Benning & Gladkova

Versus

Theater Utrecht
STROOM
do 14 mrt ’24 20:30 - 22:00
Muzikale reis langs onze grootste verlangens en angsten
do 14 mrt ’24
20:30 - 22:00
  • do 14 mrt ’24
    20:30 - 22:00
    Philipszaal

Wat beweegt de groep mensen die valt voor de uitstraling, de visie en de beloften van een Groot Leider? En is dat verbond gedoemd het slechtste in de mens naar boven te halen, of is het onze enige redding?

Versus belooft een muzikaal overdonderende en bedwelmende reis te worden langs onze grootste verlangens en angsten over hoe we met elkaar omgaan. Twee toneelspelers en acht cellisten zetten alles op alles om voor eens en voor altijd het grote menselijke oerconflict uit te vechten, ik versus de ander.

Met Versus slaan Vincent van der Valk en Casper Vandeputte na hun theaterhit Immens (toneelschrijfprijs 2020) wederom de handen ineen om je hoofd op een vrolijke manier te laten exploderen. Ditmaal samen met Anthony Fiumara, Cello Octet Amsterdam en topacteertalent ’Ntianu Stuger.

De pers over Versus
"Defenomenale acteurs blazen met hun aardse spel lucht en leven in de tekst." (Volkskrant ★★★★)
"‘Ntianu Stuger heeft het indrukwekkende talent om de (inhoudelijk én grammaticaal) ingewikkeldstezinnen over haar tong te laten rollen alsof ze ze ter plekke bedenkt." (NRC★★★★)
"Het knettert geweldig tussen Stuger en Van der Valk, ze zijn volkomen aan elkaar gewaagd in dezeboeiende confrontatie, die nog eens extra diepgang krijgt door de acht cellisten van Cello OctetAmsterdam." (Trouw ★★★★)
"Versusmaakt slimme keuzes in scenografie, tekst en spel in het aansporen van de toeschouwers om zelf een keuze te maken." (Theaterkrant)

 

Over de makers
Casper Vandeputte
maakte de afgelopen jaren naam met theater waarin hij grote politieke en filosofische thema’s persoonlijk invoelbaar weet te maken. Door een samenspel van muziek, beweging, licht en decor is hij altijd op zoek naar het moment in de voorstelling waarin het publiek totaal overdonderd wordt. 

Vincent van der Valk heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevend acteur, zowel op het theater als op het witte doek en televisie. Zijn werk kenmerkt zich door intens spel, fenomenale tekstbehandeling en een altijd aanwezige lichtheid. 

Cello Octet Amsterdam is een avontuurlijk collectief van cellisten dat staat voor nieuwe muziek en interdisciplinaire voorstellingen, vaak met maatschappelijke thematiek. De cellisten manifesteren zich als een hecht ensemble van wereldklasse, maar ook als baanbrekende performers in voorstellingen als Cellokrijgers of als rockband in Sgt. Pepper’s Lonely Cello Band.  

Anthony Fiumara is een van de meest uitgevoerde Nederlandse componisten. Hij schreef muziek voor een aantal internationale solisten en ensembles, maar ook voor theater en dans. Sinds 2018 is hij hoofddocent compositie aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. In 2019 richtte hij met Mathijs Leeuwis het elektronische ambient duo Poulson Sq. op en treedt hij regelmatig solo op. 

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en maakt nadrukkelijk geëngageerd theater, gericht op existentiële thema’s. Altijd in een nieuw verhaal, en in nieuwe vormen. We putten daarbij uit alle mogelijke bronnen: van persoonlijke verhalen, literatuur en muziek tot modehuizen, popcultuur en clubs. Onze makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en zo verkennen we doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater. 

Credits

Regie Casper Vandeputte Tekst Casper Vandeputte en Vincent van der Valk Naar een idee van Anthony Fiumara Compositie Anthony Fiumara Spel Vincent van der Valk en ’Ntianu Stuger Muzikanten Cello Octet

STROOM

Voor mensen die wat te vertellen hebben. Voor makers die wat te vertellen hebben.

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer