzinnige levensvragen als ze toch niet luisteren…

“Het probleem met mensen”, zegt hij, “is dat ze vervloekt zijn. Zonder het te weten hebben ze een Kunu. Verblind als ze zijn door de daden van hun ouders en voorouders, zullen ze hun fouten blijven herhalen. En zolang ze dat niet begrijpen zullen ze nooit hun vicieuze cirkel doorbreken…”

Kunu is een multimediaal project waar woordkunst samenkomt met muziek en animatie. Het project bestaat uit een animatiegedeelte en een voorstelling.

  • Deze voorstelling is onderdeel van de Keti Koti herdenkingsdag. Na afloop van de voorstelling is er muziek en spoken word in de Kameleon en het Theatercafé. We staan stil bij kracht die we uit muziek putten, door het leven en werk van zangeres Aretha Franklin te vieren. Zangeressen Solange Rose, Michline Plukker en Oonagh Evertsz brengen door middel van muziek en poëzie een eerbetoon aan Aretha Franklin. 
  • Op 30 juni en 1 juli presenteren culturele instellingen - theaters, gezelschappen en musea - programma’s die verhalen vertellen over het koloniale en slavernijverleden van ons land. Theater voor Keti Koti stimuleert en bundelt deze voorstellingen en culturele activiteiten rond de nationale herdenking van de slavernij. Lees meer op de website van Theater voor Keti Koti. 

Meer over Kunu 
Kunu is een eclectische voorstelling van animaties en theaterspel. Acht gedichten/spoken word teksten van Oud Stadsdichter vormen de leidraad voor componisten en animatoren om een bijzonder verhaal van menselijke strijd en groei vorm te geven. Een strijd die wordt vormgegeven door de gevolgen van trans en intergenerationele overdracht. Het dwingt de kijker antwoord te vinden op deze vragen: Wat voor negatieve aspecten heeft jouw familielijn aan je doorgegeven waar je niet aan kan ontsnappen? Wat is daardoor de vloek die jou vasthoudt in je vicieuze cirkel?

In de Surinaamse Marron cultuur gelooft men dat je last kunt krijgen van ongewenste situaties door toedoen van je voorouders. Die vloeken zijn er in verschillende vormen en maten. Armoede, moeilijke familierelaties, interne en mentale strijd etc. Hoe kom je daaruit? Kunu gaat in op menselijke lasten vanwege de gevolgen van familiedynamiek, ons sociaal leven, de hedendaagse effecten van historische slavernij, de ontsnapping van sektarische religie en de zoektocht naar identiteit. Maar het mooie van Kunu is dat het niet enkel een verhaal is voor de Afrikaanse diaspora maar juist een vertelling met raakvlakken voor alle culturen, waarin iedereen zich kan herkennen. 

Credits

Regisseur Careline Muziek van o.a. Leeroy Molli en Hayzee (Zwart licht), Lady Shaynah (X-factor) en Vernon Chatlein.

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer