In mei organiseert het Parktheater Let’s talk about Europe. Een week lang laten we theatermakers, denkers en doeners aan het woord over leven in de Europese Unie.

In juni gaan we tijdens de Europese Parlementsverkiezingen onze stem uitbrengen die de koers van Europa gaat bepalen. Maar waar stemmen we eigenlijk voor en heeft je mening wel invloed? Het lijkt alsof het Europees Parlement ver weg is, maar eigenlijk is het heel dichtbij.

Want, wij zijn Europa. Nederland is onderdeel van één van de grootste unie van democratieën ter wereld. Europa als gemeenschap van waarden en idealen. Tijdens het Let's talk about Democracy festival, in november 2023, lieten we zien dat de democratie zoals wij die in Nederland kennen geen vanzelfsprekendheid is. Met een toename van autocratisch leiderschap en een oorlog aan de Europese grens is het belang van een verenigd Europa groter geworden. Ook vraagt de huidige tijd om grote transities op het gebied van migratie, klimaat, landbouw en economie die ons allemaal raken.

We staan op een historisch kantelpunt: het verhaal van Europa wordt opnieuw geschreven. Tijdens Let’s talk about Europe vragen we ons af: wat betekent Europa voor mij? Hoe kunnen we minder kijken naar de verschillen en meer naar wat ons verenigd? Hoe bepalen we samen de route naar de toekomst?

Let’s talk about it!


Theatermakers, denkers en doeners komen aan het woord over het leven in Europa. Tijdens De Grote Europashow sleuren De Kiesmannen je in een interactieve verkiezingsshow vol verrassingen door het politieke moeras. In de dansvoorstelling Kites deelt Roshanak Morrowatian de ervaringen van een kind op de vlucht. Het achtste leven van Theater Oostpool vertelt met veel humor een familiegeschiedenis tijdens de ondergang van de Sovjet Unie - een cruciale periode in Europa.

Tijdens Europa: wat wordt ons verhaal? praten dr Willeke Slingerland (lector Weerbare Democratie aan Saxion Hogeschool) en dr Rogier van der Wal (lector Ethisch Werken aan Fontys Hogeschool) over de invloed van Europese beslissingen op Eindhoven.

Het programma


Kom naar het mondige theaterfestival: Let’s talk about Europe. Bekijk hier het programma en kijk mee, praat mee, beleef mee.

Interactief programma


Zoek je graag de dialoog op? Laat je je graag inspireren? Dan mag je dit mondig festival niet missen! In een uiteenlopend theaterprogramma komen allerlei perspectieven op het leven in Europa aan bod. Wij zetten graag een stap verder: hoe komen we in gesprek en hoe zoeken we de verdieping op? Vanuit verdieping komt verbinding en dat is precies wat het Parktheater wil zijn, de verbindende factor. De verbindende factor tussen een diversiteit aan mensen, van alle generaties, met verschillende opinies.

Let’s talk about… 


Het Parktheater organiseert met Let’s talk about Europe het derde theaterfestival van een nieuwe reeks festivals binnen onze programmering. Onder de noemer Let’s talk about… zullen we de komende jaren vaker een maand lang een onderwerp centraal zetten. Een onderwerp wat past bij het Parktheater maar wat ook past bij waar de maatschappij behoefte aan heeft. We willen theater inzetten als het middel om met elkaar in gesprek te gaan over de onderwerpen die op dat moment leven en belangrijk zijn in de samenleving.