Borboletas

Orkater | Gery Mendes
do 2 feb ’23 20:30 - 21:30
do 2 feb ’23
20:30 - 21:30
  • do 2 feb ’23
    20:30 - 21:30
    Pand P Grote Zaal

Een vader en een zoon. Allebei met herinneringen. Mooie plaatjes op het netvlies, maar daarachter, dieper in het lijf, verder in de achterkamers van het geheugen, liggen de weggedrukte beelden.

Borboletas gaat over een oorlog. Een oorlog die voor een vader en zoon iets anders betekende. Voor de vader is het een uitvlucht, de mogelijkheid om de armoede en zijn eiland achter zich te laten en naar het Westen te varen om ooit als koning terug te keren. Voor de zoon is het iets dat hij denkt te herkennen in zijn vader, in zijn vurige temperament of stille aanwezigheid.

De solo Borboletas van de uit Kaapverdië afkomstige muzikant en acteur Gery Mendes ontstond vanuit gesprekken met zijn vader: een muzikale dans kriskras door de tijd, langs de liefde, de misère van zijn jeugd, dienstplichtig vechten voor een regime dat zijn volk onderdrukt, langs het geweten, naar de vraag: was mijn vader een held of een verrader?

Uit de pers:

“Gery Mendes neemt je mee naar Kaapverdië in zijn sfeervolle theatersolo ‘Borboletas’” (Volkskrant ★★★)
“Gery Mendes heeft een sterke podiumpersoonlijkheid. Wanneer hij vertelt, zit je geboeid te luisteren.” (Volkskrant ★★★)
“Mendes vult gesproken scènes aan met gezongen momenten, waarbij hij zichzelf begeleidt op gitaar of ritmisch met een mes langs metaal schraapt.” (NRC ★★★★)

  • Exclusief consumptie

Over Gery Mendes

Als verhalenverteller en multi-instrumentalist met wortels in de hiphop, gebruikt Gery Mendes de muziek die in zijn dna zit: Kaapverdiaanse muziek zoals morna, funana, batuku, opzwepende West Afrikaanse feestmuziek, en hiphop. Bij Orkater maakte hij met Orkatercollectief Sir Duke de voorstellingen The Black out van ’77, Hatta & De Kom, en Guilty until Proven en was hij verantwoordelijk voor de muziek van Woiski vs. Woiski en De Gliphoeve waarin hij ook als speler en muzikant te zien was.

Pand P

Theatervoorstellingen in de intieme zaal van Pand P

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer