Marijke de Gruyter en Nicolien de Jong

De Bananengeneratie

Theater Oostpool
do 20 okt ’22 20:30 - 22:15
Portret van een onbekende gemeenschap
do 20 okt ’22
20:30 - 22:15
  • do 20 okt ’22
    20:30 - 22:15
    Philipszaal

Aan de hand van verhalen van verschillende personages vormt deze mozaïekvertaling een portret van de Oost-Aziatische gemeenschap. Een gemeenschap die voor de meeste Nederlanders volslagen onbekend is en in deze voorstelling eindelijk een gezicht krijgt.

De moeder van journalist Pete Wu noemt hem liefkozend een banaan: 'geel' van buiten en 'wit' van binnen. Hoewel hij  middenin de Nederlandse samenleving staat, wordt Pete als Chinese Nederlander ongewild herinnerd aan zijn anders-zijn. Hij schreef de bestseller De Bananengeneratie, het verhaal van leden van de Oost-Aziatische gemeenschap en het eerste boek in zijn soort over het verhaal van het 'enige' Chinese gezin in het dorp, de clash van Chinese en Nederlandse gebruiken en het leven als horeca-kind tussen school en fornuis. Voor het eerst vinden deze verhalen nu ook hun weg naar het toneel.

 

STROOM Meet Up 
Kom na afloop naar de STROOM Meet Up! Melissa Korn gaat in gesprek met de makers van de voorstelling. Melissa Korn is programmamaker bij PAC en maakt onder de naam 'ik eet cultuur' programma's over de betekenis van cultuur en identiteit door de lens van eten. Zo komt binnenkort haar onderzoek naar chilipepers uit, een ingrediënt dat letterlijk pijn doet maar over de hele wereld is omarmt, en maakte ze voor het Rijksmuseum een programma over de doorwerking van de Revolusi in Indonesië bij derde generatie migranten. Als programmamaker, maar ook als gespreksbegeleider, streeft ze ernaar om de verhalen van deelnemers op een waardige manier te delen en ze naar huis te laten gaan met stof tot nadenken. Op dit moment werkt ze voor PAC aan het project Sparkling Eyes dat het verhaal vertelt over mooie ogen en een waardering is voor monolid ogen, terwijl het tegelijkertijd schoonheidsidealen bevraagt.

Kom na afloop naar
STROOM Meet Up 

Credits

Regie & muziek Char Li Chung Spel Yuwi, Qiqi van Boheemen, Kok-Wha Lie, Keanu Visscher en Nhung Dam

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer