Maaike Koning

Brabantse Nachten Zijn Lang

Margôt Ros
Wegens succes extra voorstellingen bijgeboekt
do 15 dec ’22 - za 7 jan ’23
Feestvieren met een brok in je keel
do 15 dec ’22
-
za 7 jan ’23

Actrice, komediemaker, schrijfster en regisseuse Margôt Ros staat in december exclusief in het Parktheater met haar solovoorstelling Brabantse nachten zijn lang. Eén ding is zeker: het wordt een avond om niet te vergeten.

Voor diegene die zeker willen weten of het leuk wordt, Margôt vertelt het zelf: 

‘’Midden in de winter gaan we het laten zinderen in het Parktheater waar ik ooit voor het eerst het podium op ging. In polonaise komen we langs de markante types en goeie anekdotes uit mijn jeugd en 'ons pa' krijgt van mij de terechte hoofdrol. Ik kom met mooie, sterke verhalen en zing vast ook nog een mooi lied. Misschien zingen we wel met z'n allen. 

Een tragikomische avond op de rand van echt gebeurd en absoluut verzonnen. In mijn geboorteplaats. Ik ga voor: hilarisch, schrijnend, sprankelend en soms pijnlijk. Ik vertel over familieruzies die totaal uit de hand lopen, de ontmaagding met carnaval, troostende worstenbroodjes en andere kroonjuwelen van Brabant. Ook leuk voor mensen die toevallig van buiten deze regio komen. 

In Brabantse nachten zijn lang zie je hoe je tot het allerlaatste moment het leven kan vieren – en dat goed sterven echt een kunst is. Het wordt een bonte avond in mijn eentje. Samen met jullie.’’

  • Deze voorstelling is ongeplaceerd
  • Na afloop van de premiere op 17 december draait DJ Siegobert oude bekende Brabantse hits en Nederlandstalige krakers. 

Over Margôt Ros 

Margôt Ros volgde de Akademie voor Kleinkunst. Vervolgens speelde ze rollen voor het Theater van het Oosten, Orkater en het Noord-Nederlands Toneel (NNT). Voor de voorstelling Onder mannen van het NNT uit 2001 ontving ze een Columbina voor beste vrouwelijke bijrol. Met Wimie Wilhelm en Bodil de la Parra schreef en speelde ze de voorstellingen Onder vrouwen; Temple, Tailer & Garland; en Slangenvel. Ze speelde in de cabaretvoorstellingen De heldenlul van Erik van Muiswinkel en Lebbis, de solovoorstelling van Hans Sibbel. Ze regisseerde cabaretvoorstellingen voor Rob Kamphues, Joep Onderdelinden en Klaas van der Eerden. 

Als regisseuse was ze ook actief bij de musicalversie van Oebele uit 2007. Ze sprak de stem in van Selma Quickly op de Nederlandstalige versie van de film Nanny McPhee: De Magische Kinderjuf uit 2006. 

Ros bedacht en schreef met Maike Meijer de televisieserie Toren C die vanaf september 2008 door de VPRO wordt uitgezonden. Ros en Meijer spelen in de serie zo’n veertig typetjes. Het scenario werd bekroond met de Lira Scenarioprijs. Eerder werd ze bekend met haar televisieoptredens in het Human-programma De vloer op en heeft ze gespeeld in Flikken Maastricht. Samen met Jeroen Kleijne schreef Margôt Ros het boek Hersenschorsing (Nijgh & Van Ditmar, 2020), over de ingrijpende gevolgen van een hersenschudding die ze opliep tijdens een voorstelling.

Credits

Regie & tekstbijdragen Geert Lageveen | Toneelbeeld Marlies Schot | Muziek Levi Manner | Bijdrage liedtekst Jeroen Kleijne | Co-productie Parktheater Eindhoven & Bunker Theaterzaken

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer