Hamlet

Theaterplan
di 2 jan ’24 - wo 10 jan ’24
Shakespeare’s meest geliefde en vaakst gespeelde toneelstuk
di 2 jan ’24
-
wo 10 jan ’24

Hamlet is een denker en man van de wetenschap, die stevig in zijn schoenen staat en zich niet snel van de wijs laat brengen. Hij lijdt een prinsheerlijk leventje, studeert in Wittenburg aan de universiteit en is tot over zijn oren verliefd op de schone Ophelia die zijn liefde gretig beantwoord.

Kortom: Hamlet is een intelligente, succesvolle jongeling. Geliefd bij de dames, geliefd bij zijn studiegenoten en (ook niet onbelangrijk) stinkend rijk. 

De prins van Denemarken leeft op een roze wolk. In een sprookjeswereld, waar tegenslag, ongeluk en domme pech geen rol van betekenis spelen. In Hamlet ’s wereld is er altijd een toekomst, leeft iedereen gelukkig en jawel, heel erg lang.

De plotselinge dood van zijn vader, de koning van Denemarken, zet de wereld van Hamlet op zijn kop. Het is alsof hij wakker wordt uit een droom en ontwaakt in een nachtmerrie waarin alles wat bekend was en vertrouwd, veranderd en verschrikkelijke, angstaanjagende vormen aanneemt. 

Zo stapt zijn moeder de koningin, kort na de begrafenis van Hamlet’ s vader in het huwelijksbootje met diens broer Hamlet’ s oom Claudius. Ook wil zijn lief plotsklaps, niets meer van hem weten en staat een Noorse Prins met een leger aan de Deense grens, klaar om het land binnen te vallen. 

Hamlet besluit om niet terug te keren naar Wittenburg en zich voor te bereiden op het koningschap.

En dan, verschijnt diep in de nacht een dolende geest, die lijkt op zijn vader en die hem vertelt, vermoord te zijn door zijn broer, Claudius. Hamlet weet niet wat te doen. Is dit spook te vertrouwen? Is het een goede geest of een kwade? Was het echt zijn vader die tot hem sprak? Is zijn oom schuldig aan de moord op zijn vader en moet diens dood gewroken worden? 

To be or not to be? Het blijft een actuele vraag.  

De tragedie van Hamlet is William Shakespeare’s meest geliefde en vaakst gespeelde toneelstuk. Een spookverhaal en familiedrama over wraak, liefde, de dood en de zoektocht naar identiteit.

Stichting Theaterplan brengt met Hamlet nieuw muziektheater, actueel en boeiend, gespeeld door een ensemble van jong talent. Bewerkt voor een nieuwe generatie theaterliefhebbers.

  • Exclusief consumptie

Credits

Tekstbewerking Oscar de Boer Regie Oscar de Boer Muziek Hilmar Leujes Choreografie Marleen Manders

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer