Nick van Tiem

Birds

DOX | Dalton Jansen
STROOM
di 12 mrt ’24 19:30 - 20:30
Dans, muziek en spoken word over het bepalen van je eigen levenspad
di 12 mrt ’24
19:30 - 20:30
  • di 12 mrt ’24
    19:30 - 20:30
    Philipszaal

Echte vrijheid, hoe ziet dat eruit? De prijswinnende choreograaf en danser Dalton Jansen keek in de jeugdzorginstelling waar hij opgroeide vaak uit het raam naar de vogels buiten. Ze waren vrij, maar wel de hele dag bezig hun eten bij elkaar te sprokkelen. Hoe zou het hem zelf vergaan als hij straks vrij was? Zou hij het redden, daar in de buitenwereld?

Wegens succes is de voorstelling Birds terug in de theaters. In deze voorstelling vol dans, spoken word en muziek word je meegezogen in de belevingswereld van een jongere die woont in een jeugdzorginstelling. Hierbij komen vragen langs als; Hoe deal je met de toekomst als je geen veilig nest hebt gehad? Ben je wel klaar voor de maatschappij? En is de maatschappij wel klaar voor jou?

Geïnspireerd door zijn eigen verleden voelt Dalton Jansen de noodzaak om dit verhaal te vertellen over de eenzame dwaaltocht van jongeren die vast zijn komen te zitten in hun leven en de maatschappij. En om te laten zien dat je jezelf daaruit kunt vechten. Dalton Jansen: “Als je in een jeugdzorginstelling woont, kun je het gevoel hebben dat je een outsider bent. Ouders, vakanties, een ‘gewoon’ leven: dat ken je allemaal niet. Nadenken over de toekomst kan daarom heel beangstigend zijn. Door middel van de voorstelling Birds kan ik het nog meer bespreekbaar maken en geef ik de  jongeren in een jeugdzorginstelling een stem."

In Birds vertaalt Dalton de verhalen van de jongeren met wie hij sprak naar een veelzijdige mix van disciplines, die uitdaagt tot reflectie. Hoe ga jij om met tegenslag? Durf je te dromen? Sla jij je vleugels uit, in de hoop dat je kunt vliegen?

Uit de pers 
''[...] een geslaagde combinatie van tekst en beweging die laat zien dat de jeugdzorg dringend aan herziening toe is.” (Het Parool)
''Birds is vooral geslaagd als een recht-voor-zijn-raap getuigenis in theatrale vorm, een pleidooi voor een systeem dat de jongere centraal stelt. Verplichte kost voor jeugdhulpverleners.” (NRC)
''Intens betoog over vrijheidsberovende jeugdzorg.” (Theaterkrant)


“Birds is een eerlijke, rauwe voorstelling over een jeugd in de jeugdzorg.”

de Volkskrant

Prijzen Birds
Dalton maakte met Birds zijn eerste avondvullende voorstelling bij DOX in 2022. Hiermee won hij in datzelfde jaar de Zilveren Krekel in de categorie "meest indrukwekkende productie". "De vogels buiten zijn voor hem de vrijheid, hierbinnen kan de jongen geen kant op. Birds opent voor ons de deur naar zijn binnenwereld, letterlijk en figuurlijk. Zijn verdriet, woede en wanhoop worden weliswaar sierlijk gespiegeld in de bewegingen van de dansers, maar Birds is vooral rauw en recht voor je raap", aldus de Jury. Ook ontving de choreograaf tijdens de 25e jubileumeditie van de Nederlandse Dansdagen de Jonge Zwaan (’22) voor "de meest indrukwekkende jeugddansproductie". Uit het juryrapport: Dalton Jansen heeft het maatschappelijk actuele en voor hemzelf zeer persoonlijke thema van langdurig verblijf in jeugdzorg verwerkt tot een indringende voorstelling, waarin dans en acteren gelijkwaardig en wederzijds aanvullend zijn. Tekst, choreografie en vormgeving zijn krachtig, beeldend en schrijnend. 

Wie is Dalton Jansen?
Danser en choreograaf Dalton Jansen (Rotterdam, 1993) studeerde in 2018 af aan de opleiding Urban Contemporary (JMD) in Amsterdam. Zijn choreografieën begeven zich op het snijvlak van hip hop en contemporary dance. In 2021 richtte hij zijn eigen dansgezelschap BLACK BIRDS op. Naast de prijzen voor Birds, ontving hij ook de BNG Dansprijs (‘21), de Prijs van de Nederlandse Dansdagen (’21), de DOX Award (’21) en stimuleringsprijs NEXT (’22). De laatste jaren onderzocht hij – in het kader van de nieuwe makerssubsidie van Fonds Podiumkunsten – zijn eigen dansvocabulaire onder de vleugels van Conny Janssen Danst, DOX en Productiehuis Theater Rotterdam (TR).

 

Credits

Concept Dalton Jansen Choreografie Dalton Jansen i.s.m. Rúben Garcia Arabit, Jefta Tanate en in cocreatie met performers Eindregie Anne Maike Mertens Tekstbijdrage Bart van den Donker, Leandro Ceder, Dalton Jansen, Anne Maike Mertens en in cocreatie met performers Dans en spel Tuan Tran, Youri Peters en Joenoes Polnaija Muziek Winterdagen 

STROOM

Voor mensen die wat te vertellen hebben. Voor makers die wat te vertellen hebben.

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer