Eddie Mol

NIEUWE MAAN

De maan is dit festival het symbool voor transformatie en verbinding. De reis naar de maan gaf ons in de vorige eeuw een gezamenlijk doel waardoor het onmogelijke mogelijk werd. Die verbondenheid lijkt deze dagen soms ver te zoeken. Klimaatverandering, overbevolking, pandemieën. De mensheid staat vandaag de dag voor grote uitdagingen en een opgave tot transformatie. Op zoek naar nieuwe vergezichten schetsen theatermakers en vooruitdenkers nieuwe perspectieven op de toekomst. Welke ‘moonshots’ zijn er nodig om onze grote fundamentele ambities voor de toekomst en die van de volgende generatie te bereiken?

Januarimaand vol theater, kunst, kennis en wetenschap 
Verheug je op een programma vol theater, kunst, kennis en wetenschap tijdens Nieuwe Maan festival van 10 t/m 30 januari. Met Maanredes, voorstellingen en performances. 

Op zoek naar nieuwe vergezichten, nieuwe verbondenheid en een nieuw verhaal
BrabantKennis is een onafhankelijke denktank die op een nieuwsgierige en vernieuwende manier verborgen ontwikkelingen die impact (gaan) hebben op Brabant signaleert en verkent. Hun manier van kijken biedt de mogelijkheid meer te zien dan je normaal ziet, en stimuleert door anders te kijken ook anders te gaan doen. Het doel is om provinciemakers te inspireren bij het vormgeven van de toekomst, vanuit kennis én creativiteit.

Het Parktheater biedt met haar theaterprogramma een ander perspectief. Theatermakers gaan uit van eigen werkelijkheden en doen op geheel andere wijze een beroep op verbeeldingskracht, fantasie en creatief denken. 

Het Parktheater en BrabantKennis kijken beiden verder dan hun primaire rol en juist op het snijvlak van verbeelding, kennis en nieuwe perspectieven vinden ze elkaar. Dat biedt  de kans om nieuwe vergezichten te schetsen, zowel vanuit het perspectief van theatermakers, als dat van kennis en wetenschap. 

VOORSTELLINGEN


Er staan diverse interessante voorstellingen op het programma. 

 • Wunderbaum speelt live (online gaat het mis)

  Wunderbaum
  STROOM | nieuwe maan
  di 30 jan ’24

  Acteursgroep Wunderbaum gaat samen met schrijfster Annelies Verbeke op middelbare scholen het sociale media gebruik van leerlingen onderzoeken. Schoorvoetend - want we willen niet oud overkomen - maar met de gedachte dat het hoog tijd is om een voorstelling te maken over onze schermtijd. 

 • Nobody’s Sanctuary

  Josse Vessies
  Nieuwe Maan
  wo 24 jan ’24

  Weten where to go next kan moeilijk zijn met informatie in overvloed en een wereld die van minuut tot minuut van koers lijkt te veranderen. Het wordt steeds noodzakelijker om in diep contact te kunnen treden met onszelf, zonder het bewustzijn van wat er in de wereld gebeurt te verliezen.

 • Overvloed

  Patrick Nederkoorn & Sjoerd Groeskamp
  Nieuwe Maan
  di 23 jan ’24

  Welkom in het jaar 2100. Zet je radio aan en hoor hoe het de wereld is vergaan. Staat Nederland op palen? Ziet de Amazone zwart? Of vieren we dat we de klimaatverandering hebben gestopt? 

 • Landmaal

  Sien Vanmaele | LAIKA
  Nieuwe Maan
  vr 19 jan ’24
  -
  za 20 jan ’24

  Theatermaker Sien Vanmaele is bezorgd over deze planeet. Daarnaast is ze een vrouw van de actie. In LANDMAAL trekt ze ten strijde tegen voedselverspilling en nodigt je uit aan haar ‘altaar der verstoten voedselwaren’. Dompel jezelf onder in de wondere wereld van de micro-organismen die ons eten lekkerder, makkelijker te verteren en langer houdbaar maken.

 • Schemeren

  Marjolijn van Heemstra
  nieuwe maan | reprise
  ma 15 jan ’24
  -
  wo 17 jan ’24

  Elke dag opnieuw valt het donker in, maar bijna nooit merk je het op. Zonde, want de schemer heeft ons veel te vertellen. Voor Schemeren verzamelen we bij zonsondergang in het theater, waar we samen kijken hoe de dag voor onze ogen verwatert. 

 • ATMEN

  Nicole Beutler Projects
  Nieuwe Maan
  za 13 jan ’24
  -
  zo 14 jan ’24

  Laat je meevoeren naar een toekomst waarin de schouwburg is overwoekerd door de natuur. In de vochtige, vibrerende diepten heeft de natuur haar plek veroverd en krijgt de wilde belofte van een nu nog onvoorstelbare werkelijkheid geleidelijk vorm. 

 • Zvizdal

  Berlin
  openingsvoorstelling Nieuwe Maan festival
  wo 10 jan ’24

  Tsjernobyl, 26 april 1986. Door het mislukken van een kernproef en de ontploffing van een reactor neemt het leven van de mensen in en rond de stad Pripyat een drastische wending. De mensen van zo’n 90 steden en dorpen in een straal van 30 kilometer rond de reactor worden geëvacueerd uit hun huizen om er niet meer weer te keren. 

MAANREDES


In Maanredes komt de verbeeldingskracht van theater samen met wetenschap en delen we nieuwe toekomstbeelden van hoop en verbondenheid. Gekoppeld aan de voorstellingen geven verschillende vooruitdenkers een Maanrede: Marjan Slob (Denker des Vaderlands), Bart Wernaart (lector Moral Design Strategy, Fontys), Jessica den Outer (milieujurist, auteur Rechten voor de Natuur) en Elisah Pals (klimaatpsycholoog). 

Maanredes zijn inspirerende keynotes, met wetenschap en kennis als vertrekpunt en theater als katalysator van verbeeldingskracht en creatief denken. Voor een metersgrote, verlichte maan in een verder donkere foyer van het Parktheater, spreken de Maanredenaren tot het publiek met hun wens voor een betere wereld, een beter Brabant. De Maanredes zijn gratis te bezoeken en achteraf terug te luisteren als podcast en terug te kijken op YouTube. 

 • Maanrede

  Bart Wernaart
  di 30 jan ’24

  Bart Wernaart is lector Moral Design Strategy verbonden aan de Fontys Hogeschool. Hij is tevens lid van de ethische commissie Brainport Smart District en de gemeente Eindhoven. In 2022 won hij de eerste Melanie Petersprijs, toegekend door het Rathenau instituut. Hij publiceert in binnen- en buitenland over vraagstukken op het snijvlak van ethiek, technologie en mensenrechten. 

 • Maanrede

  Jessica den Outer
  di 23 jan ’24

  Jessica den Outer is milieujurist. Sinds 2017 is ze betrokken bij de internationale beweging voor Rechten voor de Natuur. Jessica zet zich graag praktisch in, zo schreef ze mee aan rapporten van de Verenigde Naties over dit onderwerp en heeft zij samen met andere jongeren een adviesgroep over Rechten voor de Natuur opgezet (Earth Advocacy Youth). 

 • Maanrede

  Elisah Pals
  za 20 jan ’24

  Maakt het eigenlijk wel uit wat je doet als individu? En hoe kom je af van je Calimero-complex. Gedragspsycholoog Elisah Pals neemt je mee in het alternatief van de consumptiemaatschappij, en geeft een inspirerend inkijkje in toegepaste psychologie en communitybuilding. 

 • Maanrede

  Marjan Slob
  wo 10 jan ’24

  Marjan Slob werkt al meer dan twintig jaar als filosoof, spreker en essayist. Zij ziet het als haar missie om inzicht en begrip te verruimen, zonder daarbij contact met de realiteit te verliezen. Sinds april 2023 is Marjan Denker des Vaderlands. Deze eretitel wordt sinds 2011 elke twee jaar verleend aan een gerenommeerd denker die de kwaliteit bezit vanuit een weldoordachte positie de actualiteit te verdiepen en het nieuws in een groter verband te plaatsen. De Denker maakt de filosofie ook aantrekkelijk voor een breed publiek. 

Maanrede gemist?


Alle Maanredes worden opgenomen en zijn achteraf terug te kijken op Youtube. Of luister ze via de podcast op Spotify. Ook de Maanredes van 2023 (van Sander Schimmelpenninck, Heleen de Coninck, Katrien ter Meer en Jurriën Hamer) zijn nog steeds terug te kijken.  

Bekijk hier de maanredes         Beluister hier de podcast

Bustour Stop. Luister verder

Van 8 december t/m 8 januari vind je in het Theatercafé de expositie Bustour Stop. Luister verder van BrabantKennis. Het is onderdeel van de verkenning Bubbels & breuklijnen. In de installatie maakt BrabantKennis de persoonlijke leefwerelden van Brabanders in de Bus zichtbaar en voelbaar. Hoe ziet Brabant er uit door de ogen van de busgebruikers? Wat zie je (niet) van Brabant in de bus? Hoe ervaren deze Brabanders bubbels en breuklijnen en wat betekent dit voor hen? Brengt de bus Brabanders nader bij elkaar of vergroot zij juist (letterlijk) de afstand? Beluister en/of lees de persoonlijke fragmenten in de bus. Dagelijks te bezoeken. 

SUPER FARMER BROS

Tijdens Nieuwe Maan Festival kun je in het Theatercafé kijken naar de game stream Super Farmer Bros. Een kunstwerk over de uitputtende strijd van de boer met het land, het systeem en de maatschappij.

Je volgt hoe de spelers Boer Aerts, Boer Bols, Boer Coppens en Boer Dekkers zich zo goed mogelijk staande proberen te houden in de landbouwwereld. Een wereld waarin ze niet alleen te maken krijgen met de weerelementen, maar ook met een systeem waarin er spelregels zijn die wel eens durven te veranderen en waarop ook van buitenaf commentaar geleverd wordt.

Theatermaker Ilse Oostvogels en beeldend kunstenaar Lisanne Meijers zoomen in op de akkerbouw anno nu. Met de vendeliers van de Gelmelzwaaiers en een beweger creëren ze, te midden van de agrarische landschappen van de Noorderkempen, een beeldende compositie met vlaggen op elektronische beats.

Credits
van Lisanne Meijers & Ilse Oostvogels met Guus Brosens, Rik Brosens, Tom Crits, Cis Noyens, Vincent Saffrie muziek Bastian Benjamin in opdracht van vzw OpMaat en Erfgoedcel Noorderkempen met dank aan de Vlaamse Gemeenschap, Gelmelzwaaiers, Studio 27, Eva Van Loock, De Bonte Beestenboel, Bart Antonissen bvba 

Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.

Waarom organiseren Parktheater en BrabantKennis dit festival? 


Parktheater Eindhoven wil meer zijn dan alleen een aanbieder van voorstellingen en meer dan een gebouw in de stad Eindhoven. We zien het als taak om Eindhoven te versterken, te benutten en uit te dagen. En daarmee een leidende rol te vervullen in de ‘Raakbare Samenleving’: een inspirerende, inclusieve, delende en helende samenleving.  

BrabantKennis verruimt de blik op het nu en verbindt kennis met beleid. Hun visie is dat betekenis geven aan kennis essentieel is voor het welbevinden en de toekomst van Brabant. Daarom verkennen ze op eigen wijze de toekomst van Brabant: onafhankelijk, nieuwsgierig en vernieuwend in vorm. Ze prikkelen tot nadenken en houden Brabant scherp. Dat doen we vanuit een positieve grondhouding maar met een dwarse kijk om zo politiek, beleid en samenleving in Brabant scherp te houden. 

Dit keer slaan Parktheater en BrabantKennis de handen ineen, om onze missies voor een sterke, toekomstbestendige samenleving te verenigen in een programma vol inspiratie, verwondering, kennis en vergezichten. Om zo Brabant, en Eindhoven, beter te begrijpen en versterken.

Daria Miasoedova
LaPiratesse
Een uitzonderlijke totaalbeleving, een nieuw universum, met een rijke mix van modern klassiek, tot jazz en pop-rock, wereldmuziek, als ook dans, visuals, fashion-design en spoken word.

OPENINGSAVOND

Op woensdag 10 januari vond de officiële opening van Nieuwe Maan plaats. Een bijzondere avond met een optreden van performance band LaPiratesse. Creatief alleskunner en frontvrouw Inez Wolters benadert haar nummers als visuele live clips en gebruikt het podium om te protesteren en onszelf te activeren.

Daarna gaf Denker des Vaderlands Marjan Slob voor onze levensgrote maan een Maanrede over ons vermogen om de realiteit lief te hebben, ook al is die realiteit niet altijd hoopvol en mooi. Dit alles gekoppeld aan de dimensie spiritualiteit.

De avond werd afgesloten met de voorstelling 𝘡𝘷𝘪𝘻𝘥𝘢𝘭 van het Belgische theatergezelschap Berlin. Een universeel portret over eenzaamheid, overleving, armoede, hoop en liefde in Tsjernobyl.