Nick Helderman

Beste Mensen

Bureau Vergezicht | Theater Rotterdam
stroom
do 21 nov ’24 20:30
Over de meest opvallende klimaatspeeches van de afgelopen vijftig jaar
do 21 nov ’24
20:30

Je hebt ze in allerlei soorten en maten. De één probeert te verbinden, de ander juist te ontwrichten: klimaatspeeches. Al bijna een halve eeuw worden ze op allerlei conferenties en podia uitgesproken: van wereldleiders tot wetenschappers en activisten. Allemaal anders van toon, maar wat ze verbindt is een gevoel van urgentie en oproep tot verandering. Deze actuele voorstelling over bevlogen klimaattaal, rijke verbeelding en arme politiek en wordt gespeeld door actrice Hannah Hoekstra (winnaar Theo d’Or 2019).

Voor Beste Mensen onderzocht theatermaker en schrijver Anoek Nuyens klimaatspeeches van de afgelopen vijftig jaar. De voorstelling toont daarmee niet alleen historische speeches, maar laat ook de geschiedenis van de klimaatbeweging zien. Die werd ooit gekenmerkt door optimisme, toen zowel linkse als rechtse politici als Margaret Thatcher en Richard Nixon opriepen om dit ‘nieuwe grote probleem’ aan te pakken. Nu, vijftig jaar later, heeft dat optimisme plaatsgemaakt voor wanhoop en gaan overal ter wereld jongeren en klimaatactivisten de straat op. De vraag die nu op tafel ligt: wat komt er na die wanhoop? Kan het keerpunt in de som der speeches liggen?

 

 

Onderdeel van

Over Bureau Vergezicht
Bureau Vergezicht is het nieuwe theatergezelschap van artistiek leider Anoek Nuyens en makers Erik Whien en Rebekka de Wit. Bureau Vergezicht maakt onderzoekende en meeslepende verhalen over macht, klimaat en gedeelde verantwoordelijkheid. Het gezelschap onderzoekt de rol die kunstenaars kunnen spelen in een wereld waar de klimaatcrisis aan de hand is en zet burgers, multinationals en politiek aan tot denken.

Credits

Idee & tekst Anoek Nuyens Regie Erik Whien Spel Hannah Hoekstra Dramaturgie Goya van den Berg Tekstbijdrage Rebekka de Wit Scenografie Marloes en Wikke  Lichtontwerp Julian Maiwald Kostuum Rebekka Wörmann Stage research Sam Schwarz

STROOM

Voor mensen die wat te vertellen hebben. Voor makers die wat te vertellen hebben.

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer