Ukraine 4 ever

United Ukrainian Ballet Company
di 16 jan ’24 20:00 - 22:05
Een show waarin hoop, verzet en schoonheid samenkomen
di 16 jan ’24
20:00 - 22:05
  • di 16 jan ’24
    20:00 - 22:05
    Pauze 21:00
    Hertog Jan Zaal

De United Ukrainian Ballet Company bestaat uit 60 gevluchte dansers die sinds het uitbreken van de oorlog hun toevlucht hebben gezocht in Den Haag. Het afgelopen jaar heeft het gezelschap met groot succes op alle grote danspodia van de wereld gedanst. Van Amsterdam tot Sydney, van Londen tot Washington en Los Angeles. In Engeland zijn zij genomineerd voor het beste balletgezelschap. 

Samen met artistiek leider Igone de Jongh en Rinus Sprong heeft het gezelschap een indrukwekkend en feestelijk balletgala samengesteld met werken die de schoonheid, kracht en verzet van de Oekraïense dansers laten zien. Zo tonen ze delen uit het traditionele ballet ‘Paquita’ en de beroemde pas de deux uit ‘Don Quichote’. Het publiek krijgt ook een primeur te zien: een deel van het Oekraïense ballet ‘Forrest Song’. Tot slot mag de beroemdste dans uit Oekraïne, de feestelijke en virtuoze ‘Hopak’, niet ontbreken.

Artistiek leider Igone de Jongh vertelt met trots: “De nieuwe voorstelling Ukraine 4 Ever laat zien hoe de dansers intense pijn en verdriet van het vluchten uit hun vaderland omzetten in iets moois en indrukwekkends. Door hun liefde voor dans te delen met het publiek, geven ze niet toe aan de negatieve spiraal van verdriet. Het is een avondvullende show geworden waarin hoop, verzet en schoonheid samenkomen.”

Over United Ukrainian Ballet
Op 24 februari 2022 begon de aanval van Rusland op Oekraïne. De twee balletdansers Stanislav Olshanskyi en Alexis Tuttunique, op dat moment op tournee met de Nederlandse prima ballerina Igone de Jongh, werden door de oorlog overvallen en zochten met de hulp van Igone de Jongh, Matthijs Bongertman (Senf) hun toevlucht in dansstad Den Haag. Zij riepen andere dansprofessionals uit Oekraïne op hen te vergezellen. Inmiddels hebben ruim zestig professionals van verschillende gezelschappen elkaar gevonden. Gezamenlijk vormden zij een nieuw gezelschap: The United Ukrainian Ballet. Samen met producent Matthijs Bongertman zorgde Igone de Jongh ervoor dat The United Ukrainian Ballet Foundation, gesteund door vele Nederlandse partners en fondsen, werd opgericht. Om te kunnen blijven dansen en om de Oekraïense cultuur levend te houden, zolang de oorlog voortduurt.

Credits

Met United Ukrainian Company Artistieke leiding Igone de Jongh, Rinus Sprong

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer