LET'S TALK ABOUT DEMOCRACY

Het Parktheater wil initiatieven op gebied van democratie een podium geven tijdens Let’s Talk About Democracy in november. Democratie is na seksualiteit het tweede thema waar het Parktheater zich in onderdompelt in november. Onder het motto ‘hands on / hands off’ vinden voorstellingen, lezingen, meet-ups, dialoogtafels, (jeugd)workshops en exposities plaats in het Parktheater, Pand P, Natlab, Bibliotheek Eindhoven en TU/e.

Tijdens Let's talk about Democracy hebben we het over democratie als concept, over de waarden die dit systeem mogelijk maken en in stand houden. Waarden zoals: gelijkwaardigheid, vrijheid van meningsuiting, maatschappelijke diversiteit en tolerantie, sociale verantwoordelijkheid, maatschappelijke betrokkenheid en democratische besluitvorming.

We leven in een waarin deze basisprincipes onder druk lijken te staan: door polarisatie komen steeds meer mensen tegenover elkaar te staan, debatten gaan minder over wat de verschillen in opvattingen zijn maar meer over wat de feiten zijn.

Een belangrijk moment dus om na te denken over wat democratie voor ons betekent: welke vrijheden biedt het? Welke waarden staan onder druk en waar zien we mooie nieuwe vormen? Tijdens Tijdens Let's talk about Democracy laten we zien dat democratie continue aan verandering onderhevig is, en gaan we in op het actieve burgerschap dat nodig is om dit te ondersteunen en te verbeteren. 

Doe je mee?
‘’Ontdek de kracht van dialoog en verdiep je in de essentie van democratie tijdens Let’s talk about Democracy. Maak deel uit van de participatie die onze democratie sterker maakt.’’

Onder het motto hands on / hands off zoeken theatermakers en denkers samen met jou naar antwoorden en gedeelde idealen, om te zien waar aan te werken en wat op het spel staat.

Hands on - We bekijken democratie van binnenuit, naar de spanning tussen individu en het collectief met Club Gewalt, naar samenleven met verschillende waarheden met Rob Wijnberg en Wat We Doen en naar vertrouwen in overheid en instituties als de belastingdienst met Likeminds. Hoe maken we van democratie een werkwoord en gezamenlijke plicht?

Hands off - We bekijken democratie van buitenaf, met Nastaran Razawi Khorasani vanuit Iran, met Willem de Voogd vanuit de voormalige Sovjet Unie en met Club Guy & Roni vanuit Mexico. Hoe te kijken naar onze democratie door de ogen van een buitenstaander, wat staat er op het spel?

Het programma

Kom naar Let's talk about Democracy en ontdek. We bieden deze maand een breed programma aan met theater, lezingen, kunst, eten en meer in het Parktheater, Pand P, Natlab en Bibliotheek Eindhoven.

Het programma wordt de komende tijd nog verder aangevuld. Houd deze pagina in de gaten voor alle ins & outs. 

Theatervoorstellingen

Voorstellingen zijn te zien in het Parktheater, Pand P en Natlab. 

 • 10 Year Anniversary - A Choir for Killjoys

  Club Gewalt
  Let's talk about Democracy
  do 2 nov ’23
  en
  vr 3 nov ’23

  Club Gewalt viert haar 10-year-anniversary. Tien jaar van liefde, art, rock & roll en het afstruinen van protestmarsen. Tijd voor een party! Of een tussentijdse evaluatie? Een beschaafde kringverjaardag verandert in een dampende arena waarin alternatieve vormen van conflicten worden uitgevochten. 

 • Vecht

  Maxine Palit de Jongh, Zephyr Brüggen, Nadia Amin | Likeminds
  Let's talk about Democracy
  vr 3 nov ’23
  en
  za 4 nov ’23

  Wat betekent het als je wordt uitgekleed door de overheid? Wat betekent het als je altijd op je hoede moet zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit?

 • Protest!

  Spraakmakers
  Let's talk about Democracy
  ma 6 nov ’23

  De wereld verandert en activisten roeren zich. Maar hoe bereik je als demonstrant echt die betere wereld? Actrice Anniek Pheifer, sympathisant van protestbeweging Extinction Rebellion, vertelt aan de hand van de Afscheidssymfonie van Joseph Haydn hoe je een effectief protest voert.

 • Voor ieder wat waars

  Rob Wijnberg | De Correspondent live
  Let's talk about Democracy
  wo 8 nov ’23

  Terwijl onze schermen zich vullen met nepnieuws, complottheorieën en liegende politici, dringt zich voortdurend de vraag op: wat is waar?

 • So Far So Good

  Wat we doen | Theater Rotterdam
  Let's talk about Democracy
  do 9 nov ’23

  De avond valt. We zitten in een winkel. Buiten op straat bouwt de onrust op. Binnen proberen we grip te kijrgen op wat er precies aan de hand is aan de andere kant van de winkelruit. Zijn die jongeren daar aan het hangen? Is het een feestje of wordt dit een potje asociaal rellen? En waarom zijn ze daar? Dit is verveling. Nee, woede over hoe de samenleving naar hen kijkt. Of zijn ze pionnen in een crimineel plan?

 • Baba

  Willem Voogd & Evgenia Brendes
  Let's talk about Democracy
  vr 10 nov ’23

  In 1944 stapt de Russische oma van acteur Willem Voogd (o.a. bij het grote publiek bekend van Mees Kees en De proefkeuken) vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie op een Duitse trein naar het Westen; de liefde achterna. Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland. 

 • Zoveel Meer Dan Zeven Vinkjes

  Joris Luyendijk
  Let's talk about Democracy
  di 14 nov ’23

  Mannen zoals Joris Luyendijk domineren de wereld. Zij zijn de standaard waar iedereen zich naar moet voegen. Zij hoeven zich nooit in anderen te verplaatsen om hogerop te komen. Maar waarom geven we eigenlijk de macht aan de mensen met zo weinig levenservaring? 

 • This is not a dance

  Nastaran Razawi Khorasani | Theater Rotterdam
  Let's talk about Democracy
  do 16 nov ’23

  In Iran is dansen officieel verboden. Sinds de Islamitische Revolutie hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend?

 • Langs de zijderoute met Ruben & Jelle

  Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius
  Let's talk about Democracy
  ma 20 nov ’23

  Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius, makers van o.a. de indrukwekkende VPRO-reisserie Langs de Nieuwe Zijderoute, komen naar het Parktheater! De geboren verhalenvertellers nemen deze keer de theaterbezoeker mee op hun reizen. 

 • Body as a weapon

  Sandra Kramerová
  Let's talk about Democracy
  wo 22 nov ’23

  Body as a Weapon is een dans- en multimediasolo geïnspireerd op grote optochten, de zogenaamde "Spartakiada", die in Tsjecho-Slowakije ten tijde van het socialisme werden gehouden. Deze parades verenigden duizenden mensen synchroon in een gezamenlijke choreografie en demonstreerden het idee van vrede en gemeenschap aan de ene kant, en politieke macht aan de andere kant.

 • Islands of Empathy (in a sea of chaos)

  Club Guy & Roni | Slagwerk Den Haag
  Let's talk about Democracy
  wo 29 nov ’23

  In Islands of Empathy (in a Sea of Chaos), de nieuwste performance van Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag, staat het thema empathie centraal en wordt onderzocht hoe dit de drijvende kracht kan zijn in de manier waarop we samenleven.  

Contextprogramma

Hoe komen we in gesprek en hoe zoeken we de verdieping op? Heb je een inspirerend verhaal of laat je je graag inspireren dan ben je van harte welkom om deel te nemen. Het contextprogramma bestaat o.a. uit een dialoog, open space bijeenkomst en een panelgesprek. 

De ticketprijzen zijn laag en variëren van 0 tot 5 euro. 

 • Staan voor je mening

  Eindhoven in dialoog
  Let's talk about Democracy
  do 2 nov ’23

  Een goede discussie is een uitwisseling van gedachten. Als je met elkaar praat over verschillende standpunten, wordt iedereen er wijzer van. Als het goed is.

 • Panelgesprek Opera Zuid

  Let's talk about Democracy
  za 11 nov ’23

  Opera is meerstemmigheid. Niet alleen op muzikaal vlak maar in al zijn facetten. Het kan enkel ontstaan door een dialoog waarin meerdere creatieve stemmen samenkomen tot één geheel. En in die zin vormt het genre een afspiegeling van de maatschappij waarin meerdere stemmen samenkomen en -leven.  

 • Jump Movement: social impact

  Let's talk about Democracy
  za 25 nov ’23

Food for thought

We vinden het belangrijk om met jou als bezoeker in gesprek te gaan. Daarom organiseren we een reeks eettafelgesprekken onder de titel Food for thought: democracy on the table. 

Let’s eat and get feed! Voorafgaand aan diverse voorstellingen gaan we samen eten en praten; zie het als een mentale amuse op wat komen gaat. Wat betekent democratie voor jou? Wat vind jij belangrijke waarden om naar te leven of om zelfs voor te vechten? Voel jij je vrij en gehoord? Heb je een inspirerend verhaal of laat je je graag inspireren. Je bent van harte welkom om aan te schuiven bij onze eettafelgesprekken. In een speciale dinersetting op de Grote Foyer zullen we samen eten delen en verdelen met inspirerende tafelgenoten. Denk aan (theater)makers, denkers, activisten en… jij. Met als toetje: een artistieke reflectie op de avond voorgedragen door stadsdichter van Rotterdam Dean Bowen (alleen op 3 november) of stadsdichter van Eindhoven Iris Penning. 

Het eetconcept is ontwikkeld door fooddesigner Franke Elshout uit Eindhoven in samenwerking met ons restaurant BIJ13.

Er is een Food for thought-diner voorafgaand aan deze voorstellingen:

 • 10 Year Anniversary - A Choir for Killjoys

  Club Gewalt
  Let's talk about Democracy
  do 2 nov ’23
  en
  vr 3 nov ’23

  Club Gewalt viert haar 10-year-anniversary. Tien jaar van liefde, art, rock & roll en het afstruinen van protestmarsen. Tijd voor een party! Of een tussentijdse evaluatie? Een beschaafde kringverjaardag verandert in een dampende arena waarin alternatieve vormen van conflicten worden uitgevochten. 

 • Baba

  Willem Voogd & Evgenia Brendes
  Let's talk about Democracy
  vr 10 nov ’23

  In 1944 stapt de Russische oma van acteur Willem Voogd (o.a. bij het grote publiek bekend van Mees Kees en De proefkeuken) vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie op een Duitse trein naar het Westen; de liefde achterna. Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland. 

 • This is not a dance

  Nastaran Razawi Khorasani | Theater Rotterdam
  Let's talk about Democracy
  do 16 nov ’23

  In Iran is dansen officieel verboden. Sinds de Islamitische Revolutie hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend?

 • Body as a weapon

  Sandra Kramerová
  Let's talk about Democracy
  wo 22 nov ’23

  Body as a Weapon is een dans- en multimediasolo geïnspireerd op grote optochten, de zogenaamde "Spartakiada", die in Tsjecho-Slowakije ten tijde van het socialisme werden gehouden. Deze parades verenigden duizenden mensen synchroon in een gezamenlijke choreografie en demonstreerden het idee van vrede en gemeenschap aan de ene kant, en politieke macht aan de andere kant.

 • Islands of Empathy (in a sea of chaos)

  Club Guy & Roni | Slagwerk Den Haag
  Let's talk about Democracy
  wo 29 nov ’23

  In Islands of Empathy (in a Sea of Chaos), de nieuwste performance van Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag, staat het thema empathie centraal en wordt onderzocht hoe dit de drijvende kracht kan zijn in de manier waarop we samenleven.  

Pop-up expositie Remember the Rebel

Rebellen zien de wereld door een andere bril dan de meeste mensen. Ze zijn ontevreden met de alledaagse realiteit. Ze zien daar iets dat anderen niet zien. En het bevalt ze niks. Deze dwarsdenkers hebben visioenen van iets onvoorstelbaars, een andere wereld. En ze zijn bereid ervoor tegen de stroom in te gaan, te vechten, soms zelfs hun leven te wagen. Zijn ze gek? Jazeker! Gevaarlijk? Ja, dat ook. Hebben ze altijd gelijk? Zeker niet altijd. Worden ze gehaat? Vaak wel, zeker in het begin. Maar soms blijkt achteraf dat ze het vanaf het begin bij het rechte eind hadden. Dan worden ze helden.

Ontdek wat we kunnen leren van de manier waarop rebellen denken. De pop-up expositie Remember the Rebel is een ode aan het kritisch denkvermogen van de ‘rebel’ die zich realiseert dat iets in de wereld zou moeten veranderen en die verandering ook in gang zet, ondanks de tegenkrachten. Deze pop-up expositie van Iron Curtain Project reist door heel Europa. 

Zet een stereobril op en bekijk de portretten die kunstenaar Mart Veldhuis van Europese rebellen maakte. Ze komen uit verschillende landen, tijden en hadden andere doelen, maar één ding hebben ze gemeen: ze accepteerden de heersende status-quo niet. Kijk met hun ogen. Door het rode glas zie je hoe het was, door het blauwe wat ze wensten.

Remember the Rebel is geinitieeerd door Autres Directions Foundation (NL) in samenwerking met IoDeposito (IT), Foundation Krzyzowa (PL) and Polylogos (RO). Co-funded by the European Commission.

 • Remember the Rebel is te zien in het Theatercafé van 2 t/m 30 november
 • De speciale openingsavond is op 9 november. Meer info & tickets

Waarom organiseren we dit festival? 

Het Parktheater wil met theater uitnodigen tot een gesprek, met verschillende generaties en vanuit verschillende invalshoeken. Natuurlijk door het programmeren van een uiteenlopend theaterprogramma waarin allerlei facetten van democratie aan bod komen. Maar daarnaast ziet het Parktheater een wezenlijke maatschappelijk functie voor zichzelf weggelegd; hoe komen we samen in gesprek en zoeken we de verdieping op? LET’S TALK ABOUT IT! 

Let’s talk about… 
Het Parktheater organiseert met Let’s talk about Democracy het tweede theaterfestival van een nieuwe reeks festivals binnen onze programmering. Onder de noemer Let’s talk about… zullen we de komende jaren vaker een onderwerp centraal zetten. Een onderwerp wat past bij het Parktheater maar wat ook past bij waar de maatschappij behoefte aan heeft. We willen theater inzetten als het middel om met elkaar in gesprek te gaan over de onderwerpen die op dat moment leven en belangrijk zijn in de samenleving. 

Partners

Theaterfestival Let's talk about Democracy komt tot stand met hulp van diverse partners. We werken deze maand samen met Pand P, Natlab, Bibliotheek Eindhoven, Bildung Academie, Franke Elshout Fooddesign, Club Gewalt en Tante Netty, 

Let's talk about Democray is mede mogelijk gemaakt door

VFonds, Fonds Podiumkunsten


Open Call

Democratie maken we samen! Een festival maken over democratie kunnen we niet alleen. Daarom vragen we nadrukkelijk om input, ideeën en initiatieven uit de stad die we een plek kunnen geven in het programma. Gesprekken die gevoerd moeten worden, ideeën die gehoord moeten worden en ontmoetingen die onze stad en democratie voorruit helpen horen we graag! Neem contact op met Marjon Reus, marjon.reus@parktheater.nl, voor meer informatie en de voorwaarden.