Bjorn Frins

La scala di seta/Il signor Bruschino

Opera Zuid
za 25 mei ’24 20:00
Double bill van Rossini
za 25 mei ’24
20:00
  • za 25 mei ’24
    20:00
    Hertog Jan Zaal

Van vernuftige vermommingen tot stiekeme afspraakjes; liefde wordt als cliché neergezet in La scala di seta/Il signor Bruschino van de belcanto-grootmeester Gioacchino Rossini. In deze twee opera’s toonde de jonge Rossini voor het eerst zijn grandioze romantische stijl en componeerde geestige, energieke muziek.

Marcos Darbyshire regisseert de twee eenakters en voorziet ze van de nodige hedendaagse grapjes. Hoewel alle heimelijke liefdes en slinkse plannetjes zorgen voor een hoop chaos en lachwekkende commotie, verklaart iedereen uiteindelijk de liefde aan de juiste persoon. Een komische ‘feelgood’ voorstelling om niet te missen!

In La scala di seta is Dorvil in het geheim getrouwd met Giulia en beklimt elke avond een zijden ladder om zijn bruid te zien. Maar Giulia's voogd heeft andere ideeën voor haar toekomst en probeert haar uit te huwelijken. Dit veroorzaakt komische wendingen.

In Il signor Bruschino gebruikt Florville listige plannetjes om zelf toestemming te krijgen zijn geliefde Sofia te trouwen en niet meneer Bruschino junior, die Sofia’s voogd in gedachten heeft als huwelijkspartner.

 "Veel oude komische elementen zijn nogal seksistisch en stereotyperend. Maar humor verandert continu en wordt telkens opnieuw uitgevonden. Vooral de laatste jaren heeft er een grote verandering in komedie plaatsgevonden. Veel dingen die we twintig of zelfs tien jaar geleden grappig vonden, worden nu als passé beschouwd. Ik denk dat opera die verschuiving moet weerspiegelen, ook in de manier waarop we komedie maken."  Marcos Darbyshire

  • Italiaans gezongen met Nederlandse en Engelse boventiteling
  • Met gratis inleiding om 19.15 uur

Credits

Cast o.a. Alexia Macbeth, Jacques De Faber, Manny Dassen, Frederik Bergman | Regie Marcos Darbyshire | Muzikale leiding Sander Teepen | Decorontwerp en kostuumontwerp Agnes Hasun | Orkest philharmonie zuidnederland

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer