Gaafland

Parktheater Eindhoven en Het Nationale Theater
Thu 1 Jun ’23 19:30 - 21:00
Thu 1 Jun ’23
19:30 - 21:00
 • Thu 1 Jun ’23
  19:30 - 21:00
  Gratis te bezoeken in combinatie met tickets Laagland
  Philipszaal

Het Nationale Theater en Parktheater Eindhoven vragen zich in de aanloop naar de première van Laagland af hoe de samenwerking tussen burgers en politici in werkelijkheid eigenlijk verloopt. Gaafland is een theatrale avond over burgerparticipatie.

In Laagland, de nieuwe toneelvoorstelling van Het Nationale Theater, staat een burgerparticipatie-traject tussen een nieuwbouwontwikkelaar en lokale bewoners centraal centraal. Burgers doen op verschillende manieren hun best de problemen in de samenleving aan te pakken. Politici doen ook een duit in het zakje. Maar ondanks het feit dat iedereen vanuit de beste bedoelingen meedoet, loopt het uiteindelijk helemaal verkeerd. 

Het Nationale Theater (HNT) en Parktheater Eindhoven (PTE) koppelen het maken en beleven van theater aan de maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. De participatie-samenleving is een hot item. We vragen ons in de aanloop naar Laagland af hoe de samenwerking tussen burgers en politici in werkelijkheid eigenlijk verloopt. Het is immers 10 jaar geleden dat minister-president Rutte de participatiesamenleving uitriep. Hoe staat het er in Eindhoven voor? Dit doen we met Gaafland. 

De verkenning
We organiseren een besloten verkenning met Eindhovenaren die zich al jaren verenigen in burgerinitiatieven en met Eindhovense politici, ambtenaren en bestuurders die zich op hun beurt inzetten voor hun stad. We zijn geïnteresseerd in zowel de succesverhalen als de minder gelukte initiatieven. Theatermakers zullen de verhalen die naar voren komen tijdens deze gespreksavonden artistiek vertalen.

De theatrale avond
De resultaten van de verkenning worden op 1 juni in het Parktheater op een theatrale manier gepresenteerd voor publiek. Deze theateravond is een mix van sprekers, conference, korte scènes en muziek. Kunst en kennis komen samen en brengt je tot nieuwe inzichten en perspectieven. Met Eindhovens Hiphop duo Frino, stadsdichter Iris Penning, spokenword-artiesten Carmen Verduyn en Terence Machete van Lange, voormalig fotograaf des vaderlands Jan Dirk van der Burg, publicist Eva Rovers, acteur Mariana Aparicio en acteur Jaap Spijkers. 

 • Na afloop, om 21.00 uur, is er een nagesprek in de Kameleon met alle deelnemers en makers 
 • excl. (pauze)consumptie
 • Tijdens Laagland en Gaafland is in het Parktheater de foto-expositie van Jan Dirk van der Burg tentoongesteld. Jan Dirk van den Burg is Fotograaf des Vaderlands en heeft onder de titel ‘Nederland onder het systeemplafond’ de praktische uitwerking van de participatiesamenleving gefotografeerd
 • De voorstelling Laagland van Het Nationale Theater is te zien  op 7 t/m 9 juni  (try-out) en 10 juni (premiere) in Parktheater Eindhoven. 

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer