Trotse Kameraden : Liesbeth de Reiziger

Er wordt op dit moment hard gerepeteerd voor de voorstelling van Trotse Kameraden – De kunst van gelukkig ouder worden op zondag 7 juli in het Parktheater. 

Sommige deelnemers van Trotse Kameraden zijn sterren van vroeger die nog één keer op het podium willen stralen, anderen maken voor het eerst theater. De deelnemers delen tijdens de voorstelling hun levensverhalen, ervaringen en wijze levenslessen. Eén van die Trotse Kameraden is Liesbeth. Zij vervult de rol van Reiziger. Een rol die haar op het lijf is geschreven!

"Met een klein tentje op de bonnefooi naar het buitenland. Op reis door Europa. Het avontuur tegemoet. Heerlijk. Wandelen in de bergen. Ik kan die buitenlucht nog ruiken. En daar dan de liefde van je leven tegenkomen die dezelfde passie deelt. Hoe mooi. Het tentje werd later ingewisseld voor een tweedehands caravannetje, maar de passie bleef. En de liefde ook. 

Dat reisvirus heb ik altijd onder de leden gehad en het is nog steeds latent aanwezig. Ik heb er ook mijn twee kinderen mee aangestoken, maar ik kan het helaas niet meer delen met mijn man. Hij kon in zijn laatste jaren niet meer vrolijk zijn. Of blij. Of opgewekt. Nieuwsgierig. Geïnteresseerd in anderen. Leergierig. Karaktertrekken en emoties waar het reisvirus zich maar al te graag aan tegoed doet. En een relatie ook.  

Na het verlies van mijn man, ben ik veel op mezelf. Alleen, maar zonder echt eenzaam te zijn, hoor. Mijn ogen gaan achteruit met als gevolg dat contact maken mij niet meer zo gemakkelijk afgaat als voorheen. Ik krijg soms in het senioren-appartementencomplex waar ik woon, wat verwijtend te horen: Waarom zeg je niks? Ja sorry, ik zag je niet. Maar ja. Zeg nou zelf. Als je slecht ziet, ga je niet de hele dag door lopen zwaaien, in de hoop dat je niemand kwetst.  

Op het toneel werken we vooral met uitdrukkingen en bewegingen. Van vriendelijk naar chagrijnig. Van uitbundig naar neerslachtig. Ik heb ze allemaal voorbij zien komen in mijn eigen leven, dus is die rol mij op het lijf geschreven.

Maar dit alles weerhoudt me niet om nog elke dag op pad te gaan. Ik ga niet bij de pakken neerzitten. Ik kan nog altijd praten en lopen. Al is dat laatste alleen mogelijk met een rollator. Ik ben nog altijd nieuwsgierig, blij en geïnteresseerd in anderen. Dat reisvirus zit er nog altijd. Gelukkig maar. En op mijn zwerftochten kom ik zodoende nog steeds overal. Al is dat 'overal' gaande de jaren geslonken van de grenzen van Europa naar de grenzen van het huis waar ik in woon, weliswaar uitgebreid met aangrenzende tuinen. 

Op die manier ben ik belandt bij de wekelijkse gespreksgroep, het rollatordansen - ze noemen me daar het dansmarieke -, het handwerken, de voorleesactiviteit, de filosofieclub - echt wel heel ingewikkelde materie soms - en zo kwamen ook De Trotse Kameraden op mijn pad.  Kom, laat ik dat eens gaan doen, dacht ik zo. En 't is een blijvertje, want dat is nu zo'n drie jaar geleden en nog steeds zijn het mijn beste kameraden. Een warme familie die 'bonnefooi' hoog in het vaandel heeft staan. Een grenzeloze ontdekkingstocht. En dat stralen we ook uit op de planken. Wat ik het publiek daar hoop over te brengen is wat de ingrediënten zijn om oud te worden. Hoe doe je dat? Nou, eenvoudig, door dingen te doen die je nog nooit hebt gedaan. Verras jezelf eens wat vaker. Is de beste crème tegen geestelijke rimpels. Het enige virus dat je moet omhelzen en nooit meer loslaten. Goede reis".  

Kom jij ook naar de voorstelling van Trotse Kameraden?

De kunst van gelukkig ouder worden

Trotse Kameraden

zo 7 jul ’24 14:00 - 15:40

Wat is Trotse Kameraden?

Trotse kameraden is een inclusief gezelschap en verwijst naar trots en kameraadschap. Trots, omdat het je gestimuleerd om het beste uit jezelf te halen en dit te presenteren aan het publiek. Kameraadschap omdat je samen een theatervoorstelling maakt. De deelnemers van Trotse Kameraden laten zien dat iedereen kan toneelspelen, dat er nog zoveel te beleven valt en dat je nooit te oud bent om te leren. 

Trotse Kameraden is een samenwerking van Vitalis, Carte Blanche, CKE en Parktheater Eindhoven om kunst en cultuur in de ouderenzorg te verduurzamen. Vitalis heeft al 9 jaar ervaring met het theaterproject Trotse Kameraden.