Wonka Podia geeft opnieuw theater cadeau aan alle kinderen in groep 5/6

Parktheater verwelkomt meer dan drieduizend leerlingen.

 

Wonka Podia – een intensief samenwerkingsverband tussen vijf podia in Eindhoven en regio – geeft dit voorjaar alle leerlingen van groep 5/6 van Eindhoven, Helmond, Veldhoven, Valkenswaard en Bergeijk de voorstelling WIEDEEDHET cadeau.


Vorig jaar bracht Wonka Podia samen met WILDPARK de voorstelling De Monteur en het Meisje naar alle schoolpleinen in de regio. Dit jaar gaan ze de samenwerking aan met Maas Theater en Dans die een prikkelende, grappige en toegankelijke voorstelling maakte. Met de whodunit-voorstelling WIEDEEDHET leren ze de kinderen tussen 7 en 10 jaar oud, hoe te kijken naar theater, een mooie opstap voor iedereen die voor het eerst in aanraking komt met theaterkijken. 

In Eindhoven komen meer dan 30 basisscholen, in totaal meer dan 3300 leerlingen, van zowel regulier als speciaal onderwijs, in juni naar het Parktheater. Ter voorbereiding krijgen docenten een lesbrief toegestuurd om vooraf in de klas opdrachten te doen. Ook zullen ze een nabespreking houden over wat ze hebben gezien en geleerd. Alle scholen krijgen daarnaast een spel cadeau om later in de klas nog eens te doen. Wel 26 keer zal Maas Theater en Dans de voorstelling in de Philipszaal van het Parktheater spelen om zo alle scholieren de kans te geven op een magische theaterervaring. 

WIEDEEDHET gaat over vragen stellen en proberen die zelf te beantwoorden. Over goed opletten en verder kijken dan je neus lang is. We zijn allemaal detectives en de aanwijzingen liggen in deze voorstelling voor het oprapen. Wie is die geheimzinnige man achter de heg in de tuin? Van wie is deze portemonnee, waarom zit er een touwtje aan en waar leidt dat touwtje ons heen? Om al deze aanwijzingen goed mee te krijgen moet je goed kijken. En laat dat iets zijn wat heel belangrijk is als publiek.

Wonka Podia heeft als missie om theater zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Op verfrissende en eigentijdse wijze, en – waar mogelijk - met gebruik van de nieuwste technologieën wil Wonka Podia ervoor zorgen dat zoveel mogelijk inwoners uit de Brainportregio kunnen genieten van theater. Kinderen hebben hierbij speciale aandacht, ze zijn immers de bezoekers van de toekomst. Een fantastische theaterervaring brengt een kind veel meer dan alleen een leuke middag. Theater ontroert, ontspant, zet aan het denken, confronteert en zorgt voor anders leren kijken. Zij gunnen dit elk kind.

 

Wonka Podia is een samenwerking van vijf podia in de Brainportregio (De Schalm, De Hofnar, De Kattendans, Het Speelhuis en Het Parktheater) waarbinnen kennis en ervaringen worden gedeeld op het gebied van onder meer techniek, marketing en programmering.

Maas theater en dans maakt eigenzinnige dans- en theaterproducties en alles daartussen. Wij vertrekken vanuit beweging, omdat lichaamstaal meer zegt dan 1000 woorden. Maas is een landelijk gezelschap van professionele makers met een eigen podium in Rotterdam. Onder artistieke leiding van René Geerlings maken en programmeren ze voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen.