Rahi Rezvani - 12 N

A Forsythe Evening

Nederlands Dans Theater
di 12 dec ’23 20:00 - 21:40
di 12 dec ’23
20:00 - 21:40
 • di 12 dec ’23
  Inleiding
  19:15
  Aanvang
  20:00
  Pauze
  20:20
  Einde
  21:40
  Hertog Jan Zaal

Na slechts een korte reeks aan voorstellingen tijdens COVID-19, kijkt Nederlands Dans Theater (NDT) ernaar uit om A Forsythe Evening, dat de lange relatie van NDT met choreograaf William Forsythe nieuw leven inblaast, opnieuw te presenteren.

Forsythe vernieuwde de danswereld en staat wereldwijd bekend om zijn dynamische benadering van de kunstvorm. Zijn interesse in choreografische structuren vormt de basis van Forsythes omvangrijke oeuvre: “Ik blijf proberen te begrijpen hoe de term choreografie, in welke omstandigheid dan ook, zich kan manifesteren.” De werken worden begeleid door muziek van Forsythes vaste componist Thom Willems.

N.N.N.N. (2002) verschijnt als een gedachte in vier delen: vier dansers in een staat van constante, vloeiende verbinding. Ondersteund door de subtiele, ruisende flitsen van de muziek van Thom Willems, gaan de dansers hun eigen complexe, intense muziek maken. Hun armen, hoofden, lichamen en benen worden afzonderlijke stemmen, elk gestemd en in contrapunt met de anderen. De complexe adempartituur van de dansers stelt hen in staat samen te smelten tot een verbonden geheel van zwaaiende armen, vouwende gewrichten en een scherp, hoog tijdsgevoel.
N.N.N.N. is het werk waarop 12 N gebaseerd was, maar dat nooit werd uitgevoerd vanwege pandemische omstandigheden. Het is nu te zien in zijn oorspronkelijke vorm met alle muzikale structuren intact.

Of Any If And (1995) is een intiem en virtuoos duet waarin een koppel wordt omringd door twee verschillende vormen van taal. De eerste taal is een reeks raadselachtige zinnen die door twee acteurs wordt uitgesproken achterin het toneel. De tweede vormentaal bestaat uit kleine panelen met tekst die naar het podium afdalen, met daarop fragmenten uit Lucretius’ On the Nature of Things waarin hij de ontbinding van een lichaam beschrijft. Dit is een van de werken die Forsythe maakte na de dood van zijn vrouw in 1994. Het duet belichaamt een forensische intensiteit in een poging van de dansers om zich te verweven met de klassieke ballettechniek en tegelijkertijd het gebruikelijke kader ervan te deconstrueren.

Ondanks de gevaarlijke stortvloed aan dansers die zich meedogenloos rond metalen tafels bewegen, is One Flat Thing, reproduced (2000) eigenlijk een heel doelgericht werk in Forsythes onderzoek naar een contrapuntische structuur. Het werk bestaat uit de interactie van drie organisatorische systemen: talrijke individuele choreografieën, verschillende cues, en complexe afstemming van bewegingen. Ondanks de beperkte ruimte, biedt het doolhof van tafels ook de mogelijkheid om in drie lagen – boven, onder en naast de tafels – handelingen te creëren.  

 • Met gratis inleiding om 19.15 uur

Update
In voorbereiding op de première van A Forsythe Evening op 7 december hebben we een update om te delen. Voor het komende programma kondigde NDT de uitvoering aan van 12 N. Dit werk voor 12 dansers werd gecreëerd tijdens de COVID 19-pandemie in 2021 als een uitgebreide versie van Forsythe’s oorspronkelijke werk N.N.N.N. Tijdens de pandemie wilde Forsythe zoveel mogelijk dansers laten deelnemen aan het creatieproces en de voorstelling.
Tijdens het repetitieproces van A Forsythe Evening hebben we in samenspraak met William Forsythe besloten terug te keren naar het aanvankelijke plan van 2021 en N.N.N.N. te presenteren in zijn oorspronkelijke vorm, zoals gemaakt in 2002 voor 4 dansers.

N.N.N.N. is een duidelijk voorbeeld van Forsythe’s latere stijl, waarin facetten van contrapunt worden verkend die voortkomen uit onderlinge verbanden tussen de dansers. We zijn er trots op dat we het werk voor het eerst met het NDT-publiek kunnen delen.

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer