Ballet Bubbles

Junior Company
di 14 feb ’23 20:00 - 21:37
Met premières van Nederlandse choreografen
di 14 feb ’23
20:00 - 21:37
  • di 14 feb ’23
    20:00 - 21:37
    Pauze 20:36
    Hertog Jan Zaal

Jaarlijks auditeren talenten van over de hele wereld voor een felbegeerde plaats in de Junior Company van Het Nationale Ballet. De groep is een belangrijke opstap naar een succesvolle professionele carrière.

Junior Company-dansers werken regelmatig mee aan producties van het grote gezelschap, maar oogsten vooral ook veel lof met hun eigen tourneeprogramma's. Zij vertolken ditmaal onder meer nieuwe werken van jonge Nederlandse choreografen Wubkje Kuindersma, Joshua Jonker en Sedrig Verwoert. 

Wubkje Kuindersma, momenteel als Young Creative Associate aan Het Nationale Ballet verbonden, creëerde eerder al Mesmer en Mångata voor de junioren. Met haar mannenduet Two and Only voor Marijn Rademaker en – voormalig Junior Company-danser – Timothy van Poucke maakte ze internationaal furore.  

Ook danser en choreograaf Sedrig Verwoert presenteert tijdens Ballet Bubbles een nieuw werk. In zijn positie van Young Creative Associate bij Het Nationale Ballet creëerde hij eerder al onder meer de dansfilm I Feel It Too, zijn solo Renaissance en zijn grote groepsstuk Do All Dogs Go To Heaven?. Voor zijn creatie They/Them werd Verwoert (samen met Christian Yav) in 2020 genomineerd voor een Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansprestatie.

Joshua Junker, opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en The Royal Ballet School in Londen, danst sinds 2018 bij The Royal Ballet. Hij creëerde er de afgelopen jaren diverse veelbelovende werken voor het choreografieproject Draft Works, de Britse equivalent van New Moves. De Nijmegenaar heeft al diverse prijzen op zijn naam staan, waaronder de Piket Kunstprijs en de Ursula Moreton Choreographic Award, en maakt in Ballet Bubbles zijn Nederlandse choreografiedebuut.

Verder danst de Junior Company Blink, dat voormalig Young Creative Associate Juanjo Arqués in 2015 voor de toenmalige lichting juniors maakte. In de pas de quatre uit Sir Peter Wrights The Sleeping Beauty tonen de jonge danstalenten hun kwaliteiten op klassiek gebied. Wrights versie van het beroemde negentiende-eeuwse sprookjesballet is al ruim veertig jaar hét kroonjuweel op het repertoire van Het Nationale Ballet. 

"Aan talentvolle dansers ontbreekt het dus niet bij de Junioren. Hun gretigheid en energie is de grote attractie van Ballet Bubbles."

NRC

Credits

Pas de quatre - The Sleeping Beauty
Choreografie Sir Peter Wright Muziek Pjotr Iljitsj Tsjaikovski


Wereldpremière
Choreografie Wubkje Kuindersma Muziek Johann Sebastian Bach

Wereldpremière
Choreografie Joshua Junker

Blink
Choreografie Juanjo Arqués Muziek Max Richter

Wereldpremière
Choreografie Sedrig Verwoert

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer