Theaterfestival de Parade 2023

Eindhoven
Fri 30 Jun ’23 19:00 - Sun 2 Jul ’23 22:00
Het festival strijkt wederom neer naast het Parktheater
Fri 30 Jun ’23
-
Sun 2 Jul ’23
From 19:00
 • Fri 30 Jun ’23
  -
  Sun 2 Jul ’23
  From 19:00
  Grasveld - naast het Parktheater
  Elsewhere

Theaterfestival de Parade is weer terug! Van vrijdag 23 juni t/m zondag 2 juli strijkt het reizende festival neer naast het Parktheater. Ben je er ook bij?  

Tijdens dit gezellige, rondreizende theaterfestival kun je in de theatertenten overdag en 's avonds genieten van verschillende voorstellingen voor jong en oud. 

Parktheater programmeert eigen Parade-tent: Café Ik
Nieuw dit jaar is dat we als Parktheater het programma van Café Ik invullen, we hebben dus een eigen tent! In samenwerking met PLAN hebben we een mooi programme samengesteld van jonge talentvolle theatermakers. Het programma:

27 juni 18.30 & 20.00 & 21.15u: Carmen Verduyn - Spoken word performance 
Carmen Verduyn is een Eindhovense spoken word artiest, coach en thinX-maker. Ze maakte deel uit van programma's als Poetry Circle en coördineert evenementen als Onuitspoken en Loose Ends in Eindhoven. Carmen maakte tussen 2016 en 2019 deel uit van het productiekernteam van de El Hizjra Literatuurprijs en tegenwoordig werkt ze samen met Emoves. Carmen zal het work in progress presenteren dat ze samen met Emoves en het Parktheater maakt.

28 juni 18.30 & 20.00u: Eleni Ploumi - Stirring Pan (dans) 
Eleni Ploumi is een dansperformer en maker gevestigd in Tilburg. Als performer werkt ze sinds 2014 met verschillende gezelschappen (Katja Heitmann, T.R.A.S.H. Dance Performance Group). Sinds 2020 maakt Eleni deel uit van PLAN Brabant, een talentontwikkelingstraject dat jonge makers ondersteunt. De onderwerpen van Eleni’s creaties komen voort uit sociale en politieke kwesties, en op hoe deze haar persoonlijk raken. In Stirring Pan wordt het lichaam benaderd als een voertuig om het gewicht van zijn eigen bestaan te dragen en zijn eigen verlangens te kunnen verdragen. Eleni wordt ondersteund door United Cowboys uit Eindhoven.

29 juni 19.15 & 20.30u: Simon Bus - Portrait: Balder on Blue Floor (dans) 
Simon Bus, voorheen thinX maker en momenteel maker bij PLAN Brabant, is gefascineerd door bewegingsportretten. Het uitgangspunt van die portretten is altijd een vierkante, gekleurde vloer waarbinnen de danser zich moet bewegen. Simon werkt met dansers die gelijkenis vertonen met zijn bewegingstaal, vaak ook afkomstig uit de urban scene.

Portrait, Balder on Blue Floor maakte Simon voor en met de jonge Noorse danser Balder Hansen. Op een vloer van 2x2 worstelt Balder met zijn vermogen om zijn lichaam in evenwicht te houden en te beheersen. We zien Balder wankelen en struikelen, vechtend om zijn evenwicht te bewaren. Voor Simon is dans synoniem aan uniciteit. Als B-boy ontwikkelde hij al een heel eigen bewegingstaal. Met zijn onderzoekende blik en hyperflexibele lichaam rekt hij de ideeën over breakdance op. Simons werk is scherp, bruut zonder gevoel voor humor te verliezen. Simon wordt ondersteund door DansBrabant uit Tilburg.

30 juni 19.30 & 21.00u: King Sisters – Muziektheater 
De zussen Joske (1989), Annelie (1992) en Marthe (1996) vormen samen het collectief King Sisters. Alle drie zijn ze podiumkunstenaars met een eigen discipline en praktijk. Ook zij werken onder de vleugels van PLAN Brabant. In hun laatste voorstelling Rebuilding a Voice vonden zij een spannende balans tussen abstractie en concreetheid en vonden ze een mix van klassiek, jazz tot pop. Tijdens De Parade presenteren zij een impressie van hun eerdere werken en het nieuwe materiaal voor hun komende productie met PLAN en Festival Cement. King Sisters wordt ondersteund door Festival Cement uit Den Bosch.

1 juli 18.45 & 20.15 & 22.00u: Berendine Venemans - Performance  
Berendine Venemans (1991) was een professioneel game designer, en is nu een performancekunstenaar, dichter en ervaring maker. Ze houdt van het onbenoembare en het oncontroleerbare in het leven. Ze onderzoekt daarbij de rol van de intuïtie. Ze gelooft in de kracht van het herenigen van lichaam en geest, intuïtie en cognitie. Haar werk nodigt daarmee uit om beleeft te worden vanuit het gevoel. Berendine is onderdeel van Talenthub INVERSIE

Tickets & informatie
Tickets voor toegang op het terrein en de voorstellingen kun je zowel online als aan de deur kopen. Kijk voor meer informatie en het programma op de website van de Parade.

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2023/2024 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer