Sofie Knijff

En ze leefden nog lang en gelukkig

Het Zuidelijk Toneel | Stichting Nieuwe Helden
do 22 feb ’24 19:30 - 20:45
Een betoverend sprookje voor volwassenen
do 22 feb ’24
19:30 - 20:45
  • do 22 feb ’24
    19:30 - 20:45
    Locatie: Natlab - Podiumzaal

Wat als kinderen het voor het zeggen zouden hebben in Nederland? Wordt onze rijkdom dan eerlijker verdeelt? Of gaan er dan nog steeds kinderen zonder ontbijt naar school? In dit sprookje voor volwassenen over ongelijkheid stap je in de magische wereld van een 11-jarig kind dat jou meeneemt in een verhaal van deze tijd. Laat je verrassen, raken, verwonderen én heel misschien weer even geloven dat sprookjes bestaan.

Tussen de 6 à 8 % van de Nederlandse bevolking maakt deel uit van een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens en loopt zo risico op armoede. Dat is schrijnend, zeker nu inflatie en stijgende energiekosten het probleem op scherp stellen. Experts zijn het erover eens dat we ongelijkheid kunnen wegwerken met een stikstof-achtige maatregel.

Want hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat er in zo’n rijk land als Nederland alsnog 1 op de 13 kinderen onder de armoedegrens leeft? Hoe kan het dat sommige kinderen opgroeien met een koelkast die nooit leeg raakt, terwijl andere kinderen zonder avondeten naar bed worden gebracht? Waarom bepaalt de plek van je wieg hoeveel kansen je hebt? En is het niet vreemd dat in Nederland het aantal kinderen dat opgroeit in armoede stijgt? Terwijl er ieder jaar juist méér geld gaat naar de bestrijding van armoede? Tijdens deze voorstelling creëren we samen met jou een nieuw verhaal. 

Al bijna vijf jaar lang is Stichting Nieuwe helden bezig met projecten over kinderarmoede. Voor deze voorstelling interviewden zij kinderen over ongelijkheid en hoe zij dat zouden aanpakken als zij de baas zouden zijn in Nederland. Nu bundelen ze samen met Het Zuidelijk Toneel hun krachten voor deze bijzondere voorstelling. Verwacht een sprookjesachtig bewegend multimedia decor en een ervaring die je niet snel zult vergeten.

  • Excl. consumptie

“In de ontroerende voorstelling ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ vertellen kinderen zelf over armoede" ★★★★

De Volkskrant

De voorstelling maakt deel uit van het project Het meisje met de zwavelstokjes van Company New Heroes; Een project met als doel kinderamoede bespreekbaar te maken in alle lagen van de bevolking

Bekijk hier de videoreeks terug waarin kinderen in gesprek gingen met gezaghebbende gasten.

Credits

Regie: Bas van Rijnsoever Spel: Wisselende cast 11-jarige solisten

Dramaturgie: Lucas De Man Regie-assistentie: Demi Janssen Artistiek advies: Piet Menu Scenografie en media ontwerp: Gijs Leijdekkers Creatief producent en kindbegeleiding: Valene Lontanga Filmmaker: Tim van den Heuvel Filmproducer: Else-Marie Rombouts Kostuums: Ilse Vermeulen Productieleiding: Rianne Valstar Techniek en decorbouw: Gijs Leijdekkers, Sil de Reuver, Tom IJpelaar Fotografie campagnebeeld: Sofie Knijff

Met dank aan: De Amsterdamse Jeugdtheaterschool, Jeugdtheaterschool Zwolle, Jeugdtheaterschool Utrecht, Jeugdtheaterschool Rabarber, Factorium Cultuurmakers, Theaterschool De Zuiderlingen, Sem Jonkers (advies kind regie)

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer