Hugo Thomassen

Lady in the Dark

Opera Zuid
di 22 nov ’22 20:00 - 22:45
Beroemde Broadway-opera
di 22 nov ’22
20:00 - 22:45
  • di 22 nov ’22
    20:00 - 22:45
    Pauze 21:15
    Hertog Jan Zaal

Liza Elliott, hoofdredactrice van een modemagazine, lijdt al maanden aan paniekaanvallen en depressies. Zowel privé als in haar carrière staat ze onder immense druk. Haar liefdesleven is gecompliceerd, ze kan niet kiezen tussen haar getrouwde baas en minnaar Kendall Nesbitt en filmster Randy Curtis, terwijl manager Charley Johnson haar alleen maar irriteert. Uiteindelijk besluit ze een psychiater te bezoeken. Door haar dromen te analyseren komen ze tot de kern van Liza’s problemen. 

Door ziekte kan Jeremy Finch White, die de gesproken rol van Kendall Nesbitt vertolkt, helaas niet spelen vanavond. Hij wordt vervangen door regieassistent Maarten van Grootel.

Lady in the Dark was Kurt Weills eerste Broadway-hit, met teksten van Ira Gershwin en Moss Hart. Gebaseerd op Liza’s psychoanalyse ontspint het stuk zich in drie dromen, die als het ware een drieluik van mini-opera’s vormen. De prachtige hoofdaria My Ship loopt als rode draad door het stuk, dat door vele virtuozen is gecoverd, van Judy Garland tot Miles David.

Maar Lady in the Dark is meer dan een stuk over de eisen die het leven en de maatschappij aan een vrouw stelt. Het is eerst en vooral heerlijk muziektheater met scherpe humor, fantasierijk verbeelde dromen en fantastische songs. Naast een sublieme combinatie van opera en Broadwaymuziek vormt deze opera ook een visueel spektakel met schitterende kostuums gebaseerd op mode uit de jaren 40.

Deze revival van Broadway-opera Lady in the Dark wordt uitgevoerd door de veelbelovend Britse regisseur Anna Pool en de gevierde Amerikaanse dirigent David Stern.  

Uit de pers
''Opera Zuid blaast ingeslapen Broadway-stuk van Kurt Weill vol leven en sprankeling.'' (De Limburger)
''De acrobatiek in de gedroomde circusscène, de walsende koorzangers, de kleurrijke kostuums en Rammeloo’s theatrale podiumprésence gecombineerd met een ijzersterke strot, maken van Lady in the dark een  onweerstaanbare show.'' (de Volkskrant ★★★★)

  • Engels gezongen, met Nederlandse en Engelse boventiteling
  • Gratis inleiding (19:15 uur)
  • Een coproductie van Opera Zuid en Les Théâtres de la Ville de Luxembourg. In samenwerking met philharmonie zuidnederland. Met ondersteuning van de Kurt Weill Foundation for Music. 

''Lady in the Dark’ is een opera die swingt als Fred Astaire.'' ★★★★

NRC

Credits

Cast Dr.Brooks - Sylvia Poorta, Liza Elliott - Maartje Rammeloo of Alexia Macbeth, Charley Johnson - Elliott Carlton Hines, Russell Paxton - Simon Butteriss, Randy Curtis - Quirijn de Lang, Kendall Nesbitt - Jeremy Finch White, Elinor Foster - Veerle Sanders, Maggie Grant - Nienke Nasserian Aerial kunstenaar / Dance Captain Dreya Weber Dansers Dreya Weber, Alice de Maio, Jolanda Bazzi, Gijs Hanegraaf, Edgar Sagarra Portmondo van der Wiel, Niels Gordijn Regie Anna Pool Muzikale leiding David Stern Koor Theaterkoor Opera Zuid i.s.m. Kooracademie Maastricht Orkest philharmonie zuidnederland

 

Door ziekte kan Jeremy Finch White, die de gesproken rol van Kendall Nesbitt vertolkt, helaas niet spelen vanavond. Hij wordt vervangen door regieassistent Maarten van Grootel.

 

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer