Zvizdal

Berlin
openingsvoorstelling Nieuwe Maan festival
wo 10 jan ’24 20:30 - 21:45
Een universeel portret over eenzaamheid, overleving, armoede, hoop en liefde
wo 10 jan ’24
20:30 - 21:45
  • wo 10 jan ’24
    20:30 - 21:45
    Philipszaal

Tsjernobyl, 26 april 1986. Door het mislukken van een kernproef en de ontploffing van een reactor neemt het leven van de mensen in en rond de stad Pripyat een drastische wending. De mensen van zo’n 90 steden en dorpen in een straal van 30 kilometer rond de reactor worden geëvacueerd uit hun huizen om er niet meer weer te keren. 

Pétro en Nadia, een echtpaar geboren en getogen in Zvizdal, weigeren de evacuatie en een nieuw aangeboden huis. Ze verkiezen in hun oude dorp, in hun huis te blijven. Een spookdorp. Alle bekenden zijn verdwenen, alleen hun geplunderde huizen getuigen van een voormalige bedrijvigheid. Versteende plaatsen, overwoekerd door de natuur die weer vrij spel krijgt. Zvizdal toont Pétro en Nadia, beiden de 80 jaar ver voorbij, die onverwoestbaar stand houden in de besmette zone en een zelf verkozen eenzaamheid. Zonder stromend water, elektriciteit, telefoon of post. 

Vijf jaar lang reisde BERLIN meermaals per jaar naar Tsjernobyl om telkens een tijd met Pétro en Nadia door te brengen, hen voor de camera te interviewen en hun leven en keuzes te volgen.  Hoe draagt men een afzondering van jaren? Hoe vergaat het het echtpaar bij het ouder worden? Wat als één van hen overlijdt? Volgen andere bewoners hen naar hun geboortegrond of zal Zvizdal langzaam maar zeker worden ingepalmd door de natuur na jaren lang vrij spel?

Er zijn de bijgeloven, er is de wodka, het prevelen, het vloeken, het zingen, de tandpijn, de ouderdomskwalen, het 20 kilometer wandelen naar de winkel, het wachten op iemand van de bewoonde wereld. Er zijn het stokoude paard en de uitgemergelde koe.

Op scène staan grote schermen, met eronder drie maquettes van het dorp van Pétro en Nadia. Totaalbeelden en close-ups wisselen elkaar af in dit universeel portret over eenzaamheid, overleving, armoede, hoop en ja, ook liefde tussen twee mensen met rondom hen het kleurloze, geurloze maar permanente stralingsgevaar.

Zvizdal werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en speelde sinds haar première in mei 2016, meer dan 200 keer in 16 verschillende landen.

  • Bij deze voorstelling neem je plaats op een tribune op het toneel. Je hebt vrije plaatskeuze. 
  • Zvizdal is de openingsvoorstelling van Nieuwe Maan festival 2024. Bezoek voorafgaand aan de voorstelling, om 19.00 uur, de gratis Maanrede van Marjan Slob. 
  • Bekijk het volledige programma van de openingsavond. 

 

Credits

Met Nadia & Pétro Opanassovitch Lubenoc Concept Bart Baele, Yves Degryse, Cathy Blisson Scenografie   Manu Siebens, Ina Peeters, BERLIN Interviews Yves Degryse, Cathy Blisson

NIEUWE MAAN

Voorstellingen, maanredes, expo, performances | januari 2025

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer