Sofie Simao

Het Wim Sonneveld-Complex

Tarik Moree en Tim Olivier Somer
wo 10 apr ’24 en do 11 apr ’24
Een gevecht in vriendschap
wo 10 apr ’24
en
do 11 apr ’24

In een muzikale voorstelling over het leven en werk van Wim Sonneveld strijden twee jonge mannen om de beste vertolking van de legende. Maar mag je in tijden van woon-, stikstof-, asiel- en klimaatcrises nog wel theater maken puur vanuit romantische en nostalgische overwegingen?

Met wijd gespreide armen in zijn ruim zittende bruine pak, heet Wim Sonneveld (1917-1974) het publiek welkom. Niet één keer, maar liefst tweemaal: theatermakers Tarik Moree en Tim Olivier Somer vertolken beiden de cabaretier. Gaandeweg ontstaat er wrijving tussen de twee en komen heden en verleden op gespannen voet met elkaar. De strijd mondt uit in een duel. Met feitenkennis, conferences en liedjes proberen de twee elkaar te overtroeven. Samen met de driekoppige band The Sunfields gaan Tim en Tarik de confrontatie aan.

Uit de pers:

"Wat op deze allereerste avond meteen al duidelijk werd, is dat de voorstelling Het Wim Sonneveld-complex een van de Parade-hits van dit jaar gaat worden. Geestig en knap". (de Volkskrant)

"Het levert hilarische imitaties en pastiches van Sonneveld-evergreens op, waarbij je gaandeweg steeds meer aanvoelt dat er iets wringt". (Theaterkrant)  

“Soms krijgen we commentaar van hardnekkige Sonneveld-fans. Zeker wanneer ze hun vraagtekens zetten bij Margootje (‘nu psychisch echt een zootje’) en Het dorp (‘Het raadhuis is van bol.com, die dorpen groeien langzaam krom, alleen nog stikstofboerderijen’). Leuk juist, die frictie, vindt Moree: ‘Een deel van het publiek komt echt voor de nostalgie, en een ander deel denkt na een kwartier: nee toch, ze gaan toch niet écht alleen maar Sonneveld doen? Beide groepen worden bediend.” (Volkskrant)

"Samen met de driekoppige band The Sunfields, leveren Moree en Somer boeiend theatraal vuurwerk af dat onderzoekt of en hoe het verleden vorm kan krijgen in het nu"

Theaterkrant

Over Tarik Moree
Tarik Moree speelde na zijn studie ook bij Toneelgroep Maastricht in Zwart water en Een Meeuw, bij Frascati Producties in Enter Medea (2019), bij Via Rudolphi Producties in Fun and Games, bij De Toneelschuur in Hamlet en Opheilia en op De Parade in onder meer de solovoorstelling De Voyeur. Hij was daarnaast te zien in de speelfilms Tonio, Limburgia en Doris en tv-series zoals Lieve mama, Deep Shit en Het Verhaal van Nederland.

Over Tim Olivier Somer
Tim Olivier Somer speelde na zijn studie bij Theater Oostpool in Allemaal mensen en Laura H., bij Frascati Producties in Enter Medea en bij Via Rudolphi Producties in De Kont Monologen. Hij was daarnaast te zien in speelfilms zoals Tonio, Hemelrijken, De Oost en Forever Rich en tv-series zoals Het Verhaal van Nederland, De Mannentester, Flikken Maastricht en Judas.

Over Daniël t Hoen
Daniël ‘t Hoen studeerde in 2017 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Zijn affiniteit met taal ontwikkelde hij verder als vast regieassistent bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA). In zijn werk zoekt hij naar manieren om spannende intermenselijke relaties op scherp te zetten. Naast zijn werk bij ITA werkte hij aan diverse projecten, onder meer met Tarik Moree en Tim Olivier Somer aan My Dinner With…, Kunst en De Voyeur Ook regisseerde en schreef hij mee aan Fun and Games bij Via Rudolphi Producties.

Credits

Concept en tekst Tarik Moree, Tim Olivier Somer, Daniël ‘t Hoen Spel Tarik Moree, Tim Olivier Somer Regie Daniël ’t Hoen Co-regie Kim Karssen Muziek The Sunfields – Chaïm Luijmes, Tim Seeger, Sven de Kok, Jimi van Egmond Licht- en decorontwerp Scott Robin JunProductie Lynn Meijer – ProductieCollectief

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer