THINX MAKER SALMAN DIRIR


Het Parktheater onderzoekt voortdurend de toekomst van theater en doet dit door talenten te ondersteunen in hun weg naar zelfstandig theatermaker. Ook voor dit seizoen hebben we weer zes gloednieuwe talentvolle Eindhovense makers geselecteerd voor het ThinX programma!


Graag stellen we Salman aan je voor: 

Kun je jezelf even voorstellen? Ik ben Salman Dirir (27) uit Eindhoven, een multidisciplinaire maker en ik richt me op de disciplines film, dans en muziek. Ik studeer in augustus af van de opleiding Photography, Film & the Digital aan St. Joost School of Art and Design in Breda. Mijn interesse ligt in het verbinden van disciplines om daarmee verhalen te vertellen. Daarnaast heb ik een danspraktijk in Woensel. Ik heb een straatachtergrond in dans maar als mensen mij vaak zien dansen, vragen ze zich af of ik ook hedendaags dans.

Wat zijn jouw grootste drijfveren? Mensen laten voelen, echt iets laten voelen. Hen een nieuwe ervaring geven. Een nieuwe ervaring van gevoelens. Ik geniet van dansen, daarom dans ik. Een grote drijfveer voor dansen is om leren los te laten. Ik ben geïnteresseerd in mijn eigen ontwikkeling. Zo ben ik het meest geïnteresseerd in dans als een therapeutische vorm. Ik wil dat ik mensen kan bereiken via mijn disciplines, op een soortgelijke manier zoals ik werd bereikt door andere makers via hun disciplines. Gevoel in mijn werk staat voor mij staat centraal boven het intellect. Leed bespreekbaar maken in een tijd waarin mensen kampen met mentale problemen vind ik belangrijk. Mijzelf kunnen uitdagen en tegelijkertijd dicht bij mezelf en anderen staan.

Wie of wat inspireert je in je werk? De artistieke tradities waartoe ik mij verhoud zijn surrealisme en expressionisme. Deze stromingen geven ruimte aan de intuïtieve belevingswereld van mij als maker: het gevoel is het uitgangs- en vertrekpunt voordat het verstand in beeld komt. Absurdisme en het gevoel van vervreemding zijn twee begrippen behorend bij de stroming surrealisme die met mij resoneren. Omdat ik de wereld soms zo ervaar: sommige gebeurtenissen die ik niet in woorden kan omvatten en geen betekenis hoeven te hebben mogen wel erkend worden om hun vervreemdende of absurde karakter. Ik raak geïnspireerd door alles en iedereen. Eigenlijk mijn hele omgeving, hoe basaal dat ook klinkt. Enkele inspiraties zijn: Jazz fusion, funk, soul, wereldmuziek, lange wandelingen en fruit.  Artiesten/makers zoals Alice en John Coltrane,  Frank Ocean, Kanye West, Pharoah Sanders, Miles Davis, Da Vinci, Carl Jung, de inheemse levensstijl van mijn voorouders en dat nog heersend is in de hoorn van Afrika, het oude Egypte. Ik ben geïnteresseerd in wat mensen niet zeggen maar wel - vaak onbewust - denken of voelen.

Hoe kun je jouw stijl het beste omschrijven? Soms meditatief, soms erg verstrooid. (Afro)surrealistisch, bicultureel.

Wil je meer weten over Salman en zijn werk?
Volg hem via de website van het Parktheater of via
instagram.com/salmandirir

thinX


thinX bestaat sinds 2012 en staat voor theater & innovatie 10.0; het theater van de toekomst. Omdat wij geloven dat investeren in nieuwe makers investeren is in de toekomst van de podiumkunsten. Daarnaast kijkt een nieuwe generatie theatermakers steeds vaker anders naar de definitie van theater; maatschappelijke thema's worden belangrijker en makers zoeken meer en meer naar crossovers en nieuwe vormen van theater. Zo combineren ze film met dans, toneel op locatie of brengen ze een live podcast.