Handen ontsmet, afstand bewaren en genieten maar

Een avondje coronaproof theater


Bezoekers genieten weer volop van voorstellingen. Hoe beleven zij hun bezoek aan het Parktheater? Onze collega Loes nam polshoogte.

Ik verheug me – nog meer dan ooit – op een avondje livedans van het Nederlands Dans Theater 1: de voorstelling Endlessly Free in de Hertog Jan Zaal. Een half uur later zal in de Philipszaal Quintijn Lohman en zijn band Tigre Blanco zijn nieuwe show spelen. Wat hebben we een mooie mix van artiesten in huis!

Deze mix van artiesten speelt vaak een rol in mijn Parktheater-guilty-pleasure-momentje: dan fantaseer ik hoe het zou zijn als de artiesten uit de ene zaal een voorstelling maken met de artiesten uit de andere zaal. Als de sierlijke NDT-dansers er op los gaan improviseren op de vette gypsy soul muziek van Quintijn Lohman.

De invulling van die fantasie is een groot contrast met de rust waarmee bezoekers binnenkomen en kalmpjes door het gebouw lopen. Niet alleen bij de ingang, waar naar hun gezondheid gevraagd wordt en waar je je handen moet ontsmetten, maar ook in de hal, op de zaalomloop en in het Theatercafé.

Enquête
Sinds we vanaf september weer volop voorstellingen programmeren, weten veel mensen het Parktheater weer te vinden. Uit een enquête onder 650 bezoekers blijkt dat meer dan de helft (370) aangeeft zich ‘zeer veilig en ontspannen’ te voelen tijdens hun bezoek aan het Parktheater. Een aanzienlijk deel van de bezoekers (ruim 250 mensen) voelt zich 'veilig en ontspannen' en een kleine minderheid voelt zich niet zo veilig. De opmerkingen en suggesties die door deze laatste kleine groep worden gegeven hebben continu de aandacht van het Parktheater-coronateam.

Mijnheer en mevrouw de Wit zitten aan een tafeltje in het Theatercafé en gaan zo naar de show van Tigre Blanco. ‘We gingen voor de coronatijd gemiddeld twee maal per maand naar een voorstelling. In juli kregen we een mail dat het Parktheater weer open was. We hoefden niet lang na te denken en hebben meteen gereageerd. De eerste voorstelling die we bezochten was Bier & Liefde van Bende van Oz. Het was geweldig.’ 

Gezonde verstand
Ze zijn zeer tevreden over de veiligheidsmaatregelen in het gebouw. Maar je gezonde verstand gebruiken vinden ze ook belangrijk: ‘We vermijden drukke plekken. Niet krampachtig doen, maar wachten als het nodig is. En geduld hebben. We vertrekken op tijd, we waren hier al om 19.15 uur. Ook houden we elkaar goed in de gaten. Er is een goede uitleg bij de ingang en er zijn veel plekken met ontsmettingsmiddelen. Wij voelen ons heel relaxed.’

Mijnheer de Wit is enthousiast over de aangepaste Philipszaal: 'Wij vinden deze zaal ideaal, de ambiance is heel fijn. Van ons mag de zaal altijd wel zo blijven.’

De Philipszaal in de coronaproof-opstelling
Uit een enquête blijkt dat meer dan de helft van de bezoekers in het Parktheater aangeeft zich ‘zeer veilig en ontspannen’ te voelen.

High
Na afloop van de voorstelling loop ik tussen de mensen in het Theatercafé. Zo’n mooie avond dans en muziek ervaar ik als een soort drug, een shot oppeppende vitamines voor mijn geest. Een beetje high van dit gevoel loop ik tussen de mensen in het Theatercafé. Iedereen houdt keurig afstand. En als dat niet helemaal lukt dan zie je dat mensen elkaar even aankijken en met elkaar afstemmen. Ik zie een groepje scholieren staan bij de bar. Springerig en vol van elkaar. 

Voor de ingang van de toiletten ontmoet ik Rob Westra, een oudere heer met een bruine wolvilten hoed en een lange jas. Hij wacht op zijn vrouw. ‘Gisteren waren we al naar een concert in De Singel in Antwerpen geweest. En nu hebben we het Nederlands Dans Theater gezien, het was een heel mooie avond.’ Mijnheer Westra en zijn vrouw hebben zich vanavond veilig gevoeld, zegt hij. Ondanks het drukke groepje scholieren dat langs het echtpaar de trap af scheerde. 

Ik vraag mijn collega Siego, leidinggevende horeca, naar zijn ervaringen. De laatste weken vonden de bezoekers het steeds moeilijker zich aan de regels te houden, de aandacht was aan het verslappen. ‘Sinds vorige treden we weer extra streng op. Als wij zien dat er geen anderhalve meter afstand wordt gehouden, dan spreken we de bezoekers daar meteen op aan. Dat werkt. Nu gaat het weer goed.’

Tafeltje
Vaste bezoeker van het Parktheater Annemarie Pijnappel, werkt bij de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en woont in Eindhoven. Voor haar werk ziet ze veel voorstellingen. ‘Ik heb vorige week drie voorstellingen gezien. Toch ben ik wel minder aan het gaan, maar dat is niet omdat ik me niet veilig voel. Er zijn theaters, zoals de Vorst in Tilburg, waar je maar met één persoon aan een tafeltje mag zitten. Ik kom vaak alleen en ontmoet dan bekenden. Met hun kan ik dus niet samen aan een tafeltje zitten. Dan is het minder leuk om te gaan.’

In het Theatercafé drinken Marc Rijs en Egbert Claes een pilsje. Ze hebben samen het NDT bezocht. Voor de coronatijd bezochten ze regelmatig voorstellingen in het Parktheater. ‘We zijn er vanavond allebei weer voor het eerst en hebben genoten van het NDT. ‘Ik voel me veilig’, zegt Marc. ‘De maatregelen voelen goed. Ik vind het heel fijn om de energie te voelen, van het publiek en van de dansers op het podium.’ 

Parktheater volgt de richtlijnen van overheid en RIVM. Wil je weten wat wij doen en wat jij kunt doen voor een veilig en ontspannen bezoek aan het theater? Lees de corona veiligheidsmaatregelen.

Reageren op deze blog? Mail naar loes@parktheater.nl

Alle blogs van Loes