Calis en Balsem

Gevechten en metamorfosen van een vrouw

Internationaal Theater Amsterdam
wo 28 sep ’22 en do 29 sep ’22
Kwetsbaar en hartveroverend
wo 28 sep ’22
en
do 29 sep ’22

Édouard Louis gaf Ivo van Hove al in een vroeg stadium de kans om zijn meest recente werk over zijn moeder te lezen. Van Hove maakte Gevechten en metamorfosen van een vrouw, met Marieke Heebink en Majd Mardo.

Op een dag vindt Édouard Louis een foto van zijn moeder toen ze twintig was. Een jonge gelukkige vrouw vol hoop en dromen. Maar hij kent zijn moeder alleen maar als totaal ongelukkig, gevangen in een routineus leven als huisvrouw. Wat is er in die twintig jaar gebeurd? We zien hoe de moeder van Édouard elke dag moet vechten tegen een dominante mannenwereld waarin ze haar talenten en dromen niet kan realiseren.

Na Wie heeft mijn vader vermoord, het vaderboek, is er nu het moederboek van Édouard Louis. ITA maakte de toneelbewerking waarin Marieke Heebink de moeder speelt. Édouard Louis zelf wordt vertolkt door Majd Mardo. Het werk van Édouard Louis is radicaal persoonlijk. Zijn romans zijn extreem autobiografisch maar ook maatschappelijk urgent. Hij wil de arbeidersklasse een stem geven, mensen die zelden in de literatuur en op het toneel aan bod komen.

Uit de pers
''Marieke Heebink maakt een prachtig portret van de slovende moeder.'' (Haarlems Dagblad)
''De acteurs weten in enkele verstilde scènes de onderliggende kwetsbaarheid van de personages te vinden. Vooral Heebink doet dat magistraal: in haar rol traceert ze met grote precisie de ontwikkeling van een vrouw die ondanks decennia van liefdeloosheid toch nooit gebroken is.'' (NRC)
''De transformatie van de moeder, de voorzichtige toenadering tot haar zoon, hoe ze voor het eerst durft te spreken over de toekomst: in de finale beroert het stuk je hart.'' (De Standaard)

''Heebink en Mardo spelen hartveroverend.''

de Volkskrant

Credits

Van Édouard Louis Regie Vertaling & bewerking Ivo van Hove Met Marieke Heebink en Majd Mardo

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer