Europa: wat is ons verhaal?

Dr Willeke Slingerland & dr Rogier van der Wal
Let's talk about Europe
Tue 28 May ’24 14:00
Tue 28 May ’24
14:00

Europa, wat vind je ervan? Vanwege de geopolitieke ontwikkelingen in de wereld lijkt Europa relevanter dan ooit. Meerdere oorlogen, zowel binnen als buiten Europa, en een toename aan autocratisch leiderschap vergroten het belang van Europese samenwerking. Tegelijkertijd is Europa voor veel mensen toch wel een ‘ver-van-hun-bedshow’ of een ideaal van weleer.

Hoe komt dat? Lang domineerde het perspectief van economische groei en Europese vrede en veiligheid. Maar er zijn ook andere perspectieven, zoals het belang van behoud van de sociale cohesie in wijken, buurten, steden en landen en het realiseren van goed, integer en representatief bestuur. Daar wordt in het verhaal op ingegaan: hoe zit het met de betrokkenheid van burgers en met de maatschappelijke democratie? Hoe kunnen zij grip krijgen op een steeds complexere wereld waarin meerdere crises tegelijk woeden? En welke rol spelen sociaal en moreel kapitaal daarbij – en wat wordt daaronder verstaan?

En, als goede voorouders denkend aan toekomstige generaties: hoe kan burgerschapsonderwijs aansprekend worden ingevuld, zodat de ethische leiders van morgen en overmorgen zo goed mogelijk worden opgeleid? En hoe wordt ervoor gezorgd dat zij zuinig zijn op ons (morele) erfgoed? In het verhaal wordt ook de koppeling gemaakt met de wereld dichtbij: de gemeente Eindhoven en de regio, en welke rollen zij hierin spelen.

Stof genoeg voor een vruchtbare dialoog!

  • Dr. Willeke Slingerland is lector Weerbare Democratie aan Saxion Hogeschool.  Dr. Rogier van der Wal is lector Ethisch Werken aan Fontys Hogeschool
  • Exclusief consumptie. 
  • Vooraf vindt er een Dialoog over Burgerschap plaats. 

Credits

Deze avond wordt Eindhoven aangeboden door Fontys en Saxion hogeschool. 

Let us inspire you

LET'S TALK ABOUT EUROPE

Themamaand over Europa

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer