Foto-expositie van Jan Dirk van der Burg

De Inspraakavond

In deze fotoserie laat Jan Dirk van der Burg zien hoe het verdedigen van een verkeerscirculatieplan of de herstructurering van de leefomgeving er eigenlijk uit ziet. Een prachtige subcultuur vol gezond wantrouwen, gepassioneerde betrokkenheid en grootste koffiebehoefte.

Het is het podium van de lokale democratie dat in Nederland elke dag meerdere voorstellingen heeft: De Inspraakavond. Maar de diamant van ons bestuurlijke cultuurgoed staat onder sterke druk. Het klassieke inspraakgenre – boos publiek achter de interruptiemicrofoon, bestuur en ambtenaren achter de tafel – wordt nog maar spaarzaam uitgevoerd. Met ‘inspraak-vernieuwing’ wordt geprobeerd de theatrale confrontatie zoveel mogelijk te vermijden omdat dit de ‘ten koste kan gaan van de inspraakkwaliteit’. De gemeente Amsterdam probeerde het onlangs met een Inspraakmarkt, waar alle ‘stakeholders’ hun eigen kraampjes hadden. Een voortvloeisel uit de trend om de inspraakreactie te decentraliseren. Een werkwijze waarvoor consultancy-bureaus worden ingehuurd die bezoekers memo’s en stickers laten plakken op ontwikkelingskaarten met voorkeuren en ideeën. Een patstelling dreigt. Het gemeentelijk bestuur ziet juist de interruptiemicrofoon als een ventiel van onvruchtbare burgerboosheid en de burger ziet het stickers plakken in ‘break out groepen’ juist als kansloze knutselpraktijken. Wat nu? Hoog tijd om in een theatrale omgeving de theatrale kwaliteit nog eens te benadrukken. 


De foto-expositie De Inspraakavond van Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg, toont foto's van mensen tijdens inspraakavonden in Nederland. Hij heeft onder de titel ‘Nederland onder het systeemplafond’ de praktische uitwerking van de participatiesamenleving gefotografeerd. 
Jan Dirk is bekend van zijn portretrubriek #heerlijkgenieten in Volkskrant Magazine.

De expositie is te bekijken in Parktheater Eindhoven vanaf 15 mei en is te zien tijdens Gaafland (1 juni) en de voorstelling Laagland (7 t/m 9 juni  (try-out) en 10 juni (premiere). 

Laagland Het Nationale Theater

Laagland

Het Nationale Theater

Nieuwe toneelvoorstelling van schrijver Nathan Vecht
wo 7 jun ’23 - za 10 jun ’23

Gaafland

Parktheater Eindhoven en Het Nationale Theater

do 1 jun ’23 19:30 - 21:00