Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/ANP/Cor Mulder

Late Late tante beb show

Het Nationale Theater
di 21 mei ’24 20:30 - 22:00
Een avond met literatuur, jazz en Indonesische hapjes
di 21 mei ’24
20:30 - 22:00

Nederland heeft Indonesisch leren koken met Beb Vuyks Groot Indonesisch Kookboek, al meer dan 40 jaar hét kookboek over deze keuken. Maar wie was Beb Vuyk nog meer?

Minder bekend is het avontuurlijke leven dat Beb Vuyk (1905-1991) leidde. Als scherp criticaster van het koloniale bewind in Nederlands-Indië, als sympathisant van een onafhankelijk Indonesië en als persona non grata in naoorlogs Nederland. 

In deze sideshow bij de voorstelling Brown Sugar Baby brengt Eric de Vroedt in het decor van de voorstelling een ode aan zijn kleurrijke oudtante. Begin jaren ‘30 vertrok zij op jonge leeftijd naar Nederlands-Indië en schreef voor kranten en weekbladen en in haar romans onverbloemd over de nadagen van het Nederlandse bewind, de onstuimige dekolonisatie en over de geboorteschokken van het nieuwe Indonesië. Haar vlijmscherpe blik werd echter niet door iedereen op prijs gesteld.

Een avond met literatuur, jazz en Indonesische hapjes
In De Late Late Tante Beb Show gaat Ischa Meijer (Betty Schuurman) nog één keer in gesprek met Beb Vuyk (Esther Scheldwacht). Heeft Nederland inderdaad nooit iets van Indonesië begrepen? Prominente gastsprekers Dido Michielsen en Koen Verheijden laten hun licht schijnen op de kolonie. Jonge schrijvers lezen hun favoriete fragmenten Indische literatuur. Er is jazz van Brown’s Sugar Babies. En er zijn hapjes van Indonesische chef-koks.

He belooft dus een wervelende avond te worden vol meeslepende verhalen, verborgen schandvlekken en een grande dame van de Nederlands-Indische literatuur.

NB: De Late Late Tante Beb Show is een los programma, je hoeft de voorstelling Brown Sugar Baby niet te hebben gezien om het te begrijpen. Het is natuurlijk wel leuk als je beide programma’s bezoekt. 

Deze voorstelling kun je in combinatie met Brown Sugar Baby bezoeken met een speciale combiticket deal

Credits

Samenstelling & regie Eric de Vroedt Met Mariana Aparicio, Emma Buysse, Hein van der Heijden, Fjodor Jozefzoon, Roben Mitchell, Esther Scheldwacht, Kurt Schwab, Betty Schuurman, Kim Soepnel, Eddie B. Wahr, June Yanez 

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer