Anne van Zantwijk

De avond is ongemak

Jip Smit & Imke Smit
do 16 nov ’23 20:30 - 22:10
Naar de gelijknamige bestseller van literaire sensatie (Marieke) Lucas Rijneveld
do 16 nov ’23
20:30 - 22:10
  • do 16 nov ’23
    20:30 - 22:10
    Philipszaal

Het beklemmende verhaal van De avond is ongemak, naar het veelgeprezen debuut van (Marieke) Lucas Rijneveld, is voor het eerst in het theater te zien.

Door de ogen van jongste zus Jas, gespeeld door Jip Smit, zien we dat een streng gereformeerd boerengezin wordt ontwricht door de plotselinge dood van hun zoon. De ouders van Jas, volledig verlamd door hun verdriet, merken niet dat hun dochter langzaam ontspoort. Zwevend in het niemandsland, tussen kindertijd en volwassenheid, neemt Jas je mee in haar hoofd. Daar ben je getuige van niet alleen haar worstelingen en schuldgevoelens, maar ook van ontroerende gesprekken met haar overleden broer. Fantasie en werkelijkheid verstrengeld met elkaar. 

De avond is ongemak is een verstikkend en schrijnend verhaal, opgeschreven in buitengewoon beeldrijk proza. De theaterbewerking wordt op prachtige wijze verwezenlijkt door schrijver Jibbe Willems en regisseur Nina Spijkers. Samen maken zij een hartverscheurende en ontroerende voorstelling over de moeilijkste onderwerpen in het leven: de dood, rouw en schuldgevoel.

  • Met gratis inleiding om 19.30 uur

 

"De ontwapenende, vanzelfsprekende verbondenheid van broer en zus is prachtig om te zien."

De Volkskrant

Credits

Producent Inge Bos Regie Nina Spijkers Bewerking Jibbe Willems Met Jip en Imke Smit, Aus Greidanus Jr., Xander van Vledder, Anne Lamsvelt, Paulien Foest 

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer