Maanrede

Bart Wernaart
di 30 jan ’24 18:30 - 19:10
Theater en wetenschap komen samen in een inspirerende keynote
di 30 jan ’24
18:30 - 19:10
  • di 30 jan ’24
    18:30 - 19:10
    Grote foyer

Bart Wernaart is lector Moral Design Strategy verbonden aan de Fontys Hogeschool. Hij is tevens lid van de ethische commissie Brainport Smart District en de gemeente Eindhoven. In 2022 won hij de eerste Melanie Petersprijs, toegekend door het Rathenau instituut. Hij publiceert in binnen- en buitenland over vraagstukken op het snijvlak van ethiek, technologie en mensenrechten. 

Naast zijn academische werkzaamheden is Bart professioneel musicus: hij dirigeert, componeert en arrangeert, en is gespecialiseerd in het spelen van vibrafoon en drums.

Heeft iemand die komt te overlijden recht op privacy van diens digitale nalatenschap? Hoever mag een onderzoeksjournalist gaan in het gebruiken van Artificiële Intelligentie bij het bekritiseren van de overheid? Hoe kunnen we Chat-GPT verantwoord gebruiken in onderwijs? En waar mogen drones vliegen en landen wanneer ze je een pakketje willen bezorgen?  

De inzet van nieuwe technologie raakt ons allemaal. Het levert ons wat op, en het leidt tot nieuwe uitdagingen. Gek genoeg stellen we de ethische vragen over technologie vaak pas nadat het er is. Voor veel mensen ‘overkomt’ de technologie hen. En dat moet veranderen volgens Bart. De allerbelangrijkste vraag die we ons op dit moment kunnen stellen is hoe we technologie samen kunnen ontwikkelen. En dat betekent dat we in het maken van technologiebeleid, het ontwerpen van technologische producten en het inzetten van technologie fundamenteel andere dingen moeten doen. Wat dan? Dat vertelt Bart in zijn Maanrede.

Als onderdeel van Nieuwe Maan festival in januari 2024 organiseren het Parktheater en BrabantKennis Maanredes. Waarin de verbeeldingskracht van theater samenkomt met wetenschap en we op zoek gaan naar nieuwe utopische toekomstbeelden van hoop en verbondenheid. 

Maanredes zijn inspirerende keynotes, met wetenschap en kennis als vertrekpunt en theater als katalysator van verbeeldingskracht en creatief denken. Voor een metersgrote, verlichte maan in een verder donkere foyer van het Parktheater, spreken onze Maanredenaren tot het publiek met hun wens voor een betere wereld, een beter Brabant.

  • Voor Nieuwe Maan brengt Bart, lector Moral Design Strategy bij Fontys Hogescholen, een Maanrede  voorafgaand aan de voorstelling van Wunderbaum.
  • Maanredes zijn gratis te bezoeken. 

NIEUWE MAAN

Voorstellingen, maanredes, expo, performances | januari 2024

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer