Europa: wat is ons verhaal?

Dr Willeke Slingerland & dr Rogier van der Wal
Let's talk about Europe
di 28 mei ’24 14:00 - 15:00
di 28 mei ’24
14:00 - 15:00
 • di 28 mei ’24
  14:00 - 15:00
  Let op: locatie is gewijzigd naar de grote foyer
  Philipszaal

Europa, wat vind je ervan? Vanwege de geopolitieke ontwikkelingen in de wereld lijkt Europa relevanter dan ooit. Meerdere oorlogen, zowel binnen als buiten Europa, en een toename aan autocratisch leiderschap vergroten het belang van Europese samenwerking. Tegelijkertijd is Europa voor veel mensen toch wel een ‘ver-van-hun-bedshow’ of een ideaal van weleer.

Hoe komt dat? Lang domineerde het perspectief van economische groei en Europese vrede en veiligheid. Maar er zijn ook andere perspectieven, zoals het belang van behoud van de sociale cohesie in wijken, buurten, steden en landen en het realiseren van goed, integer en representatief bestuur. Daar wordt in het verhaal op ingegaan: hoe zit het met de betrokkenheid van burgers en met de maatschappelijke democratie? Hoe kunnen zij grip krijgen op een steeds complexere wereld waarin meerdere crises tegelijk woeden? En welke rol spelen sociaal en moreel kapitaal daarbij – en wat wordt daaronder verstaan?

En, als goede voorouders denkend aan toekomstige generaties: hoe kan burgerschapsonderwijs aansprekend worden ingevuld, zodat de ethische leiders van morgen en overmorgen zo goed mogelijk worden opgeleid? En hoe wordt ervoor gezorgd dat zij zuinig zijn op ons (morele) erfgoed? In het verhaal wordt ook de koppeling gemaakt met de wereld dichtbij: de gemeente Eindhoven en de regio, en welke rollen zij hierin spelen.

Stof genoeg voor een vruchtbare dialoog!

 • Dr. Willeke Slingerland is lector Weerbare Democratie aan Saxion Hogeschool.  Dr. Rogier van der Wal is lector Ethisch Werken aan Fontys Hogeschool
 • Exclusief consumptie
 • Vrije plaatskeuze, rij- en stoelnummer zijn komen te vervallen
 • Aansluitend zal het Europa Debat Eindhoven plaatsvinden, deelname is gratis, registratie verplicht

Credits

Deze avond wordt Eindhoven aangeboden door Fontys en Saxion hogeschool. 

LET'S TALK ABOUT EUROPE

Themamaand over Europa

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer