Een interview met:

Franke Elshout Fooddesigner

Fooddesigner Franke Elshout ontwikkelt voor het theaterfestival Let's talk about Democracy een uniek eetconcept met de titel Food for Thought; democracy on the table. 

Graag stellen we Franke aan je voor:

Franke Elshout

Hoe zou jij jouw werk als fooddesigner omschrijven?
Mijn opdrachten draaien allemaal om ‘food’ maar ik ben nog aan het onderzoeken of fooddesigner de juiste omschrijving is van wat ik doe. Ik zie eten als het perfecte medium om mensen met elkaar te verbinden en samen te brengen. Mijn uitgangspunt voor een ontwerp is een vraag of thema. Daarna komen de ideeën over hoe ik de complete beleving neer kan zetten. Hierbij zorg ik dat het decor, de manier van uitserveren en het eten op elkaar aansluit en elkaar versterkt. Ik heb uiteenlopende concepten ontwikkeld: van podiumdiners tot een keukenfiets op straat waarbij ik het eten op straat bereid en onbekenden uitnodig samen aan tafel te gaan. Maar ook energie gevende traktaties voor ziekenhuispersoneel en een gezonde kookworkshop met dementerende senioren heb ik gerealiseerd.

Food for Thought: democracy on the table is een uniek eetconcept alleen te zien bij het Parktheater Eindhoven. Hoe heb jij het thema democratie verwerkt binnen deze eetbeleving?
Bij binnenkomst maken gasten een keuze zonder precies te weten wat die keuze inhoudt. Ze worden aan elkaar gekoppeld om echt met elkaar in gesprek te gaan. Pas bij het dinerdecor ontdekken ze waarvoor ze hebben gekozen, wat ervoor zorgt dat iedereen op een andere manier aan tafel gaat. Het is een subtiele manier om democratische principes te ervaren tijdens een maaltijd.

Waar haalde jij je inspiratie vandaan voor het concept van de eetbeleving Food for Thought: democracy on the table?
Voor mijzelf sprekend, denk ik bij democratie aan het feit dat iedereen een keuze heeft en kan stemmen. Maar het resultaat is ook dat je zult moeten samenwerken met partijen die een ander gedachtegoed hebben. Samenwerking is voor mij samen met keuzevrijheid de inspiratie voor het diner. Voor de invulling van de gerechten heb ik vooral gekeken naar keukens waar veel verschillende smaken, tradities en culturen samenkomen.

Wat kunnen bezoekers van eetbeleving Food for Thought: democracy on the table verwachten?
Ik hoop dat het eten bijna ondergeschikt is, omdat ze vooral een proloog en diepgang krijgen voor de voorstelling die ze na het eten gaan zien. Met de setting hoop ik dat gasten op een andere manier een maaltijd en gesprek met elkaar hebben gedeeld dan ze anders zouden doen in een restaurant of thuis.

Wanneer is, voor jou als fooddesigner, eetbeleving Food for Thought: democracy on the table geslaagd?
Als de gasten van tafel gaan met het gevoel dat ze contact hebben gemaakt met tafelgenoten en dat ze met andere ogen naar de voorstelling en misschien ook wel naar onze samenleving/democratie gaan kijken. Daarnaast hoop ik dat ze nieuwe smaken en keukens hebben ontdekt.

Let’s talk about democracy

De hele maand november staat democratie centraal in het Parktheater. Tijdens Let's talk about Democracy belichten we democratie vanuit verschillende perspectieven en gaan we in op het actieve burgerschap dat nodig is om dit te ondersteunen en te verbeteren. 

Kijk mee, praat mee, beleef mee. We bieden een breed programma aan van voorstellingen, lezingen, dialoogtafels, (jeugd)workshops en exposities in het Parktheater, Pand P, Natlab, en Bibliotheek Eindhoven.
Ontdek hier het volledige programma

Food for Thought; democracy on the table
Voorafgaand aan diverse voorstellingen gaan we samen eten en praten; zie het als een mentale amuse op wat komen gaat. Wat betekent democratie voor jou? Wat vind jij belangrijke waarden om naar te leven of om zelfs voor te vechten? Voel jij je vrij en gehoord? In een speciale dinersetting op de Grote Foyer zullen we samen eten delen en verdelen met inspirerende tafelgenoten. Denk aan (theater)makers, denkers, activisten en… jij.  

Alle gasten van Food for Thought krijgen hetzelfde diner, er is ruime keuze aan vegetarische hapjes van meerdere keukens, smaken en culturen. 

Bij welke Food for Thought schuif jij aan?
Bekijk hieronder bij welke voorstellingen je dit unieke eetconcept kan beleven. In combinatie met het ticket van de voorstelling betaal je €1 voor het diner.