NIEUWE MAAN

Op zoek naar nieuwe vergezichten met vooruitdenkers en theatermakers  

Theater, kunst, kennis & wetenschap
In januari 2023 presenteren het Parktheater en BrabantKennis Nieuwe Maan: festival voor transformatie. In een zeer divers programma vol voorstellingen, Maanredes en performances wordt het publiek meegenomen in een wereld van nieuwe toekomstbeelden vol hoop en verbondenheid. 

De maan is dit festival het symbool voor transformatie en verbinding. De reis naar de maan gaf ons in de vorige eeuw een gezamenlijk doel waardoor het onmogelijke mogelijk werd. Die verbondenheid lijkt deze dagen soms ver te zoeken. Klimaatverandering, overbevolking, pandemieën. De mensheid staat vandaag de dag voor grote uitdagingen en een opgave tot transformatie. Op zoek naar nieuwe vergezichten schetsen theatermakers en vooruitdenkers nieuwe perspectieven op de toekomst. Welke ‘moonshots’ zijn er nodig om onze grote fundamentele ambities voor de toekomst en die van de volgende generatie te bereiken? 

Op zoek naar nieuwe vergezichten, nieuwe verbondenheid en een nieuw verhaal
BrabantKennis is een onafhankelijke denktank die op een nieuwsgierige en vernieuwende manier verborgen ontwikkelingen die impact (gaan) hebben op Brabant signaleert en verkent. Hun manier van kijken biedt de mogelijkheid meer te zien dan je normaal ziet, en stimuleert door anders te kijken ook anders te gaan doen. Het doel is om provinciemakers te inspireren bij het vormgeven van de toekomst, vanuit kennis én creativiteit.

Het Parktheater biedt met haar theaterprogramma een ander perspectief. Theatermakers gaan uit van eigen werkelijkheden en doen op geheel andere wijze een beroep op verbeeldingskracht, fantasie en creatief denken. 

Het Parktheater en BrabantKennis kijken beiden verder dan hun primaire rol en juist op het snijvlak van verbeelding, kennis en nieuwe perspectieven vinden ze elkaar. Dat biedt  de kans om nieuwe vergezichten te schetsen, zowel vanuit het perspectief van theatermakers, als dat van kennis en wetenschap. 

PROGRAMMA

In een zeer divers programma vol voorstellingen, Maanredes, performances en een expositie word je meegenomen in een wereld van nieuwe toekomstbeelden vol verbondenheid. 

VOORSTELLINGEN

 

André Kuipers toont dat de ruimtevaart niet meer is weg te denken bij het toekomstdenken. In Zeemaal van Sien Vanmaele, word je meegenomen op een zintuigelijke reis en wordt de vraag beantwoord, kunnen wij de wereld redden vanuit de keuken?
De dansopera Ginkgo van Nicole Beutler laat middels extatische dans een verwoed gevecht voor voortbestaan zien. Theatergezelschap Maria Guerrera geeft met een reis naar de mens een opfriscursus voor wie na de coronapandemie zin heeft om weer onder de mensen te zijn.

MAANREDES


In Maanredes komt de verbeeldingskracht van theater samen met wetenschap en zijn we op zoek naar nieuwe utopische toekomstbeelden van hoop en verbondenheid. Gekoppeld aan de voorstellingen geven Sander Schimmelpenninck, Heleen de Coninck, Katrien ter Meer en Jurriën Hamer een Maanrede. Het zijn inspirerende keynotes, met wetenschap en kennis als vertrekpunt en theater als katalysator van verbeeldingskracht en creatief denken. Voor een metersgrote, verlichte maan in een verder donkere foyer van het Parktheater, spreken de Maanredenaren tot het publiek met hun wens voor een betere wereld, een beter Brabant.

Maanrede

Maanrede

Heleen de Coninck

di 10 jan ’23 19:00
Maanrede

Maanrede

Katrien Termeer

za 21 jan ’23 21:00
Maanrede

Maanrede

Jurriën Hamer

vr 27 jan ’23 19:00
Maanrede

Maanrede

Sander Schimmelpenninck

di 31 jan ’23 09:00

EXPOSITIE

Jostijn Ligtvoet Fotografie
De Zeven Zonden
Beleef de Zeven Zonden van Brabant in de pop-up expo van BrabantKennis. Gulzigheid, Lust, Verdriet, Woede, Luiheid, Hoogmoed, Afgunst. 7 zonden voor ons mooie Brabant, 7 keer kijken in de spiegel. Want wie zijn falen van gisteren vergeet, is gedoemd die morgen te herhalen. Gun jezelf een moment van bezinning en neem plaats in de kerkbanken. Beluister bijzondere reportages en verrassende gesprekken met experts. Kijk vanuit een nieuw perspectief naar de Brabantse zonden en ontdek de lessen die we eruit kunnen trekken voor de toekomst. Vanaf 2 december t/m eind januari | Theatercafé Parktheater Eindhoven

Naast de expositie zijn er ook een podcastserie en een publicatie verschenen rondom de zeven zonden. 

In de podcastserie de Zeven Zonden van Brabant nemen Karin Bruers, Theo Verbruggen en Maino Remmers je mee langs zeven zonden met gespreksgasten zoals Jelle van Baardewijk, Ionica Smeets, Steven Brunswijk, Bas Heijne, Jan Latten en Bart Brandsma. 

Alle essays, interviews, bespiegelingen en verhalen van zijn verzameld in een publicatie

 

Waarom organiseren Parktheater en BrabantKennis dit festival? 


Parktheater Eindhoven wil meer zijn dan alleen een aanbieder van voorstellingen en meer dan een gebouw in de stad Eindhoven. We zien het als taak om Eindhoven te versterken, te benutten en uit te dagen. En daarmee een leidende rol te vervullen in de ‘Raakbare Samenleving’: een inspirerende, inclusieve, delende en helende samenleving.  

BrabantKennis verruimt de blik op het nu en verbindt kennis met beleid. Hun visie is dat betekenis geven aan kennis essentieel is voor het welbevinden en de toekomst van Brabant. Daarom verkennen ze op eigen wijze de toekomst van Brabant: onafhankelijk, nieuwsgierig en vernieuwend in vorm. Ze prikkelen tot nadenken en houden Brabant scherp. Dat doen we vanuit een positieve grondhouding maar met een dwarse kijk om zo politiek, beleid en samenleving in Brabant scherp te houden. 

Dit keer slaan Parktheater en BrabantKennis de handen ineen, om onze missies voor een sterke, toekomstbestendige samenleving te verenigen in een programma vol inspiratie, verwondering, kennis en vergezichten. Om zo Brabant, en Eindhoven, beter te begrijpen en versterken.