Ariadne auf Naxos

Nederlandse Reisopera
do 30 jan ’25 19:30
Opera (1916) van Richard Strauss naar een libretto van Hugo von Hofmannsthal
do 30 jan ’25
19:30

Op veler verzoek keert deze vijf sterren-Reisopera-productie uit 2016 terug de theaters in! In de hoofdrollen schitteren de internationaal bekende Nederlandse sopraan Annemarie Kremer en de veelgeprezen Zweedse tenor Daniel Frank. 

 

We zijn getuige van een clash tussen operamakers en komedianten, tussen ‘elitaire’ klassieke musici en makers van amusement. Door omstandigheden moeten ze samen een voorstelling opvoeren en voilà: de avond wordt een succes! De combinatie van ogenschijnlijk ‘hoge’ en ‘lage’ kunst blijkt een schot in de roos. De verbindende kracht van muziek is onweerstaanbaar voor iedereen! 

Het verhaal
Ariadne auf Naxos is een tragikomische opera die een ‘voorstelling in een voorstelling’ bevat. Het verhaal speelt zich af in het huis van de steenrijke kunstverzamelaar Herr Reichmann waar koortsachtig een feestavond wordt voorbereid. Met een serieuze opera naar de mythe van Ariadne, een klucht in een burleske entourage, en een vuurwerk als finale. Wanneer door tijdnood op last van de gastheer opera en klucht in elkaar moeten worden geschoven - om de vuurwerkshow niet in gevaar te brengen - zijn de rapen gaar! We zijn getuige van een vonkende botsing tussen ‘hoge’ en ‘lage’ kunsten. En een schoolvoorbeeld van wie betaalt, bepaalt…

Regisseur Laurence Dale laat in de clash tussen serieuze opera en komedie niet opera als winnaar uit de bus komen. “Het is een uitwisseling tussen genres, culturen én mensen. Het effect van de muziek herijkt de onderlinge relaties. Wat in de aanloop naar de feestavond nog een onmogelijke opgave leek, draait uit op een gedenkwaardige gebeurtenis. Wij zoeken in onze tijd vaak het conflict op, terwijl er veel méér is dat mensen juist bindt. Ariadne auf Naxos is een tijdloze analyse van hoe belangrijk kunst is voor een samenleving.”

  • Met gratis inleiding om 19.15 uur
  • Gezongen in het Duits met Nederlandse en Engelse boventiteling

Credits

Muzikale leiding Jac van Steen Regie Laurence Dale Decor- en kostuumontwerp Gary McCann Lichtontwerp Thomas Hase Video ontwerp Silbersalz Film Choreografie Sjoerd Vreugdenhil Cast Martijn Sanders, Dorottya Lang, Daniel Frank, Manuel Günther, Fabian Homburg, Gloria Trone,  Annemarie Kremer, Georgiy Derbas-Richter, Sander de Jong, Artur Janda, Xavier Hetherington, Hannah Gries, Camiel Coneille, Joana Dinah Schwing Met Phion, orkest van Gelderland & Overijssel

 

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer