Gordon Meuleman

Laagland

Het Nationale Theater
Exclusief in het Parktheater
wo 7 jun ’23 - za 10 jun ’23
Een groene komedie met een zwart randje
wo 7 jun ’23
-
za 10 jun ’23

In een kleine gemeente in het groen wordt de rust ruw verstoord als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen.

De drijvende woonwijk is ontwikkeld door de succesvolle tech-ondernemer Hugo (Joris Smit). Tijdens een keukentafelgesprek op het gemeentehuis onder leiding van de wethouder duurzaamheid Diewertje (Esther Scheldwacht) blijkt dat de lokale bewoners, onder aanvoering van de flexwerkende kabelmonteur Ferry (Mark Rietman), niets moeten hebben van Hugo’s goede bedoelingen. Er ontstaat een hevige strijd om lands- en lijfsbehoud. Maar als blijkt dat de levens van Hugo en Ferry meer met elkaar verbonden zijn dan ze allebei dachten, krijgt die strijd een fatale wending.

Laagland is op verzoek van regisseur Eric de Vroedt geschreven door Nathan Vecht (Onze straat, Het jaar van Fortuyn). Het verhaal gaat over de steeds hoger oplopende spanning tussen de anywheres en de somewheres: de hoogopgeleide kosmopolieten die zich overal thuis voelen versus de mensen die geworteld zijn in de lokale gemeenschap en de grond waarop ze wonen. Het centrale thema is de groeiende ongelijkheid in de samenleving.

Credits

Tekst Nathan Vecht Regie Eric de Vroedt Cast Joris Smit, Mark Rietman, Betty Schuurman, Bram Coopmans e.a.