Sjored Derine

Body as a weapon

Sandra Kramerová
Let's talk about Democracy
wo 22 nov ’23 20:30
Geïnspireerd op grote optochten, de Spartakiada
wo 22 nov ’23
20:30

Body as a Weapon is een dans- en multimediasolo geïnspireerd op grote optochten, de zogenaamde "Spartakiada", die in Tsjecho-Slowakije ten tijde van het socialisme werden gehouden. Deze parades verenigden duizenden mensen synchroon in een gezamenlijke choreografie en demonstreerden het idee van vrede en gemeenschap aan de ene kant, en politieke macht aan de andere kant.

Deze solovoorstelling van atletische en ritmische actie onderzoekt de culturele en historische context van Oost-Europese socialistische propaganda en belicht het gebruik van het vrouwelijk lichaam als instrument voor politieke overheersing.

Sandra (de danseres) verschijnt op het toneel als een van de velen, als een vrouw die deelneemt aan de Spartakiada-parade, verscheurd tussen de gevoelens van trots en frustratie.

"Discipline, doorzettingsvermogen en toewijding toont en voelt Kramerová overtuigend aan."

Het Parool

Over de maker 
Sandra is een in Slowakije geboren danser en choreograaf uit Amsterdam en wordt momenteel ondersteund door Fonds Podiumkunsten binnen de Nieuwe Makers Regeling in samenwerking met Theater De Generator in Leiden. Na het behalen van haar MFA in Dans aan het Sarah Lawrence College (New York, 2016), dook Sandra Kramerová voor inspiratie in haar Oost-Europese achtergrond. Haar werk is fysiek en confronterend en maakt van verschillende disciplines en media gebruik om tot uiting te komen. Body as a Weapon, werd door Het Parool geroemd als een van de beste voorstellingen van het jaar 2020. 

Credits

Choreografie, performance Sandra Kramerova Video, visuals Álvaro Congosto Dramaturgie Freek Duinhof Muziek Denisa Uherová Licht Boaz van den Ban 

 

LET'S TALK ABOUT DEMOCRACY

Themamaand over democratie. Met voorstellingen, debat, eten en ontmoeting.

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer