Sofie Knijff

We Are The World, We Are The Brabant

Het Zuidelijk Toneel
za 22 mrt ’25 20:00
Een typisch Brabants feestje
za 22 mrt ’25
20:00

Ben jij een echte Brabander? En hoe weet je dat eigenlijk? Is het de gezelligheid, carnaval, natuur, Bossche bollen en worstenbroodjes? Of meer de gemoedelijkheid, ’t bourgondische, gewoon een lekker thuis?

De (nog) niet-Brabantse acteurs van Het Zuidelijk Toneel duiken – bij wijze van onderzoek én integratie – in het Brabantse. Via mythes, sterke verhalen, Brabantse tradities en bijzondere inwijdingsrituelen hopen ze  Brabant te ontdekken. Daarbij worden ze geholpen door lokale amateurspelers uit Eindhoven. Het resultaat is een verrassend, geestig, veelzijdig en 100% incompleet portret van Brabant. Maar wie is nu de hoofdrolspeler en wie is de figurant? Wat is echt en wat blijkt een mythe? Hoe succesvol was de integratie? Zeg eens, wie is hier nu de echte Brabander? 

Een rood-wit geblokt feestje over identiteit, gemeenschappelijkheid en verschillen. Met een glansrol voor lokale helden! Alleen te zien in Brabant!

Over Het Zuidelijk Toneel 

Het Zuidelijk Toneel is hét gezelschap van het zuiden gevestigd in Tilburg. Vanaf 2025 vaart het gezelschap een nieuwe koers met Sarah Moeremans als eerste vrouwelijk artistiek directeur én een vast ensemble van zes spelers. Samen met deze zes paradepaardjes, een aantal getalenteerde makers en inspirerende partners bestormt het gezelschap de grote en kleine zalen van theaters en festivals in heel Nederland en Vlaanderen. Met daarnaast elk jaar een Brabants project. Het Zuidelijk Toneel maakt voorstellingen voor een brede laag van de bevolking, iedereen is welkom en zal opgewonden door nieuwe ideeën, een gevoel van saamhorigheid en humor de zalen weer verlaten.

Sarah Moeremans is artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel. Sinds 2021 is ze betrokken als vaste regisseur en co-artistiek leider bij het gezelschap. Haar werk is filosofisch reflectief met een vleugje satire en taal als de belangrijkste bouwsteen. Sinds 2013 werkt ze zeer regelmatig met schrijver Joachim Robbrecht. Bij Het Zuidelijk Toneel maakte ze o.a. de tekstloze voorstelling Shut Up and Play With Me, theaterexperience What Ever Happened to Mr. Pete? en de bingewatchvoorstelling Crashtest Ibsen

In 2012 stichtte ze het plug&play collectief Moeremans&Sons dat in 2017 werd opgeheven. Eerder was zij verbonden aan het Ro Theater, Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep Oostpool.

Credits

Regie Sarah Moeremans Tekst Sarah Moeremans (ism Joachim Robbrecht)  Spel Alicia Boedhoe, Gillis Biesheuvel, Joep van der Geest, Julia Ghysels, Keja Klaasje Kwestro, Louis van der Waal, Brabantse amateurspelers 

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer