Sanja Marušić

This is not a dance

Nastaran Razawi Khorasani | Theater Rotterdam
Let's talk about Democracy
do 16 nov ’23 20:30 - 21:30
Hoe dans je als je niet mag dansen?
do 16 nov ’23
20:30 - 21:30
  • do 16 nov ’23
    20:30 - 21:30
    Locatie: Pand P - Grote Zaal

In Iran is dansen officieel verboden. Sinds de Islamitische Revolutie hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend?

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani presenteert de dansperformance This is not a dance over censuur. Wat mag gezien worden en wat niet? Terwijl muziek en belichting elkaar steeds verder opzwepen, probeert ze haar dansende lichaam te beteugelen.

Ter voorbereiding spreekt Nastaran met choreografen en dansers die wonen in Iran. Hoe gaan zij om met het dansverbod? Hoe beoefenen zij hun beroep, welk gevaar lopen zij, voor welke vrijheden strijden zij? This is not a dance is een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen. Een eerbetoon aan de kunst die gemaakt móet worden, in welke vorm dan ook. 

Extra: Food for Thought 
Let’s eat and get feed! Voorafgaand aan de voorstelling gaan we samen eten en praten; zie het als een mentale amuse op wat komen gaat. Wat betekent democratie voor jou? Wat vind jij belangrijke waarden om naar te leven of om zelfs voor te vechten? Voel jij je vrij en gehoord? Heb je een inspirerend verhaal of laat je je graag inspireren. Je bent van harte welkom om aan te schuiven bij onze eettafelgesprekken. In een speciale dinersetting op de Grote Foyer zullen we samen eten delen en verdelen met inspirerende tafelgenoten. Denk aan (theater)makers, denkers, activisten en… jij. Met als toetje: een artistieke reflectie op de avond voorgedragen door Iris Penning. In combinatie met het ticket van de voorstelling betaal je slechts €1,-. Bestel Food for Thought tegelijkertijd met je tickets voor de voorstelling.

Alle gasten van Food for Thought krijgen hetzelfde diner, er is ruime keuze aan vegetarische hapjes van meerdere keukens, smaken en culturen. 

  • Exclusief consumptie
  • In de voorstelling wordt Farsi gesproken. Er is Nederlandse en Engelse boventiteling. Een gedeelte van de interviews is niet te horen, maar alleen met boventiteling (Nederlands en Engels) te lezen. This show is spoken in Farsi. There are Dutch and English surtitles. Some of the interviews cannot be heard, but can only be read with surtitles (Dutch and English).
  • Er wordt gebruikgemaakt van stroboscopisch licht
  • Beluister alvast de podcast over de voorstelling met extra achtergrondinformatie over de maker en de voorstelling. 

'Als ze zingt, danst en rapt, voel je de bizarre werkelijkheid achter geblindeerde ramen in een land waar verraad, blokkades en geheime diensten weliswaar kinderlevens infecteren, maar hun dromen niet.' ★★★★

De Volkskrant (over Songs for no one)

Credits

Concept, regie, spel Nastaran Razawi Khorasani Scenografie Peter van Til Muziek Joost Maaskant 

LET'S TALK ABOUT DEMOCRACY

Themamaand over democratie. Met voorstellingen, debat, eten en ontmoeting.

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer