Brown Sugar Baby
-
wo 22 mei ’2420:30 - 22:40Philipszaal
-
do 23 mei ’2420:30 - 22:40Philipszaal
1935, Hotel der Nederlanden in Batavia, Nederlands-Indië. De Indische familieband Brown’s Sugar Babies maakt zich klaar voor de grote finale van het jazzconcours. De feestzaal stroomt vol, maar backstage gaat er van alles mis. Een van de zangeressen is haar stem kwijt. De drummer moet last minute vervangen worden. En het jongste zusje van de familie is al dagen zoek. Ondertussen wemelt ‘t in het hotel van de meest schimmige figuren. Terwijl de problemen zich razendsnel opstapelen, zet bandleider Kurt alles op alles om zijn show te redden.
De pers over Brown Sugar Baby van Het Nationale Theater
“Het is vooral een feest van een voorstelling, intelligent en schurend als Cabaret, een vergelijkbare swingpartij tegen een dreigende historische achtergrond." (De Groene Amsterdammer)
“Emma Buysse en Esther Scheldwacht spelen fenomenaal.” (De Volkskrant)
“Geweldige acteerprestaties” (NRC)
“Eric de Vroedt toont hoe iedereen een andere vrijheid bevecht” (Theaterkrant)
“De kracht van Brown Sugar Baby ligt in de meeslepende muzikale uitvoeringen en de overtuigende acteerprestaties.” (Parool)
- Meer over de swingende jazz muziek in Brown Sugar Baby lees je in dit artikel van Het Nationale Theater
- Voor haar rol in De jaren (2022) is actrice Mariana Aparicio genomineerd voor de Theo d'Or voor meest indrukwekkende dragende vrouwelijk rol
- Trigger warning: deze voorstelling bevat een verhaallijn over seksueel misbruik en er wordt gebruik gemaakt van stroboscopische effecten.
- Brown Sugar Baby is door Het Nationale Theater toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking. Meer informatie lees je op deze website.
- Combineer deze voorstelling met een bezoek aan de Late Late Tante Bep show op 21 mei met een combiticket
“In Brown Sugar Baby zijn de verhaallijnen als de jazzband, veelkleurig en toch samenhangend” ★★★★
Turbulent Nederlands-Indië
Brown Sugar Baby is een nieuwe toneeltekst van Eric de Vroedt geïnspireerd op de verschillende jazzbands van zijn opa en een verborgen familiegeschiedenis. Het verhaal speelt zich af in de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie, een tijd waarin het Indonesische nationalisme door de Nederlanders steeds harder werd onderdrukt, maar amper nog viel te negeren.
Eric de Vroedt: "Alle debatten die nu hevig in Nederland woeden, leefden al volop in de koloniale tijd. De kloof tussen straatarm en steenrijk, de angst voor een tsunami van ‘inlanders’, complottheorieën, polarisatie, oorlog en terreur. In de jaren ’30 was Nederlands-Indië een samenleving op drift: op sommige plekken even jazzy en sexy als Berlijn, op andere plekken een meedogenloze politiestaat. De kolonie was veel opwindender én onderdrukkender dan we geneigd zijn te denken.”
Het Nationale Theater schreef ook een artikel over de samenleving in Nederlands-Indië in de jaren ’30
Credits
Tekst en regie Eric de Vroedt Cast Mariana Aparicio, Emma Buysse, Roben Mitchell, Hein van der Heijden, Fjodor Jozefzoon, Esther Scheldwacht, Kurt Schwab, Betty Schuurman, Kim Soepnel, Eddie B. Wahr, June Yanez Kostuums Lotte Goos Compositie & muziek Florentijn Boddendijk, Remco de Jong Scenografie Maze de Boer Licht Bernie van Velzen Choreografie Art Srisayam Dramaturgie Willemijn Barelds, Nona Wallerbosch Regie-assistentie Chyramain van Kempen, Céline Amadi
Meer dan jij...
Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?
In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen.