Burgercollectieven en overheid: Genoeg geëxperimenteerd?!

CollectieveKracht-Meeting
vr 16 jun ’23 11:30 - 18:30
Een inspirerende dag waar burgercollectieven en overheid samenkomen
vr 16 jun ’23
11:30 - 18:30
  • vr 16 jun ’23
    11:30 - 18:30
    Parktheater Eindhoven

Burgers krijgen van lokale overheden steeds vaker de ruimte om met hun collectief (in energie, zorg, voeding, wonen…) te experimenteren en uit te zoeken wat mogelijk is. Inmiddels zijn er in Nederland al zoveel burgercollectieven in zowat alle sectoren, dat we ons kunnen afvragen: is er niet al genoeg geëxperimenteerd? Is het niet tijd dat al dat experimenteren ook eens gaat leiden tot het aanvaarden van deze andere manier van organiseren? Is het geen tijd om de rol die burgers daar vrijwillig in opnemen ook te gaan erkennen als waardevol voor de hele samenleving? 

Tijdens de CollectieveKracht-Meeting met als thema ‘’Burgercollectieven en overheid: Genoeg geëxperimenteerd?!’’ gaan we hier dieper op in, en zwengelen we de dialoog tussen alle betrokken stakeholders verder aan door het uitwisselen van ervaringen, verhalen, inzichten uit praktijk en wetenschap en hierover met elkaar in gesprek te gaan. Hoe kom je tot structurele samenwerkingsvormen? Hoe verhouden deze zich tot het debat over burgerparticipatie? Of moeten we dergelijke samenwerkingen eerder zien als een volgende stap in het uitbouwen van de sociale economie? Wat zijn de volgende stappen? En kunnen we hiervoor ook inspiratie halen uit het (Europese) buitenland? 

Het evenement begint om 11:30 uur met een warm welkom door pianist Wim Warman, gevolgd door een korte situering van de bijeenkomst door Lukas Held van CollectieveKracht.eu en Jacques Giesbertz van Europe Direct Eindhoven. Hierop volgt een keynote van Prof. Godfried Engbersen, hoogleraar Algemene Sociologie (EUR), over het rapport ‘De laag-vertrouwen samenleving’. Wat betekent het wanneer het vertrouwen tussen burgers en overheid afneemt, en hoe staat het daarmee in Nederland? Welke rol kunnen organisaties als burgercollectieven spelen in het herwinnen van dat vertrouwen?

U kan kiezen uit tien sessies met elk hun eigen sprekers, verdeeld over de thema’s ‘de nieuwe overheid’, ‘collectieven als beleidsvormer’, ‘collectieven als sociale onderneming’ en ‘collectieven in Europese context’. Ook lanceren we tijdens het evenement de gloednieuwe podcast van CollectieveKracht.eu. Daarna sluiten we af met een expertpanel dat op de dag reflecteert en een netwerkborrel.

  • Dit is een gratis evenement. Graag wel aan melden via Eventbrite, i.v.m. de catering 

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer