Jean van Lingen

Vecht

Maxine Palit de Jongh, Zephyr Brüggen, Nadia Amin | Likeminds
Let's talk about Democracy
vr 3 nov ’23 en za 4 nov ’23
Ik teer op tekorten, dat is nog erger dan op niks
vr 3 nov ’23
en
za 4 nov ’23

Wat betekent het als je wordt uitgekleed door de overheid? Wat betekent het als je altijd op je hoede moet zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit?

Maxine Palit de Jongh schreef op basis van het toeslagenschandaal de aangrijpende monoloog Vecht. We maken de ondergang mee van Zafirah, een jonge levenslustige vrouw die werkt voor de juridische afdeling van een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van de overheid. Envelop na envelop valt op de mat, waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur. Ze moet betalen en boeten tot er niets meer van haar overblijft. 

Vecht maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire (waar tienduizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur) voelbaar.

  • Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin en Zephyr Brüggen zijn met de voorstelling Vecht genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2023
  • Nadia Amin is genomineerd voor de Theo d'Or 2023, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol
  • Exclusief consumptie 

“Het is een verstikkend en wanhopig verhaal. Eenzaam, maar ook zo krachtig en confronterend”

Parool

Over Likeminds:
Likeminds is een grootstedelijke ontwikkelplek voor meerstemmige theatermakers uit verschillende disciplines. Hierbij is artistieke diversiteit het uitgangspunt. De grote gemene deler van makers en voorstellingen is eigenzinnig, divers, activistisch, rafelig en kwetsbaar. 

Likeminds vroeg drie jonge toneelschrijvers een verhaal te vertellen dat de huidige staat van institutioneel racisme in Nederland blootlegt. Vecht is één van de drie verhalen.

Over de makers 
Maxine Palit de Jongh is toneelschrijver, theatermaker en dichter. In haar werk zet ze magisch realisme in door haar personages vragen te laten stellen die de verbeelding van het publiek activeren. 

Zephyr Brüggen studeerde Regie aan de Academie voor Theater en Dans. Als interdisciplinair theaterregisseur opgegroeid in Amsterdam en Italië maakt ze 'oertheater over de grote vragen van de wereld, sterk gegrond in deze tijd'.

Nadia Amin is bij verschillende toneelgroepen, film- en televisieproducties te zien (geweest) als actrice, danseres of zangeres. Zo is Nadia onder andere verbonden geweest aan DOX, Toneelgroep de Appel en Toneelgroep Maastricht. 

Credits

Tekst Maxine Palit de Jongh Spel Nadia Amin Regie Zephyr Brüggen i.s.m. Nadia Amin Vormgeving / lichtontwerp Loes Schakenbos Muziek Martin van Hees

LET'S TALK ABOUT DEMOCRACY

Themamaand over democratie. Met voorstellingen, debat, eten en ontmoeting.

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer