Eddie Mol

Schemeren

Marjolijn van Heemstra
nieuwe maan | reprise
ma 15 jan ’24 - wo 17 jan ’24
Marjolijn van Heemstra neemt je mee naar de schemer
ma 15 jan ’24
-
wo 17 jan ’24

Elke dag opnieuw valt het donker in, maar bijna nooit merk je het op. Zonde, want de schemer heeft ons veel te vertellen. Voor Schemeren verzamelen we bij zonsondergang in het theater, waar we samen kijken hoe de dag voor onze ogen verwatert. 

Na de uitverkochte voorstellingen vorig jaar, gaan we opnieuw Schemeren. Zet een koptelefoon op en laat je door Marjolijn van Heemstra meenemen naar de wereld tussen licht en donker, waar alles kan veranderen terwijl er niets lijkt te gebeuren. Naar het verhaal van de tussentijd en de onzichtbare passanten in ons leven. 

Kijken hoe de schemering invalt kan een daad van verzet zijn. Tegen de snelheid, het verblindende licht, het denken in tegenstellingen en het idee dat alles iets moet opleveren. Een klein uur niets produceren of consumeren, nergens iets van vinden. Schemeren. Een piepklein overgangsritueel terwijl onze planeet wegdraait van haar reusachtige zon.

Over de Nacht-Wacht
Schemeren is onderdeel van de Nacht-Wacht, een onderzoek naar de waarde van de nachtelijke duisternis in het meest lichtvervuilde land ter wereld. De extreme hoeveelheid kunstlicht in Nederland is ongezond voor mensen en dieren en berooft ons van rust en herstel. Nog maar weinig Nederlanders zijn bekend met de schoonheid en het belang van de nacht. Met de Nacht-Wacht willen we liefde voor de nachtelijke duisternis vergroten. 

Over Marjolijn van Heemstra
Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker. In haar werk onderzoekt ze op een toegankelijke manier hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. Sinds 2019 schrijft Marjolijn van Heemstra voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar non-fictie boek over dit thema, In lichtjaren heeft niemand haast, werd verkozen tot NPO radio 1 Non-fictie Boek van het Jaar 2021. Daarnaast maakt Marjolijn van Heemstra regelmatig podcasts (o.a. Sør, Stadsastronaut, Als geschiedenis in je opstaat). Met haar dichtbundels en romans won ze verschillende literaire prijzen, haar laatste roman werd in acht landen vertaald. In 2023 schrijft ze het essay van de maand van de filosofie. 

Credits

Idee en tekst Marjolijn van Heemstra Geluidsontwerp en mixage Roald van Oosten & Femke Brinksma Muziek en liedteksten Marcel Osterop en Frank van Kasteren (Altstad) Productie Marjolijn van Heemstra en Parktheater Eindhoven

NIEUWE MAAN

Voorstellingen, maanredes, expo, performances | januari 2025

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer