Aisha Zeijpveld

Monumentaal

Sadettin K.
do 23 mrt ’23 20:30 - 21:25
do 23 mrt ’23
20:30 - 21:25
  • do 23 mrt ’23
    20:30 - 21:25
    Philipszaal

Sadettin K. is een hedendaagse verteller die met humor en zelfrelativering het maatschappelijke met het persoonlijke combineert.

Welk Monument laat je je kinderen na? Het Monument dat je van je ouders kreeg? Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz is vader van drie kinderen. Net als zijn ouders, beide Turkse arbeidsmigranten, heeft hij twee zoons en een dochter. Welke lessen heeft hij van zijn ouders geleerd en wat geeft hij door aan zijn kinderen? Kun je iets nalaten als dat wat jou nagelaten is op losse schroeven staat en je wereldbeeld wankelt? Monumentaal is een solo van een theatermakende bi-culturele vader van 40, die anno 21e eeuw iets wil betekenen voor zijn kinderen.

De afgelopen vijftien jaar maakte Sadettin voorstellingen waarin de verhalen en levens van zijn familie symbool stonden voor grote maatschappelijke en politieke thema’s als identiteit, migratie, integratie en culturele meervoudigheid. Monumenten voor zijn familie die de geschiedenis van migranten in Nederland beschreven en daarmee ook een belangrijk deel van de geschiedenis van Nederland zelf. Over zijn vader en moeder, de Turkse arbeidsmigranten uit de jaren ‘70. Over zijn broer, zus en tenslotte hijzelf, de migrantenkinderen die in de jaren ‘80 en ‘90 koste wat kost moesten integreren in een steeds minder gastvrij Nederland. Tegelijkertijd mochten ze hun Turkse en islamitische identiteit en afkomst nooit verloochenen. Wat betekent het theater dat hij heeft gemaakt voor zijn nageslacht, welke Monumenten laat hij zijn kinderen na? En wat vinden zijn kinderen er eigenlijk van?

  • De nieuwe voorstelling Monumentaal wordt gespeeld in plaats van het eerder aangekondigde Show me the money.

Uit  de pers
"Hij voelt als een vriend als hij zijn verhaal vertelt. Vertrouwelijk en rustig, helder ook." (Trouw ★★★★)
“Met een overrompelende eerlijkheid scherpt hij zijn persoonlijke ervaringen als jongen van Turkse komaf aan de pijnpunten van onze multiculturele samenleving." (De Groene Amsterdammer) 
“Dat Kırmızıyüz een begenadigd verteller is, met een achteloos lijkende muzikaliteit en ritme in zijn voordracht, toont hij in deze voorstelling opnieuw.” (Het Parool) 

 

“Sadettin Kırmızıyüz kijkt nog één keer terug in de ontroerende voorstelling ‘Monumentaal" ★★★★★

De Volkskrant

Over Sadettin K.

Sadettin Kirmiziyüz presenteert zijn voorstellingen onder de naam Sadettin K. Hij maakte naam met voorstellingen als Citizan K en Somedaymyprincewill.com die thema's als identiteit, migratie en integratie op een rake, soms grappige maar altijd ontroerende en empathische manier benaderen.

 

 

 

Credits

Concept, tekst en spel Sadettin Kirmiziyüz | Conceptontwikkeling Casper Vandeputte | Decor Sacha Zwiers | Licht Gé Wegman | Techniek Henk Geurds | Productie Nikita Oldert

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer