Sjoerd Derine

X Y I

Marleen Hendrickx
do 3 nov ’22 20:30 - 21:25
Een sterk en kwetsbaar verhaal over gender en seksualiteit
do 3 nov ’22
20:30 - 21:25
  • do 3 nov ’22
    20:30 - 21:25
    Pand P Grote Zaal

XX chromosomen vormen een vrouw. XY chromosomen vormen een man. Toen ik vroeg of er ook iets tussenin was, zei de leraar: Nee, dat bestaat niet. Wat als je niet bestaat?

"Het is beter als je tegen niemand zegt wat je hebt." Langzaam nestelde een steeds groter geheim in het hoofd van Marleen. Hoe voelt het als je niet mag zijn wat je bent? En wat gebeurt er als je na jaren zwijgen opeens toch begint te praten?

In Nederland zijn 190.000 intersekse mensen, in België 125.000. Allemaal personen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normatieve definitie van man of vrouw. Theatermaker Marleen Hendrickx, zelf intersekse, doorbreekt met haar voorstelling dat stilzwijgen. Ze neemt je mee in een reconstructie van haar jeugd. Een persoonlijk verhaal over opgroeien zonder écht te weten wie je bent.

Theaterkrant over de voorstelling: “Wat X Y I zo overtuigend maakt is dat Hendrickx nergens een schuldvraag neerlegt. Men wist niet beter dan dat intersekse door een operationele ingreep ‘verholpen’ kon worden en dat je daarna keurig als man of vrouw door het leven kon gaan. Ze verwijt haar ouders niets, ze verwijt de medische stand niets. Juist door haar geschiedenis op deze manier te verbeelden stelt de voorstelling dit aan de orde. Op hartverscheurende wijze.” 

  • Exclusief consumptie

“Topvoorstelling – zowel luchtig als indrukwekkend.”

Dagblad van het Noorden

LET'S TALK ABOUT SEX

Een sexy theaterfestival in november

Pand P

Theatervoorstellingen in de intieme zaal van Pand P

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer