NIEUWE MAAN

Op zoek naar nieuwe vergezichten met vooruitdenkers en theatermakers


Theater, kunst, kennis & wetenschap

In januari 2023 presenteren het Parktheater en BrabantKennis Nieuwe Maan: festival voor transformatie. In een zeer divers programma vol voorstellingen, Maanredes en performances wordt het publiek meegenomen in een wereld van nieuwe toekomstbeelden vol hoop en verbondenheid. 

De maan is dit festival het symbool voor transformatie en verbinding. De reis naar de maan gaf ons in de vorige eeuw een gezamenlijk doel waardoor het onmogelijke mogelijk werd. Die verbondenheid lijkt deze dagen soms ver te zoeken. Klimaatverandering, overbevolking, pandemieën. De mensheid staat vandaag de dag voor grote uitdagingen en een opgave tot transformatie. Op zoek naar nieuwe vergezichten schetsen theatermakers en vooruitdenkers nieuwe perspectieven op de toekomst. Welke ‘moonshots’ zijn er nodig om onze grote fundamentele ambities voor de toekomst en die van de volgende generatie te bereiken? 

Op zoek naar nieuwe vergezichten, nieuwe verbondenheid en een nieuw verhaal
BrabantKennis is een onafhankelijke denktank die op een nieuwsgierige en vernieuwende manier verborgen ontwikkelingen die impact (gaan) hebben op Brabant signaleert en verkent. Hun manier van kijken biedt de mogelijkheid meer te zien dan je normaal ziet, en stimuleert door anders te kijken ook anders te gaan doen. Het doel is om provinciemakers te inspireren bij het vormgeven van de toekomst, vanuit kennis én creativiteit.

Het Parktheater biedt met haar theaterprogramma een ander perspectief. Theatermakers gaan uit van eigen werkelijkheden en doen op geheel andere wijze een beroep op verbeeldingskracht, fantasie en creatief denken. 

Het Parktheater en BrabantKennis kijken beiden verder dan hun primaire rol en juist op het snijvlak van verbeelding, kennis en nieuwe perspectieven vinden ze elkaar. Dat biedt  de kans om nieuwe vergezichten te schetsen, zowel vanuit het perspectief van theatermakers, als dat van kennis en wetenschap. 

PROGRAMMA

In een zeer divers programma vol voorstellingen, Maanredes, performances en een expositie word je meegenomen in een wereld van nieuwe toekomstbeelden vol verbondenheid. 

VOORSTELLINGEN

 

André Kuipers toont dat de ruimtevaart niet meer is weg te denken bij het toekomstdenken. In Zeemaal van Sien Vanmaele, word je meegenomen op een zintuigelijke reis en wordt de vraag beantwoord, kunnen wij de wereld redden vanuit de keuken?
De dansopera Ginkgo van Nicole Beutler laat middels extatische dans een verwoed gevecht voor voortbestaan zien. Theatergezelschap Maria Guerrera geeft met een reis naar de mens een opfriscursus voor wie na de coronapandemie zin heeft om weer onder de mensen te zijn.

 • Plasticsoep

  De Klimaatjes
  zo 29 jan ’23

  Een groep dieren laat op eigen en vaak grappige wijze zien hoe je met iets kleins grote dingen kunt bereiken. Op een speelse manier ervaren kinderen hoe je je leefomgeving positief kunt beïnvloeden.

 • GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole

  Nicole Beutler Projects, Consensus Vocalis & O
  vr 27 jan ’23

  Ginkgo is een rituele oefening van de toekomst. Een laatste extatische dans waar passioneel, geëngageerd en woedend gevochten wordt voor het voortbestaan, op zoek naar ruimte voor nieuwe perspectieven.

 • Maanrede

  Jurriën Hamer
  vr 27 jan ’23

  In Maanredes komt de verbeeldingskracht van theater samen met wetenschap en zijn we op zoek naar nieuwe utopische toekomstbeelden van hoop en verbondenheid. 

 • Maankwartier met Sjaak Evers

  ‘Eindhoven ook sociaal top van de wereld!'
  do 26 jan ’23

  ‘Eindhoven is slimste regio maar hoe zou het zijn als deze stad ook de sociaalste regio van de wereld zou worden?’ Sjaak Evers is een bedrijfskundige en schrijver maar misschien wel bovenal supporter van het Rijnlandse denken en doen. En grootmaker van de Eindhovense dialoog. 

 • Maankwartier met Ziya Altmış

  ‘Eindhoven wordt anti-racistische stad’
  di 24 jan ’23

  Over tien jaar is Eindhoven een antiracistische stad waar in de breedste vorm actief wordt gewerkt aan gelijkwaardigheid, toegankelijkheid en medemenselijkheid, zo pleit Ziya Altmış tijdens zijn Maankwartier. 

 • Zeemaal

  Sien Vanmaele | Laika
  za 21 jan ’23
  -
  zo 22 jan ’23

  Sien Vanmaele zoekt naar oplossingen om haar planetaire bezorgdheid te bedwingen. Kan je de wereld redden vanuit de keuken? Haar zoektocht begint bij de zee. De plek waar ze vandaan komt en waar alle leven uit voortkomt.

  • za 21 jan ’23 19:00 - 20:40
  • zo 22 jan ’23 13:00 - 14:40
  • zo 22 jan ’23 19:00 - 20:40
  • za 21 jan ’23 19:00 - 20:40
  • zo 22 jan ’23 13:00 - 14:40
  • zo 22 jan ’23 19:00 - 20:40
 • Maankwartier met Judith Lammers

  ‘Leven binnen de herstelkracht van de planeet’
  do 19 jan ’23

  “Duurzaam is niet duur” is de slogan van Judith Lammers, Klimaatburgemeester van Eindhoven. Maar wat is duurzaam? Voor veel mensen betekent dat wat anders.

 • Nieuwe Maan

  Kidsprogramma
  Gratis toegang
  zo 15 jan ’23

  Tijdens dit speciale Kidsprogramma van Nieuwe Maan wordt de nieuwe generatie denkers en makers uitgenodigd na te denken over de toekomst. Nieuwe Maan is een festival voor transformatie met o.a. maanredes en theatervoorstellingen. Vanuit kennis en creativiteit worden perspectieven op de toekomst gegeven. Naast het programma voor volwassenen is er een speciale dag voor de kinderen om zich onder te dompelen in dit thema. 

  • zo 15 jan ’23 12:00 - 17:30
  • zo 15 jan ’23 12:00 - 17:30
 • Een reis naar de mens

  Theatergezelschap Maria Guerrera
  za 14 jan ’23
  -
  zo 15 jan ’23

  Een reis naar de mens is de eerste voorstelling die Maria Guerrera presenteert. Wat betekent het ook alweer om mens te zijn? In Een reis naar de mens onderzoek je dat opnieuw. Met een voice over als gids in je oren ga je met je medereizigers op pad. Als astronaut begin je in het heelal, waar je de aarde op afstand met andere ogen bekijkt. Dan volgt een onverwachte landing en vervolg je je weg. Langs een deinend lavendelveld, kronkelige boomwortels en een stadspark kom je weer in contact met de spelende mens in jezelf. 

 • Op reis naar de toekomst

  André Kuipers
  Première
  di 10 jan ’23

  Zet jij straks jouw eerste stappen op de maan? Wanneer landen we op Mars? Vinden we buitenaards leven? Eén ding is zeker: astronaut André Kuipers vertelt als geen ander over de toekomst van het reizen in de ruimte.

 • Schemeren

  Marjolijn van Heemstra
  wo 11 jan ’23
  -
  ma 30 jan ’23

  Elke dag opnieuw valt het donker in, maar bijna nooit merk je het op. Zonde, want de schemer heeft ons veel te vertellen. Voor Schemeren verzamelen we bij zonsondergang in het theater, waar we samen kijken hoe de dag voor onze ogen verwatert. 

 • Tweede Huid (albumpresentatie)

  Maanconcert: Altstad
  di 31 jan ’23

  Marcel Osterop is schrijver, zanger en acteur. Hij is opgegroeid in Eindhoven, waar hij nog steeds woont en werkt. Hij schrijft toneelstukken, schreef mee aan de televisieserie De Fractie van de VPRO en werkte mee aan de podcast Kwaad Bloed. In 2010 leerde hij gitarist en componist Frank van Kasteren kennen binnen het theaterinitiatief De Orde van de Dag. Daarvoor schreven ze maandelijks een muzieknummer.

 • Maanrede (ochtendsessie)

  Sander Schimmelpenninck
  di 31 jan ’23

  In Maanredes komt de verbeeldingskracht van theater samen met wetenschap en zijn we op zoek naar nieuwe utopische toekomstbeelden van hoop en verbondenheid. 

  • di 31 jan ’23 09:00
  • di 31 jan ’23 09:00
 • Maanrede

  Katrien Termeer
  za 21 jan ’23

  In Maanredes komt de verbeeldingskracht van theater samen met wetenschap en zijn we op zoek naar nieuwe utopische toekomstbeelden van hoop en verbondenheid. 

 • FCKD!

  Oldenhermanns
  vr 20 jan ’23

  FCKD! is een klimaatcomedy om je groene vingers bij af te likken. Een cabaretshow waarin we met lichte paniek samen lachen (en huilen) over wat ons te wachten staat. Zorg dat je je kaplaarzen en poncho aantrekt, want droog ga je het niet houden…

 • Maanrede

  Heleen de Coninck
  di 10 jan ’23

  In Maanredes komt de verbeeldingskracht van theater samen met wetenschap en zijn we op zoek naar nieuwe utopische toekomstbeelden van hoop en verbondenheid. 

MAANREDES


In Maanredes komt de verbeeldingskracht van theater samen met wetenschap en zijn we op zoek naar nieuwe utopische toekomstbeelden van hoop en verbondenheid. Gekoppeld aan de voorstellingen geven Sander Schimmelpenninck, Heleen de Coninck, Katrien ter Meer en Jurriën Hamer een Maanrede. Het zijn inspirerende keynotes, met wetenschap en kennis als vertrekpunt en theater als katalysator van verbeeldingskracht en creatief denken. Voor een metersgrote, verlichte maan in een verder donkere foyer van het Parktheater, spreken de Maanredenaren tot het publiek met hun wens voor een betere wereld, een beter Brabant.

Maanrede (ochtendsessie)

Sander Schimmelpenninck

di 31 jan ’23 09:00

Maanrede

Jurriën Hamer

vr 27 jan ’23 19:00 - 19:30

Maanrede

Katrien Termeer

za 21 jan ’23 21:00
Heleen de Coninck Maanrede Parktheater Eindhoven

Maanrede

Heleen de Coninck

di 10 jan ’23 19:00

Maanrede gemist?

De Maanredes worden opgenomen en zijn achteraf terug te kijken op Youtube. Of luister ze via de podcast op Spotify. 

Bekijk hier de maanredes         Beluister hier de podcast

MAANKWARTIEREN


Tijdens de Maankwartieren staat een Eindhovens thema centraal en gaan de bezoekers na de introductie in dialoog met elkaar. Met Judith Lammers (Klimaatburgemeester van Eindhoven), Ziya Altmış (schrijver en trainer) en Sjaak Evers (bedrijfskundige en schrijver). De dialogen worden begeleid door Eindhoven in Dialoog. 

Bekijk hier alle maankwartieren

Maankwartier gemist? Lees hier het Maankwartier terug van Ziya Altmış

DINER BIJ13


Ons restaurant BIJ13 is een zintuiglijke verlenging van het theater: het eten moet natuurlijk net zo zinnenprikkelend en inhoudelijk aan het denken zetten als onze programmering. 

Voor Nieuwe Maan: festival voor transformatie hebben onze chefs Bas en Gerben een menuspecial bedacht vanuit hun visie op het eten van de toekomst. Duurzaamheid staat hierin centraal: lokale seizoenproducten die ruim voorradig zijn en die met weinig CO2 uitstoot en verspilling geproduceerd worden. Hun inspiratie komt vanuit de foodperformance Zeemaal van Sien Vanmaele die deze maand op ons programma staat: Kun je de wereld redden vanuit de keuken? Vanmaele’s queeste start bij de zee, de plek waar ze vandaan komt, waar alle leven uit voortkomt.

Bekijk hier de menuspecial

Eddie Mol

EXPOSITIE

Jostijn Ligtvoet Fotografie
De Zeven Zonden
Beleef de Zeven Zonden van Brabant in de pop-up expo van BrabantKennis.

Gulzigheid, Lust, Verdriet, Woede, Luiheid, Hoogmoed, Afgunst. 7 zonden voor ons mooie Brabant, 7 keer kijken in de spiegel. Want wie zijn falen van gisteren vergeet, is gedoemd die morgen te herhalen.

Gun jezelf een moment van bezinning en neem plaats in de kerkbanken. Beluister bijzondere reportages en verrassende gesprekken met experts. Kijk vanuit een nieuw perspectief naar de Brabantse zonden en ontdek de lessen die we eruit kunnen trekken voor de toekomst.

Vanaf 2 december t/m eind januari | Theatercafé Parktheater Eindhoven

Naast de expositie zijn er ook een podcastserie en een publicatie verschenen rondom de zeven zonden. 

In de podcastserie de Zeven Zonden van Brabant nemen Karin Bruers, Theo Verbruggen en Maino Remmers je mee langs zeven zonden met gespreksgasten zoals Jelle van Baardewijk, Ionica Smeets, Steven Brunswijk, Bas Heijne, Jan Latten en Bart Brandsma.

Waarom organiseren Parktheater en BrabantKennis dit festival? 


Parktheater Eindhoven wil meer zijn dan alleen een aanbieder van voorstellingen en meer dan een gebouw in de stad Eindhoven. We zien het als taak om Eindhoven te versterken, te benutten en uit te dagen. En daarmee een leidende rol te vervullen in de ‘Raakbare Samenleving’: een inspirerende, inclusieve, delende en helende samenleving.  

BrabantKennis verruimt de blik op het nu en verbindt kennis met beleid. Hun visie is dat betekenis geven aan kennis essentieel is voor het welbevinden en de toekomst van Brabant. Daarom verkennen ze op eigen wijze de toekomst van Brabant: onafhankelijk, nieuwsgierig en vernieuwend in vorm. Ze prikkelen tot nadenken en houden Brabant scherp. Dat doen we vanuit een positieve grondhouding maar met een dwarse kijk om zo politiek, beleid en samenleving in Brabant scherp te houden. 

Dit keer slaan Parktheater en BrabantKennis de handen ineen, om onze missies voor een sterke, toekomstbestendige samenleving te verenigen in een programma vol inspiratie, verwondering, kennis en vergezichten. Om zo Brabant, en Eindhoven, beter te begrijpen en versterken.