LET'S TALK ABOUT DEMOCRACY

Het Parktheater wil initiatieven op gebied van democratie een podium geven tijdens Let’s Talk About Democracy in november. Democratie is na seksualiteit het tweede thema waar het Parktheater zich in onderdompelt in november. Met voorstellingen, debat, eten en ontmoeting.

Het overheidsvertrouwen is tot een dieptepunt gedaald, de crisissen stapelen zich op en autoritaire leiders winnen wereldwijd aan terrein. Wat is nog de toekomst van democratie? Onder het motto hands on / hands off zoeken theatermakers, denkers en burgers naar antwoorden en gedeelde idealen, om te zien waar aan te werken en wat op het spel staat.

Hands on - We bekijken democratie van binnenuit, naar de spanning tussen individu en het collectief met Club Gewalt, naar samenleven met verschillende waarheden met Rob Wijnberg en Wat We Doen en naar vertrouwen in overheid en instituties als de belastingdienst met Likeminds. Hoe maken we van democratie een werkwoord en gezamenlijke plicht?

Hands off - We bekijken democratie van buitenaf, met Nastaran Razawi Khorasani vanuit Iran, met Willem de Voogd vanuit de voormalige Sovjet Unie en met Club Guy & Roni vanuit Mexico. Hoe te kijken naar onze democratie door de ogen van een buitenstaander, wat staat er op het spel?

Na de zomer maken we het hele programma bekend. Houd deze pagina in de gaten voor alle ins & outs. 

Het programma


Kom naar Let's talk about Democracy; er is theater, debat, kunst, eten en meer. Voorstellingen zijn te zien in het Parktheater, Pand P en Natlab. 

 • 10 Year Anniversary - A Choir for Killjoys

  Club Gewalt
  do 2 nov ’23

  Club Gewalt viert haar 10-year-anniversary. Tien jaar van liefde, art, rock & roll en het afstruinen van protestmarsen. Tijd voor een party! Of een tussentijdse evaluatie? Een beschaafde kringverjaardag verandert in een dampende arena waarin alternatieve vormen van conflicten worden uitgevochten. Een killjoy van een voorstelling, die alles behalve de vrede bewaart. Want peace is for political pussies en harmonie voor toondove fascisten. Party of the decade: FOMO guaranteed.

 • Vecht

  Maxine Palit de Jongh, Zephyr Brüggen, Nadia Amin | Likeminds
  vr 3 nov ’23
  -
  za 4 nov ’23

  Wat betekent het als je wordt uitgekleed door de overheid? Wat betekent het als je altijd op je hoede moet zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit?

 • Voor ieder wat waars

  Rob Wijnberg | De Correspondent live
  wo 8 nov ’23

  Terwijl onze schermen zich vullen met nepnieuws, complottheorieën en liegende politici, dringt zich voortdurend de vraag op: wat is waar?

 • So Far So Good

  Wat we doen | Theater Rotterdam
  do 9 nov ’23

  De avond valt. We zitten in een winkel. Buiten op straat bouwt de onrust op. Binnen proberen we grip te kijrgen op wat er precies aan de hand is aan de andere kant van de winkelruit. Zijn die jongeren daar aan het hangen? Is het een feestje of wordt dit een potje asociaal rellen? En waarom zijn ze daar? Dit is verveling. Nee, woede over hoe de samenleving naar hen kijkt. Of zijn ze pionnen in een crimineel plan?

 • Baba

  Willem Voogd & Evgenia Brendes
  vr 10 nov ’23

  In 1944 stapt de Russische oma van acteur Willem Voogd (o.a. bij het grote publiek bekend van Mees Kees en De proefkeuken) vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie op een Duitse trein naar het Westen; de liefde achterna. Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland. 

 • Zoveel Meer Dan Zeven Vinkjes

  Joris Luyendijk
  di 14 nov ’23

  Mannen zoals Joris Luyendijk domineren de wereld. Zij zijn de standaard waar iedereen zich naar moet voegen. Zij hoeven zich nooit in anderen te verplaatsen om hogerop te komen. Maar waarom geven we eigenlijk de macht aan de mensen met zo weinig levenservaring? 

 • This is not a dance

  Nastaran Razawi Khorasani | Theater Rotterdam
  do 16 nov ’23

  In Iran is dansen officieel verboden. Sinds de Islamitische Revolutie hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend?

 • Langs de nieuwe zijderoute

  Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius
  ma 20 nov ’23

  Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius, makers van o.a. de indrukwekkende VPRO-reisserie Langs de Nieuwe Zijderoute, komen naar het Parktheater! De geboren verhalenvertellers nemen deze keer de theaterbezoeker mee op hun reizen. 

 • Body as a weapon

  Sandra Kramerová | Productiehuis Theater de Generator
  wo 22 nov ’23

  Body as a Weapon is een dans- en multimediasolo geïnspireerd op grote optochten, de zogenaamde "Spartakiada", die in Tsjecho-Slowakije ten tijde van het socialisme werden gehouden. Deze parades verenigden duizenden mensen synchroon in een gezamenlijke choreografie en demonstreerden het idee van vrede en gemeenschap aan de ene kant, en politieke macht aan de andere kant.

 • Islands of Empathy (in a sea of chaos)

  Club Guy & Roni | Slagwerk Den Haag
  wo 29 nov ’23

  In Nederland hebben we geleerd om continu de beste versie van onszelf te zijn, als individu en onafhankelijk van de behoeften van anderen. Wanneer je hulp nodig hebt, is er blijkbaar iets mis met je. Een samenleving waarin zelfredzaamheid een aanbeveling is en hulp nodig hebben een teken van zwakte.

Waarom organiseren we dit festival? 

Het Parktheater wil met theater uitnodigen tot een gesprek, met verschillende generaties en vanuit verschillende invalshoeken. Natuurlijk door het programmeren van een uiteenlopend theaterprogramma waarin allerlei facetten van democratie aan bod komen. Maar daarnaast ziet het Parktheater een wezenlijke maatschappelijk functie voor zichzelf weggelegd; hoe komen we samen in gesprek en zoeken we de verdieping op? LET’S TALK ABOUT IT! 

Let’s talk about… 
Het Parktheater organiseert met Let’s talk about Democracy het tweede theaterfestival van een nieuwe reeks festivals binnen onze programmering. Onder de noemer Let’s talk about… zullen we de komende jaren vaker een maand lang een onderwerp centraal zetten. Een onderwerp wat past bij het Parktheater maar wat ook past bij waar de maatschappij behoefte aan heeft. We willen theater inzetten als het middel om met elkaar in gesprek te gaan over de onderwerpen die op dat moment leven en belangrijk zijn in de samenleving.

Partners


Theaterfestival Let's talk about Democracy komt tot stand met hulp van diverse partners.

Open Call
Democratie maken we samen! Een festival maken over democratie kunnen we niet alleen. Daarom vragen we nadrukkelijk om input, ideeën en initiatieven uit de stad die we een plek kunnen geven in het programma. Gesprekken die gevoerd moeten worden, ideeën die gehoord moeten worden en ontmoetingen die onze stad en democratie voorruit helpen horen we graag! Neem contact op met Marjon Reus, marjon.reus@parktheater.nl, voor meer informatie en de voorwaarden.