Maanrede

Marjan Slob
wo 10 jan ’24 19:00 - 20:00
Theater en wetenschap komen samen in een inspirerende keynote
wo 10 jan ’24
19:00 - 20:00
  • wo 10 jan ’24
    19:00 - 20:00
    Grote foyer

Marjan Slob werkt al meer dan twintig jaar als filosoof, spreker en essayist. Zij ziet het als haar missie om inzicht en begrip te verruimen, zonder daarbij contact met de realiteit te verliezen. Sinds april 2023 is Marjan Denker des Vaderlands. Deze eretitel wordt sinds 2011 elke twee jaar verleend aan een gerenommeerd denker die de kwaliteit bezit vanuit een weldoordachte positie de actualiteit te verdiepen en het nieuws in een groter verband te plaatsen. De Denker maakt de filosofie ook aantrekkelijk voor een breed publiek. 

Tot april 2025 stelt Marjan als Denker het begrip ‘ruimte’ centraal, wat ze uitwerkt op de dimensies Politiek (ruimte maken voor meerstemmigheid en openheid van geest), Fysiek (Ruimtelijke krapte waardoor niet ieders wensen gerealiseerd kunnen worden) en Spiritueel (voorstellingsvermogen gebruiken om geestelijke ruimtes te verkennen en bezielend te dromen, zonder het contact met de aarde te verliezen). 

Gekoppeld aan de dimensie Spiritualiteit gaat Marjan tijdens Nieuwe Maan ‘ruim denken’ over ons vermogen om de realiteit lief te hebben, ook al is die realiteit niet altijd hoopvol en mooi. Dat houdt ook in dat je pijn moet kunnen voelen. Die van jezelf, andere mensen, andere wezens, en de aarde. Dit kun je blijven koppelen aan dromen over een betere toekomst. Hoe? Dat hoor je vanavond. 

Als onderdeel van Nieuwe Maan festival in januari 2024 organiseren het Parktheater en BrabantKennis Maanredes. Waarin de verbeeldingskracht van theater samenkomt met wetenschap en we op zoek gaan naar nieuwe utopische toekomstbeelden van hoop en verbondenheid. 

Maanredes zijn inspirerende keynotes, met wetenschap en kennis als vertrekpunt en theater als katalysator van verbeeldingskracht en creatief denken. Voor een metersgrote, verlichte maan in een verder donkere foyer van het Parktheater, spreken onze Maanredenaren tot het publiek met hun wens voor een betere wereld, een beter Brabant.

  • Voor Nieuwe Maan brengt Marjan een Maanrede voorafgaand aan de voorstelling van Berlin.
  • Het is onderdeel van de openinsavond van Nieuwe Maan. Bekijk het volledige programma.
  • Maanredes zijn gratis te bezoeken. 

NIEUWE MAAN

Voorstellingen, maanredes, expo, performances | januari 2025

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer