Gordon Meuleman

Coriolanus

Het Nationale Theater
do 2 mrt ’23 20:30 - 22:30
Shakespeares scherpste stuk over de gespannen relatie tussen volk en politiek
do 2 mrt ’23
20:30 - 22:30
  • do 2 mrt ’23
    20:30 - 22:30
    Philipszaal
    Geweest

Shakespeare's Coriolanus beschrijft vlijmscherp de werking van politiek. Hoe machtsgroepen opereren en hoe retoriek werkt. Yela de Koning speelt de titelrol in deze hypermoderne Shakespeare met hoge hartslag en rake klappen.

Wanneer generaal Coriolanus als winnaar terugkeert uit de oorlog, juicht het volk haar toe. Dat terwijl ze haar vóór de oorlog nog haatten. Coriolanus stelt zich, gesteund door vrienden, verkiesbaar voor het hoogste politieke ambt. Eerst lijkt niets haar benoeming in de weg te staan, maar dan hitsen haar politieke vijanden het volk op. De burgers bestormen kwaad het Capitool en Coriolanus moet vluchten. Uit wraak sluit ze zich aan bij de verslagen vijand. De stad waarvoor zij haar leven zo vaak waagde, zal zij alsnog vernietigen.

Shakespeare legt in Coriolanus de wispelturigheid van de publieke opinie bloot. Het volk verafschuwt Coriolanus, juicht haar dan weer toe, om haar enkele scènes later te verbannen. Het stuk laat zien wat er in een samenleving gebeurt als verstand en gemeenschappelijk belang niet langer leidend zijn, maar emotie en opportunisme de boventoon voeren.

 

Naar aanleiding van Shakespeare’s bloederige tragedie Coriolanus gaat deze podcast over geweld en woede. Mannen hebben van oudsher een patent op woede en fysiek geweld, maar de laatste jaren wordt er aan die norm gemorreld. En toch: hoe verander je daar als vrouw zelf iets aan in je dagelijks leven? Hoe geef je geweld en woede meer de ruimte?

Uit de pers: 
“’Met Shakespeare’s ‘Coriolanus’ rekent regisseur Nina Spijkers af met het feit dat mannen doorgaans om hun temperament bewonderd worden, terwijl vrouwen erop worden afgerekend.’” (NRC ★★★★)
“’Coriolanus als vrouwelijke ijzervreter, dat werkt uitstekend’” (Trouw ★★★★)
“’Shakespeares tragedie Coriolanus is uiterst actueel: Wat verlangen we eigenlijk van onze politieke leiders?’” (Nederlands Dagblad ★★★★) 

Onderdeel van

“Shakespeares ‘Coriolanus’ door Het Nationale Theater is een messcherp commentaar op de actualiteit” ★★★★

De Volkskrant

Credits

Tekst William Shakespeare Concept en regie Nina Spijkers
Eindregie wegens zwangerschapverlof Liesbeth Coltof Cast Mariana Aparicio Torres, Emma Buysse, Bram Coopmans, Fjodor Jozefzoon, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen e.a.

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer