Das Wunder der Heliane (1927)

Nederlandse Reisopera
vr 6 okt ’23 19:00 - 22:15
vr 6 okt ’23
19:00 - 22:15
  • vr 6 okt ’23
    19:00 - 22:15
    Pauze 19:45
    Hertog Jan Zaal

Na het succes dat de Nederlandse Reisopera in 2019 had met Die tote Stadt, programmeert het gezelschap weer een opera van Erich Wolfgang Korngold. De hoofdrol wordt vertolkt door niemand minder dan de internationaal bekende Nederlandse sopraan Annemarie Kremer. 

Korngolds vierde opera Das Wunder der Heliane was ongetwijfeld zijn meest ambitieuze project. Het libretto lijkt een beetje bizar, je moet het door de ogen van de tijdgeest van de jaren ’20 van de vorige eeuw bezien. Het is een hevig symbolisch verhaal, helemaal in de geest van het Interbellum, dat door Korngold in decadente en zwelgende muziek gevangen werd. Het mysterieuze, onaardse, buitennatuurlijke, het goddelijke, de uitvergrote emoties en de onverholen erotiek: het paste allemaal in die tijd. Ook de opofferingsgezindheid en het motto dat liefde alles overwint: zo niet nu, dan in het hiernamaals.

Het verhaal 
In de opera zijn alle personages op een na naamloos en het draait om een vrouw die door het vinden van ware liefde respectievelijk toverkracht breekt of toverkracht krijgt. Heliane raakt gefascineerd door De Vreemdeling, die door haar man De Heerser ter dood veroordeeld is, omdat hij vrolijkheid onder diens volk heeft gebracht. Als laatste wens gunt Heliane hem een blik op haar naakte lichaam en raakt daardoor dusdanig in opspraak, dat ze zich voor De blinde Opperrechter moet verantwoorden. In de perikelen van het onderzoek steekt De Vreemdeling zichzelf neer. Als Heliane werkelijk onschuldig is aan overspel zal zij krachten vinden om De Vreemdeling tot leven te wekken luidt het vonnis. Dat lukt, maar de jaloerse Heerser steekt na het wonder zijn vrouw neer waarna zij samen met De Vreemdeling ten hemel vaart. De echte liefde heeft overwonnen.

  • Uitgevoerd in het Duits met Nederlandse en Engelse boventiteling
  • Met gratis inleiding om 18.15 uur

"Das Wunder der Heliane' is geen opera, maar een ervaring, een verheven ideeënmengsel waar je in moet geloven " ★★★★★

Dagblad van het Noorden

Wonderkind
Erich Wolfgang Korgold (1897 – 1957) heeft lang in de vergetelheid doorgebracht. Zijn vader, de bekendste muziekcriticus in het Wenen van begin twintigste eeuw, riep hem al op vijfjarige leeftijd uit tot wonderkind. Die faam maakte de jonge Erick meer dan waar. Het ballet Der Schneemann dat hij op elfjarige leefijd componeerde, was een sensatie en zetten Wenen op z’n kop. Zijn derde opera Die tote Stadt (1920), die hij voltooide toen hij 23 was, bleek een doorslaand succes. In 1927 verscheen de opvolger: Das Wunder der Heliane.

In de jaren ’20 van de vorige eeuw behoorde hij tot de populaire componisten. Het lot was hem echter niet goed gezind. Hij kwam in de dertiger jaren op de zwarte lijst van de Nazi’s te staan en vluchtte naar de Verenigide Staten, waar hij zich toelegde op het componeren van filmmuziek. In de jaren 80 en 90 werd zijn muziek ‘herontdekt’

De pers over Das Wunder der Heliane - Nederlandse Reisopera
"Sopraan Annemarie Kremer draagt de voorstelling met haar vocale straalpracht en intens acteerwerk" (NRC) 
"De overweldigende uitvoering van het sprookjesachtige, soms felrealistische liefdesdrama rond koningin Heliane, werd gedragen door een schitterende vocale bezetting, met de Nederlandse sopraan Annemarie Kremer als absolute ster in de titelrol." (Place de l’Opera) 
“Dat de musici en vooral de zangers een topprestatie neerzetten, staat vast.” (Volkskrant) 
“Korngolds Europese zwanenzang beleeft een gedenkwaardige wederopstanding” (Theaterkrant) 
“Voor mij heeft Kremer bewezen de Heliane van de eeuw te zijn” (Basia con fuoco) 

 

Credits

Cast Annemarie Kremer, Tilmann Unger, Darren Jeffrey, Martina Mikelic, Yorck Felix Speer, Paul McNamara, Hugo Kampschreur, Sander de Jong, Gurgen Baveyan, Wiebe-Pier Cnossen, Lucas van Lierop, Aleš Jenis, Artur Janda, Nicole van den Berg Muzikale leiding Jac van Steen Arrangement Fergus McAlpine Regie Jakob Peters-Messer Choreografie Nicole van den Berg Koor Consensus Vocalis Orkest Noord Nederlands Orkest 

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer