Bibian Bingen

Baba

Willem Voogd & Evgenia Brendes
Let's talk about Democracy
vr 10 nov ’23 20:30 - 22:10
Een onmogelijke liefde en een onwaarschijnlijke reis door Europa in oorlogstijd
vr 10 nov ’23
20:30 - 22:10
  • vr 10 nov ’23
    20:30 - 22:10
    Philipszaal

In 1944 stapt de Russische oma van acteur Willem Voogd (o.a. bij het grote publiek bekend van Mees Kees en De proefkeuken) vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie op een Duitse trein naar het Westen; de liefde achterna. Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland. 

De titel van de voorstelling Baba is kort voor Babuschka en betekent oma in het Russisch. In 2021, bijna tachtig jaar later, legt haar kleinzoon Willem in haar voetsporen dezelfde reis af. Van Odessa, tegenwoordig in Oekraïne, naar Velsen. Hij gaat op ontdekkingstocht naar de vrouw achter Baba. Niet lang daarna valt Poetin Oekraïne binnen en wordt voor de tweede keer de wereld waar Baba vandaan komt bruut veranderd. 

De reis van Willem resulteerde eerder in de succesvolle podcast Baba en wordt nu naar het toneel gebracht. Samen met actrice Evgenia Brendes duikt Willem de geschiedenis van zijn oma in en komt achter een heel andere kant van Baba dan hij aanvankelijk dacht.

 

“Voogd draagt het verhaal van zijn oma met een aanstekelijke liefde, wat Baba een warme en sympathieke voorstelling maakt”

Theaterkrant

Credits

Tekst Dorien van Gent Regie Frank Siera Muziek Darius Timmer en Jelle Visser Met Willem Voogd en Evgenia Brendes Producent Akkers en Velden i.s.m. Kobra Theaterproducties

LET'S TALK ABOUT DEMOCRACY

Themamaand over democratie. Met voorstellingen, debat, eten en ontmoeting.

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer