Amanda Harput

LENTE/22/K.

RYAN DJOJOKARSO | LIBI
onderdeel van stroom
vr 30 sep ’22 20:30 - 21:30
Betoverend dansconcert over heimwee en ontheemding
vr 30 sep ’22
20:30 - 21:30
  • vr 30 sep ’22
    20:30 - 21:30
    Philipszaal

Choreograaf en theatermaker Ryan Djojokarso, die eerder werk maakte voor o.a. Scapino Ballet Rotterdam en Conny Janssen Danst, creëert een indringend stuk over de behoefte om je ergens thuis te voelen. In LENTE/22/K. vertelt hij met een combinatie van moderne dans en (opera)zang het verhaal van een vrouw uit Indonesië. 

K., waar de titel naar verwijst, voelt zich ontheemd maar ze kan haar verdriet moeilijk uiten. Op zoek naar een plek waar ze kan aarden, graaft ze naar sporen uit haar verleden en de reis die ze heeft afgelegd.

Sopraan Bernadeta Astari en danseres Melisa Diktas vertolken samen het verhaal van K. Een verhaal over liefde, rouw, verlangen, eenzaamheid én hoop. Astari zingt met haar "prachtige, warme en heldere stem” (Theaterkrant) in het Bahasa Indonesia, Javaans en Nederlands.

 

Uit de pers:

"Astari heeft een prachtige, warme en heldere stem. Met haar kleine postuur en op blote voeten houdt ze ook fysiek volledig stand naast Diktas".  (Theaterkrant)

"Een adembenemende performance tijdens het O. festival" (Kunstzone)

"Djojokarso slaagt er met zijn ploeg in de grond te laten schuiven onder het gevecht om de macht te behouden in een veranderende omgeving." (Volkskrant over zijn eerdere voorstelling WINTER/21/J.****)

 


Kom na afloop naar
STROOM Meet Up 
Oscar de Boer gaat in gesprek met theatermaker Ryan Djojokarso. 

‘Ik hoop dat mensen via mijn voorstellingen naar zichzelf en hun eigen gedragingen kijken’

Ryan Djojokarso

Over theatermaker/choreograaf Ryan Djojokarso (Suriname, 1983) 

Na succesvolle voorstellingen als LIBI, Mom:Me en Giovanni’s Room en diverse samenwerkingen, richtte theatermaker en choreograaf Ryan Djojokarso in 2020 zijn eigen stichting op; LIBI. De eerste voorstelling vanuit LIBI, WINTER/21/J., ging in november 2021 in première. Dit was tevens de aftrap van een vierluik dansportretten waarin hij onderzoekt doet naar vraagstukken over afkomst en verbondenheid in een veranderende samenleving. In zijn voorstellingen werkt hij met zowel professionele als amateur performers en laat hij verschillende disciplines samenkomen. Eerder maakte Ryan stukken voor Korzo, Conny Janssen Danst, Konzert Theater Bern en Scapino Ballet Rotterdam.

Winter/21/J werd door de Nederlandse Toneeljury geselecteerd als een van de 12 meest indrukwekkende theaterproducties van het moment en is te zien op het Nederlands Theaterfestival. Uit het juryrapport: In Winter/21/J. onderzoekt choreograaf Ryan Djojokarso hoe giftige mannelijkheid zich manifesteert in de huidige samenleving. Djojokarso levert een artistiek krachtig en maatschappelijk zeer urgent theatraal document af. Op een indrukwekkende manier weet Djojokarso de cross-overs te leggen tussen de verschillende disciplines. Djojokarso zoekt verwarring op, durft te irriteren en weet dan op prachtige wijze ook te raken. Een wonderschone, rauwe ervaring, die ruimte schept voor confrontatie en ongemak en daarin grote waarde vindt.

Ryan staat nadrukkelijk achter het idee: ‘cultuur is er voor iedereen’. Hij merkt namelijk dat er in Nederland heel wat mensen zijn die nauwelijks naar voorstellingen (kunnen) gaan. Kunst lijkt geen prioriteit te hebben in de samenleving, maar voor hem is kunst van grote waarde. En omdat hij in Suriname geboren en opgegroeid is, weet hij ook dat kunst geen vanzelfsprekendheid is. Daarom voelt hij de urgentie om verhalende dansvoorstellingen te maken die herkenbaar en toegankelijk zijn voor een breed en cultureel divers publiek. Zijn voorstellingen spreken dan ook alle lagen van de maatschappij aan: licht, persoonlijk, speels, beeldend en met humor. Tegelijkertijd worden er wel belangrijke sociaal maatschappelijke thema’s belicht.

Over Stichting LIBI
DJOJOKARSO | LIBI is gevestigd in Rotterdam en is de nieuwe organisatie van choreograaf en theatermaker Ryan Djojokarso, opgericht om zijn autonome werk voort te zetten en verder uit te diepen. Binnen het culturele landschap is het gezelschap een nieuw structureel gesubsidieerd gezelschap. Een belangrijke stap die een eerste fundament biedt voor het maken van nieuw werk en voor de verdere artistieke ontwikkeling van Djojokarso als multidisciplinair maker.

Lees hier het interview van Nederlands Theaterfestival met Ryan Djojokarso 

 

Credits

Concept, choreografie, regie Ryan Djojokarso Met Bernadeta Astari & Melisa Diktas Compositie Singhkéo Panya

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer